acum 14 ani

De ce face câinele asta?

Pe toată suprafaţa Pământului aceasta  pare sa fie  intrebarea comuna printre noii stapâni de animale. Mii de oameni privesc, chiar în acest moment, un comportament ciudat şi se intreabă: De ce face câinele asta?  Haideţi să aruncăm o privire catre unele dintre cel mai des întâlnite comportamente şi să vedem daca le putem înţelege motivaţiile.

Prima pe listă este vechea problemă a mâncatului din gunoi.  Acest comportament este destul de iritant pentru stăpân, deoarece dă naştere unui peisaj haotic şi dezolant, curăţenia şi restabilirea stării normale rămânând în sarcina oamenilor.  Scenariul implică un animal care răstoarnă intenţionat un recipient pentru gunoi, cercetează conţinutul, lăsând apoi în urma sa o gramadă de resturi si distrugere. Dar de ce face Azorel aşa ceva?  Ei bine, răspunsul este unul foarte simplu: foamea.  Probabil câinele  a simţit un miros îmbietor venind din coşul de gunoi, cum ar fi,de exemplu, cutiile in care s-a aflat mancarea pe care aţi comandat-o, sau chiar o bucată de carne pe care aţi aruncat-o din frigider. Aceasta problema poate fi in general rezolvată prin aruncarea obiectelor cu miros tentant (cum ar fi resturile de la masă) intr-o pungă separată, legată la gură, sau prin folosirea unui coş de gunoi mai stabil. Dacă cel vizat este containerul din curte, împrejmuiţi-l cu un gărduleţ, pentru a împiedica accesul patrupedului.

O altă dilemă frecventă printre stăpânii de câini este cea a mâncatului de iarbă. Câinii sunt animale carnivore, nu erbivore, aşadar poate fi greu de înţeles de ce un astfel de animal ar putea refuza o farfurie cu friptură pentru a se duce să tundă iarba cu dinţii. Raspunsul se află în stomacul animalului. Poate câinele are o durere de burtă de la farfuria cu friptură pe care i-aţi dat-o în după-amiaza aceasta. Câinii mănâncă vegetaţie atunci când nu se simt bine, mai ales în cazurile de boli ale sistemului digestiv. Mâncatul ierbii nu ar trebui să reprezinte niciun pericol pentru patruped, în afara cazului în care vegetaţia a fost tratată cu substanţe chimice. Totuşi, e mai bine  sa fiţi atenţi la obiceiurile si comportamentele alimentare ale câinelui dumneavoastră. Dacă acesta dă semne de boală, luaţi legătura cu medicul veterinar.

Un alt obicei pe care companionii umani ai prietenilor noştri canini îl găsesc dezgustător este prădarea lădiţei pisicii. Denumirea ştiinţifică a acestui comportament este coprofagie, dar şi fără cuvantul acesta pretenţios, ştim cu toţii despre ce este vorba aici: dacă vă lăsaţi câinele liber într-o casă unde se află o lădiţă cu nisip pentru pisici, cu siguranţă câinele o va găsi în cel mai scurt timp. Dar de ce insistă câinele să mănânce ceea ce a eliminat pisica? Exista o serie de teorii care incearcă să explice acest fapt. Unele stări patologice dau nastere acestui comportament, ca simptom. Între acestea se numără disfuncţiile pancreatice sau intestinale, foamea sau chiar malnutriţia severă datorată infecţiilor parazitare grave.

Alţii sunt de părere că ingerarea fecalelor ar putea fi o modalitate prin care câinii îşi suplimentează carenţele de vitamina B sau o încetinire a evoluţiei. Iar alţii susţin ca este vorba de o afecţiune psihologică cauzată de stres sau de starea de vinovăţie inoculată de un stăpân care a fost prea dur în dresajul cu privire la locul potrivit pentru defecare.

Dar, indiferent de motivele acestui comportament, cel mai simplu mod de a-l preveni este menţinerea unui spaţiu de viata curat pentru câine, fără materii fecale, ale lui sau ale altor animale. În plus, atunci când vă plimbaţi câinele, este recomandabil să îl ţineţi în lesă, pentru a avea control asupra obiectelor cu care vine în contact. De asemenea, aşezaţi lădiţa pisicii undeva mai sus, unde pisica poate continua să o folosească, dar unde câinele nu poate ajunge. Ar fi recomandabilă şi o vizită la medicul veterinar, având în vedere faptul că acest comportament poate reprezenta un simptom pentru o serie de boli, putând în acelaşi timp să conducă la apariţia unor infecţii parazitare.

Sperăm că această scurta privire asupra modului de a gândi al câinelui dumneavoastră v-a oferit posibilitatea de a-l înţelege mai bine. Sesizand cum funcţionează mintea patrupedului iubit, vă va fi mult mai uşor să îl dresaţi sa facă sau sa nu mai facă diverse lucruri. Aproape fiecare comportament pe care vi-l puteţi imagina a fost experimentat de cineva care a scris despre el pe Internet. Atunci când câinele dumneavoastră face ceva ce nu puteţi inţelege sau care vă face să credeţi ca şi-a pierdut minţile, încercaţi să va documentaţi puţin şi poate veţi afla ce îl motivează, cum să scăpaţi de problema aceea care vă enervează, sau pur şi simplu vi se va satisface curiozitatea astfel încât să nu vă mai întrebaţi: De ce face Azorel asta?

2 comentarii
marusia italia 9 martie 2010 la 1:44 am

am o catelusa de rasa shi-tzu in varsta de 7 luni.ca alimentatie ii dau hrana specifica varstei si rasei ei.locul unde isi face nevoile fiziologice e tot timpul curat. nu stiu ce sa mai fac pt ca abia asteapta sa nu fim atenti in casa ca ea se duce si isi mananca materiile fecale.am incercat tot felul de metode terapeutice,dar nimic nu a reusit.in speranta ca imi veti da un raspuns eu va multumesc.

marusia italia, trebuie prinsa in fapt, trebuie spus nu-i voie, si prinsa de dupa cap de piele si stransa pana plange 3,4 secunde. eu asa am facut cu al meu, facea pisu in casa, de 3 ori l-am prins facand ,l-am strand de piele si in acelasi timp am spus nu-i voie,acuma daca vad ca incearca sa faca ma uit si spun pe un ton apasat nu-i voie si imediat se aseaza in fund si asteapta sa mergem afara. poate suna dur sa-i faci asta catelului , dar el intelege numai emotiile si frica , si simte durerea.sper sa te ajute, eu am un american akita.