17 Feb 2012

Deszapezirea adapostului din Lehliu a reprezentat o munca colectiva sustinuta

Deszapezirea adapostului din Lehliu a reprezentat o munca colectiva sustinuta

Deszapezirea adapostului din Lehliu a reprezentat o munca colectiva sustinuta

Exista oameni cu suflet si cu dorinta reala de a ajuta fiinte aflate in suferinta, datorita carora situatiile de criza crude se transforma miraculos in victorii asupra pericolului si chiar a mortii.

Vrem sa facem cunoscut si altora si totodata sa multumim persoanelor minunate care au raspuns cererii mute de ajutor lansate, plina de speranta in oameni , de catre cateii din Lehliu aflati in pericol de moarte prin asfixiere si inghet!

Primii oameni ajunsi acolo in momentul in care s-a dat mobilizarea, pe 29 ianuarie 2012, au infruntat gerul si au scos cateii din zapada inalta de 2-3 metri. Le-au facut tunele pana la tarcuri si pana la custi, astfel incat aerul , mancarea si apa sa poata ajunge la ei si sa-i mentina in viata in acele catacombe albe aducatoare de moarte. Printre voluntari s-au numarat persoane fizice precum Alina Ciobanu, Nicoleta Bagiu, Joia Carmina, Orban Petre, Gemes Adriana, Stefan Gheorghe, Paun Doina dar si persoane juridice precum Fund. “Doggie Dog” reprezentata de Aura Bacanu. In acea duminica ei au aparat cainii si de vanatorii care venisera aidoma unor hiene ca sa-i vaneze pe cei care indraznisera sa se salveze singuri si sa sara zapada inalta cat gardul de 3 metri. Odata ajunsi acasa voluntarii au inaintat procuraturii, prin avocatul-voluntar Catalin Georgescu, o plangere penala impotriva vanatorilor.

Pe 9 februarie 2012 voluntarii s-au strans iarasi pentru a inlatura cantitatea uriasa de zapada care a determinat caderea acoperisului adapostului peste catei. Zapada era pe alocuri inalta pana la linia de tensiune. Au adus apa, mancare si paie la cateii epuizati de frig si de lipsa hranei. Drumul Bucuresti –Lehliu era inchis dar voluntarilor li s-a permis in mod exceptional
accesul, astfel incat sa poata ajunge ajutoarele! Baietii minunati au scos vii cainii care de 3 zile stateau in zapada. Din nefericire au existat si victime, doi catei fiind gasiti morti. Cu nametii s-au luptat Petre Orban, Nicoleta Bagiu dar si alti voluntari.

Echipa adapostului Smeura din Pitesti a dat dovada cu aceasta ocazie de o determinare deosebita! Reusita actiunii a fost inspirata pe de o parte de sufletul doamnei Ute, fondatoarea adapostului Smeura, pe de alta parte a fost asigurata de singura fata care a avut curajul sa plece la acest drum, Persefona State, si pe de alta parte a fost asigurata de ajutorul celor 18 baieti. Oamenii de la adapostul Smeura au plecat din Pitesti catre Lehliu dimineata, cu 3 masini mari dotate cu custi. La ora 15 abia ajunsesera pe centura Bucurestiului, caci pe autostrada Pitesti-Bucuresti se mergea pe o singura banda, una din benzi fiind blocata de tiruri. La ora 17 au ajuns, in sfarsit, la Lehliu. Ghinion insa: toate trei masinile venite sa preia cateii (temporar, pana la venirea primaverii), s-au impotmolit in zapada de la intrarea in satul Pelinu. Vinovati erau cei 3 km de drum ramasi nedezapeziti pana la adapost. Primarul din Pelinu era ocupat cu salvarea oamenilor din sat, ale caror case erau ingropate in zapada inalta pana la acoperis. Pitestenii au fost rezolvati prin interventia salvatoare de la ora 21 a d-lui Ion Iacomi, fratele primarului din localitatea alaturata, Lehliu-Gara. El a reactionat imediat cand a auzit ca este nevoie de ajutor. Tot el mai deszapezise si cu alte ocazii drumul pana la adapost. La ora 23, cei 19 pitesteni reusisera sa ia 30 de catei inghetati de frig! Au doborat pe rand cu fermitate toate obstacolele aparute in operatiunea de salvare. Au ajuns acasa la Pitesti foarte foarte tarziu.

A doua zi, respectiv pe 10 februarie, stafeta de la Lehliu a fost preluata de echipa venita cu domnul Marius Marinescu, initiatorul legii de protectie a animalelor 9/2008 si a proiectului legii sterilizarii cainilor fara stapan aflat in Parlamentul Romaniei. Domnul Marinescu se implica si sustine in mod real diferite solicitari de ajutor : transport, informare massmedia, luari de atitudine impotriva actiunilor rele cauzatoare de suferinta fata de animale, contacte cu oficialitati si organizatii ce pot imbunatatii real viata animalelor sia cateiilor aflati in dificultate. Alaturi de el au revenit Petre Orban, Nicoleta Bagiu, dar au venit si voluntarii Silvia Flaitaru, Gabi Lizeanu, alti iubitori de animale, precum si interpreta de muzica populara Steliana Sima. Lor li s-a alaturat directorul Administratiei pentru Supravegherea si Protectia Animalelor din Bucuresti, Robert Lorentz, impreuna cu colegi si cateva masini ASPA. Cei 230 de caini din adapostul Lehliu reprezinta caini stransi de pe strazile Bucurestiului.

Multi oameni au avut un rol determinant, chiar daca nu au stat in ger si frig, interesandu-se de soarta cainilor si ajutand cum au putut: au donat mancare pentru catei, haine si paturi pentru lucratorii de acolo, bani pentru transport, benzina, lopeti , hrana cateilor, masini de dezapezit (vole), pentru a putea plati oameni care sa munceasca la dezapezit, pentru folie de protectie a custilor, pentru mancarea baietilor care stau acum permanent la adapost si pentru tot ce apare ca fiind necesar.
Alaturi au stat si oamenii care au transmis mai departe situatia tragica in care se afla cateii, au preluat fotografii, stiri reale si s.o.s-uri , au creat conturi pentru donatii din tara si strainatate, au creat contacte facilitand astfel posibilitatea ca un numar cat mai mare de oameni cu suflet sa poata ajuta oriunde s-ar afla! Alina Ciobanu a fost un adevarat pod intre catei si oameni, acceptand sa fie persoana de contact pentru toata lumea interesata de Lehliu: i-a organizat pe toti, i-a anuntat si i-a repartizat pe masini si echipe. De asemenea, mediatizarea s-a facut si prin intermediul Asociatiei “Cutu, cutu”.

Televiziunile, presa scrisa, radiourile au raspuns prompt si cu interes la solicitarea de ajutor si au fost de mare ajutor in declansarea operatiunilor de salvare! De ex, dl. Sorin Anghel de la Jurnalul National a fost de un real folos. (A fost si o mica exceptie cand mass media a fost malitioasa, si anume cand o televiziune a comentat ca si cainii aveau nevoie de ajutor in acelasi timp cu oamenii “printr-o nefericita coincidenta”).

Autoritatile locale, primarul si oamenii din localitatea Dor Marunt, sat Pelinu, s-au implicat mai ales in dezapezirea oamenilor. Primarul din Lehliu-Gara si fratele dumnealui, Ion Iacomi, au dat dovada de un bun simt extraordinar, ajutand la dezapezirea drumului pana la adapost, facilitand astfel reusita operatiunii de preluare a 30 de catei de catre adapostul Smeura, transportul de persoane duse la dezapezire, si contribuirea la operatiunile de salvare.

Politistii au facilitat trecerea voluntarilor, ajutoarelor si massmedia prin drumurile blocate. Au mai fost soferii care au condus utilajele de dezapezire si cativa oameni din zona care au contribuit ca lucrurile sa se aseze intr-o normalitate a vietii.
Multumiri firmelor si fundatiilor implicate in mod profesionist, umanitar si cu multa, multa intelegere de a ajuta! Asociatiei “Coraline” pentru gestul fulgerator facut din suflet, de a dona banii necesari salvarii cainilor prin plata muncitorilor adusi la dezapezire; Fundatia UTI , prin colectivul ei minunat, a facilitat mai multe zile la rand transportul voluntarilor, hrana pentru catei si lopeti, ramanand deschisa incontinuare la orice fel de solicitare de ajutor! Fundatia Uti a adus si ajutoare oamenilor sinistrati din sat sub forma de butelii, paine si alte alimente de baza. Ultimul drum in Pelinu al fundatiei a fost pe 15 februarie 2012. Fundatia s-a oferit sa ia chiar si cativa catei batrani si cu probleme.

Le multumim celor care si-au trimis prietenii sau colegii pe care i-au platit sa dezapezeasca si sa salveze vietile cainilor, ei personal neputand sa vina datorita sanatatii-precum Roxana insarcinata in luna a 6-a , care a trimis 8 colegi. Hanelore Fuica nu era in Romania, dar a trimis bani!

Le multumim tuturor celor pe care am uitat sa-i amintim sau pe care nu-i stim dupa nume, dar care au fost la fel de dedicati in ajutorul daruit de ei.

In continuare ninge si sunt probleme la Lehliu. Se pregatesc noi echipe si se cauta masini si sprijin de orice fel.

Sursa: Asociatia Cutu, Cutu


 
Parma, model de bune practici in gestionarea deseurilor pentru Oradea

Parma, model de bune practici in gestionarea deseurilor pentru Oradea
In cautarea unor solutii si modele de bune practici in gestionarea deseurilor si pentru a intelege cum se poate aplica instrumentul financiar „platesti pentru cat arunci” autoritatile publice si operatorii de salubritate bihoreni au ajuns in Parma, Italia. Orasul Parma este situat in nordul Italiei si are o populatie de circa 200.000 locuitori, similara cu […]

Cine e Bea Johnson?

Cine e Bea Johnson?
Poate ca ati auzit numele Bea Johnson in asociatie cu Zero Waste? Asta pentru ca ea este fondatoarea stilului de viata Zero Waste si o foarte pasionata sustinatoare a acestei miscari. Ea si familia ei (sot si doi baieti adolescenti!) traiesc un stil de viata fara risipa din 2008 si produc un singur borcan de […]

Zero Waste Romania se delimiteaza de proiectul “Scoala Zero Waste� finantat de catre Continental Automotive Corporation

Zero Waste Romania se delimiteaza de proiectul “Scoala Zero Waste� finantat de catre Continental Automotive Corporation
Zero Waste Romania se delimiteaza de proiectul “Scoala Zero Wasteâ€� finantat de catre Continental Automotive Corporation, unul dintre cei mai mari poluatori din Romania, implicat in poluarea cu emisii toxice rezultate din productia si tratarea termica a anvelopelor. “Zero Deseuri/Zero Wasteâ€� este o metodologie formata dintr-un set de solutii care includ sortarea la sursa, colectarea […]

Ministerul Mediului gratiaza poluarea Romaniei cu trei incineratoare de deseuri de mare capacitate

Ministerul Mediului gratiaza poluarea Romaniei cu trei incineratoare de deseuri de mare capacitate
Vineri, 3 martie, in cadrul intalnirii cu reprezentantii Comisiei Europene, Ministerul Mediului a anuntat, pe ultima suta de metri, schimbarea de viziune cu privire la incineratoarele de deseuri, refuzate de guvernul Ciolos. Conform unor surse avizate, in Planul National pentru Gestionarea Deseurilor (PNGD) vor fi incluse trei incineratoare de deseuri municipale, de mare capacitate, care […]

Iasi, primul mare municipiu din Romania care si-a asumat tranzitia catre economia circulara

Iasi, primul mare municipiu din Romania care si-a asumat tranzitia catre economia circulara
Municipiul Iasi se alatura retelei internationale „Orase Zero Deseuriâ€� (â€�Zero Waste Municipalitiesâ€�) si devine primul municipiu din Romania, cu o populatie de peste 350.000 de locuitori, care se angajeaza sa implementeze solutiile „zero deseuriâ€�, cu impact dovedit in alte peste 350 de orase europene, in tranzitia catre economia circulara. Mihai Chirica, primarul Iasului, a semnat […]

Trucuri simple pentru o viata fara risipa

Trucuri simple pentru o viata fara risipa
Sunt intr-o continua cautare de mijloace prin care sa-mi fac viata mai simpla si mai usoara, mai eficienta si cu un mai mic impact asupra mediului. In ultimii ani am schimbat diverse obiceiuri si practici personale in acest scop si in speranta ca intr-un viitor recent voi putea trai o viata fara risipa. Prima masura a […]

Colectarea deseurilor organice intr-un mare oras. O poveste de succes.

Colectarea deseurilor organice intr-un mare oras. O poveste de succes.
Milano este cel mai mare oras din lume cu o schema formala de reciclare a deseurilor organice. De ce este importanta colectarea selectiva a acestor deseuri, cum au atins milanezii o rata de succes de 95% si cum sta Romania la acest capitol, aflati in randurile de mai jos. Desi ar putea parea inofensive, deseurile organice […]

Ministerul Mediului nu sustine instalatiile de incinerare in Planul National pentru Gestionarea Deseurilor

Ministerul Mediului nu sustine instalatiile de incinerare in Planul National pentru Gestionarea Deseurilor
Valorificarea energetica a deseurilor menajere prin combustie la temperaturi inalte este intens sustinuta de catre industrie ca fiind solutia salvatoare, care poate scapa Romania de deseuri. La o prima analiza pare sa fie o strategie foarte atragatoare, intrucat incineratoarele reduc cantitatea de deseuri depozitata in gropile de gunoi si produc energie. Mirajul dispare treptat odata […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.