acum 14 ani

De ce cainii consuma materii fecale?

De-a lungul ultimelor sute de ani, am restrans marginile prapastiei de intelegere dintre om si caine, mai mult decat cu orice alta specie de animale – pana cand asistam la “activitatea” cainelui de a manca materii fecale. Care ar putea fi atractia?

Poate fi greu de crezut, dar a manca materii fecale nu este neobisnuit, nici aberant pentru caini. De fapt, coprofagia – termenul medical pentru aceasta problema – poate fi chiar benefica. Mamele consuma in mod repetat materiile fecale ale puilor lor, o practica ce mentine culcusul curat.

Puii pot consuma fecale datorita curiozitatii lor naturale. Ca si copiii, puii trec printr-o faza in care exploreaza lumea prin intermediul boticului. Majoritatea puilor renunta la acest obicei in cateva luni pana la un an. Pana atunci, ei isi dau seama ca lumea ofera o multime de alte variante mult mai gustoase decat excrementele.

Daca acest comportament persista pana la varsta maturitatii, poate indica o problema. Cainele, e posibil, sa nu primeasca o cantitate suficienta de nutrienti in hrana sau poate fi hranit la un program neregulat (ceea ce inseamna ca el nu stie cand va primi urmatoarea masa). Sau s-ar putea sa nu primeasca destula mancare la o masa. E posibil sa fie si plictisit, iar coprofagia sa fie o modalitate de a-si petrece timpul.

In mod normal, daca acest comportament este cauza unei deficiente nutritive, este important sa corectati dezechilibrul. Cainele poate avea nevoie sa fie hranit la un program diferit, sau poate mai des. Hrana uscata poate fi mai eficienta in a indeparta obiceiul decat conservele, in special hrana bogata in fibre.

Unii oameni sugereaza adaugarea carnii fragezite sau alte suplimente dietetice pentru a face excrementele de nemancat. Tactica nu prea are succes; daca excrementele in sine nu sunt dezgustatoare, este greu de imaginat ce poate fi bun.

Una dintre cele mai bune metode pentru a descuraja acest obicei este sa nu ii dati cainelui oportunitatea de a consuma fecale in primul rand. Curtea ar trebui sa fie curatata regulat si accesul cainelui in zonele unde obisnuieste sa-si faca nevoile sa fie limitat.

Un comentariu
dumitriu emilia 1 martie 2010 la 3:30 pm

Catelul meu care are 7 luni bichon havanez maninca foarte mult fecale de pisica din curte nu stiu ce sa fac medicul veterinar mia spus ca sunt toxice si pline de viermi va rog sa ma ajutati va multumesc