acum 14 ani

De ce sa iti sterilizezi sau sa iti castrezi cainele?

Numarul animalelor de companie din tara noastra a crescut considerabil. 70,000 de catei si pisici se nasc in fiecare an. Intre cinci si sapte milioane de animale fara stapan ajung in adaposturi anual, dintre care aproximativ 60% sunt eutanasiate.

Sterilizarea si castrarea sunt unele dintre metodele cele mai eficiente de reducere a inmultirii cainilor. Acest proces este benefic pentru cainele tau si comunitate, si totodata, o metoda mult mai practica de a controla o nastere nedorita. Fa-o pentru cainele tau. Cand hormonii unui caine sunt in plina forta, iar animalul nu are voie sa se imperecheze, acesta ajunge sa fie nervos si nefericit. Aceasta nervozitate poate duce la agresiune, in special in cazul masculilor. Odata ce rezolvi acest lucru, acesti hormoni se reduc, ceea ce face ca animalul tau sa fie mai putin agresiv, mai putin dornic sa isi marcheze teritoriul, si are mai putin chef de a vagabonda. Cainii care obisnuiesc sa vagabondeze intra de regula in conflict cu alte animale, sunt implicati in accidente rutiere, prinsi de hinghieri si contacteaza tot felul de boli. 85% din cainii loviti de masini nu sunt sterilizati sau castrati.

Beneficiile de sanatate ce rezulta din castrare si sterilizare sunt inca un motiv pentru a accepta aceste proceduri. In cazul cainilor masculi, riscul de cancer testicular este eliminat, iar riscul cancerului de prostata scade considerabil. In cazul femelelor, riscul de cancer uterin si ovarian este eliminat, iar riscul cancerului de san scade enorm daca operatiunea se face inaintea primului ciclu. Ia in considerare ca femelele pot ramane insarcinate de la varsta de 5 luni. Datorita faptului ca medicina veterinara a avansat foarte mult, acum puii pot fi tratati chiar de la 8 saptamani, iar cei mai mici se recupereaza mai repede dupa operatie. Ideea de baza: castrandu-ti sau sterilizandu-ti cainele face ca acesta sa traiasca mai mult cu unu sau trei ani. Gandeste-te la bucuria, dragostea si la amintirile calduroase si frumoase pe care un caine ti le ofera tie si familiei tale inca un an sau trei! Fa-o pentru comunitate. Cand un mascul necastrat sare gardul, scapa din lesa sau vagabondeaza, exista intotdeauna sansa sa gaseasca o femela in calduri. Acest lucru poate duce la o nastere accidentala, pentru care stapanul femelei nu este pregatit. Daca un mascul se imperecheaza cu o femela si nici una din generatiile lor de pui nu este castrata sau sterilizata, acest lucru duce la aparitia a 67,000 de caini in sase ani! Cainii vagabonzi si cei fara stapan sunt un adevarat pericol public si pot cauza tot felul de probleme. Sunt agresivi, galagiosi, terorizand si omorand alte animale sau, uneori, distrug bunurile altor oameni; de asemenea sperie, fugaresc si musca copii. De asemenea, pot cauza probleme de sanatate facand mizerie si fiind purtatori de microbi si rabie. Capturarea si distrugerea acestor caini nedoriti costa bani pentru echipament, facilitati si timp liber.

Sterilizarea vs. nasterea nedorita

Costul pentru a iti trata cainele poate fi oarecum substantial, dar sunt foarte multe programe si facilitati care ori reduc costurile, ori fac operatia pentru o suma mai redusa. Avand acest lucru in minte, e mult mai ieftin sa iti castrezi sau sterilizezi cainele decat sa ai parte de o nastere nedorita. Daca femela ta ramane insarcinata, va trebui sa-i asiguri nutritia si ingrijirea necesara pentru urmatoarele doua luni. Va trebui, totodata, sa ajuti la nastere si sa cureti fiecare catel cand acest lucru se va intampla. Mai mult decat atat, va trebui sa iti asumi responsabilitatea de a plati pentru primele vizite la medicul veterinar, injectii si deparazitari; precum si de a plati orice factura emisa de acesta in cazul in care se intampla ceva inainte, in timpul si dupa sarcina. Va trebui sa faci curat dupa trei sau zece catei in urmatoarele doua luni. Aceasta inseamna accidente, zgomote, nopti nedormite si sume costisitoare. Este mai ieftin, sanatos si mult mai practic sa-ti sterilizezi cainele sau sa-l castrezi.

Dar as vrea ca copii mei sa se bucure de miracolul nasterii! Sansele ca tu sau copii tai sa asiste la nastere sunt mici. Cainii prefera sa se ascunda cand se afla intr-o pozitie atat de vulnerabila precum atunci cand dau nastere. Si totodata, nu poti sti cand se va intampla acest lucru. Se poate intampla la 4 dimineata cand dormi, sau la mijlocul zilei cand copiii sunt la scoala. Asa ca, odata ce au pierdut acest mare eveniment, tot ce mai ramane este bucuria copiilor de a avea o multime de catelusi alergand prin casa timp de doua luni. Cu atatea animale in tara asta, chiar crezi ca merita?

Dar cainele meu este de rasa pura! Chiar daca un caine este de rasa pura acest lucru nu il face mai special, si nici nu-i impiedica pe puii lui sa fie abandonati pe strada sau eutanasiati. Unul din patru caini dintr-un adapost este de rasa pura.

Dar nu vreau ca animalul meu sa se ingrase sau sa devina lenes. Acesta este doar un mit. Sterilizarea sau castrarea nu-ti face cainele nici obez nici lenes. Cainii se ingrasa deoarece consuma mai multe calorii decat ard in timpul zilei, si devin lenesi pentru ca nu mai sunt in forma. Cainii care sunt grasi trebuie sa manance mai putin si sa faca miscare mai mult.

Dar cainele meu va deveni trist daca il castrez. Aceasta ingrijorare de a-i ruina viata unui mascul prin castrare este un mod de a atribui cainelui ganduri si sentimente umane. Cainii gandesc si simt, dar nu la fel ca oamenii. Cainii nu au nici un concept de identitate sexuala sau ego. Aceste sentimente sunt in totalitate umane.

Dar imi iubesc cainele atat de mult si stiu ca nu va trai pentru totdeauna. Vreau sa am un catel exact ca el! Nu exista nici o garantie ca unul din catei sa aiba calitatile pe care le adori atat de mult la unul dintre parinti. Nici macar crescatorii profesionisti nu stiu cum vor arata puii, chiar daca cunosc totul despre parintii cainilor si liniile lor de sange. Mai mult decat atat, ceea ce ii face pe oameni sa se ataseze de cainele lor este personalitatea sa unica, care este mai mult un rezultat al dresajului, socializarii si al mediului in care a fost crescut cainele, decat al personalitatii parintilor sai.