17 Feb 2012

Deszapezirea adapostului din Lehliu a reprezentat o munca colectiva sustinuta

Deszapezirea adapostului din Lehliu a reprezentat o munca colectiva sustinuta

Deszapezirea adapostului din Lehliu a reprezentat o munca colectiva sustinuta

Exista oameni cu suflet si cu dorinta reala de a ajuta fiinte aflate in suferinta, datorita carora situatiile de criza crude se transforma miraculos in victorii asupra pericolului si chiar a mortii.

Vrem sa facem cunoscut si altora si totodata sa multumim persoanelor minunate care au raspuns cererii mute de ajutor lansate, plina de speranta in oameni , de catre cateii din Lehliu aflati in pericol de moarte prin asfixiere si inghet!

Primii oameni ajunsi acolo in momentul in care s-a dat mobilizarea, pe 29 ianuarie 2012, au infruntat gerul si au scos cateii din zapada inalta de 2-3 metri. Le-au facut tunele pana la tarcuri si pana la custi, astfel incat aerul , mancarea si apa sa poata ajunge la ei si sa-i mentina in viata in acele catacombe albe aducatoare de moarte. Printre voluntari s-au numarat persoane fizice precum Alina Ciobanu, Nicoleta Bagiu, Joia Carmina, Orban Petre, Gemes Adriana, Stefan Gheorghe, Paun Doina dar si persoane juridice precum Fund. “Doggie Dog” reprezentata de Aura Bacanu. In acea duminica ei au aparat cainii si de vanatorii care venisera aidoma unor hiene ca sa-i vaneze pe cei care indraznisera sa se salveze singuri si sa sara zapada inalta cat gardul de 3 metri. Odata ajunsi acasa voluntarii au inaintat procuraturii, prin avocatul-voluntar Catalin Georgescu, o plangere penala impotriva vanatorilor.

Pe 9 februarie 2012 voluntarii s-au strans iarasi pentru a inlatura cantitatea uriasa de zapada care a determinat caderea acoperisului adapostului peste catei. Zapada era pe alocuri inalta pana la linia de tensiune. Au adus apa, mancare si paie la cateii epuizati de frig si de lipsa hranei. Drumul Bucuresti –Lehliu era inchis dar voluntarilor li s-a permis in mod exceptional
accesul, astfel incat sa poata ajunge ajutoarele! Baietii minunati au scos vii cainii care de 3 zile stateau in zapada. Din nefericire au existat si victime, doi catei fiind gasiti morti. Cu nametii s-au luptat Petre Orban, Nicoleta Bagiu dar si alti voluntari.

Echipa adapostului Smeura din Pitesti a dat dovada cu aceasta ocazie de o determinare deosebita! Reusita actiunii a fost inspirata pe de o parte de sufletul doamnei Ute, fondatoarea adapostului Smeura, pe de alta parte a fost asigurata de singura fata care a avut curajul sa plece la acest drum, Persefona State, si pe de alta parte a fost asigurata de ajutorul celor 18 baieti. Oamenii de la adapostul Smeura au plecat din Pitesti catre Lehliu dimineata, cu 3 masini mari dotate cu custi. La ora 15 abia ajunsesera pe centura Bucurestiului, caci pe autostrada Pitesti-Bucuresti se mergea pe o singura banda, una din benzi fiind blocata de tiruri. La ora 17 au ajuns, in sfarsit, la Lehliu. Ghinion insa: toate trei masinile venite sa preia cateii (temporar, pana la venirea primaverii), s-au impotmolit in zapada de la intrarea in satul Pelinu. Vinovati erau cei 3 km de drum ramasi nedezapeziti pana la adapost. Primarul din Pelinu era ocupat cu salvarea oamenilor din sat, ale caror case erau ingropate in zapada inalta pana la acoperis. Pitestenii au fost rezolvati prin interventia salvatoare de la ora 21 a d-lui Ion Iacomi, fratele primarului din localitatea alaturata, Lehliu-Gara. El a reactionat imediat cand a auzit ca este nevoie de ajutor. Tot el mai deszapezise si cu alte ocazii drumul pana la adapost. La ora 23, cei 19 pitesteni reusisera sa ia 30 de catei inghetati de frig! Au doborat pe rand cu fermitate toate obstacolele aparute in operatiunea de salvare. Au ajuns acasa la Pitesti foarte foarte tarziu.

A doua zi, respectiv pe 10 februarie, stafeta de la Lehliu a fost preluata de echipa venita cu domnul Marius Marinescu, initiatorul legii de protectie a animalelor 9/2008 si a proiectului legii sterilizarii cainilor fara stapan aflat in Parlamentul Romaniei. Domnul Marinescu se implica si sustine in mod real diferite solicitari de ajutor : transport, informare massmedia, luari de atitudine impotriva actiunilor rele cauzatoare de suferinta fata de animale, contacte cu oficialitati si organizatii ce pot imbunatatii real viata animalelor sia cateiilor aflati in dificultate. Alaturi de el au revenit Petre Orban, Nicoleta Bagiu, dar au venit si voluntarii Silvia Flaitaru, Gabi Lizeanu, alti iubitori de animale, precum si interpreta de muzica populara Steliana Sima. Lor li s-a alaturat directorul Administratiei pentru Supravegherea si Protectia Animalelor din Bucuresti, Robert Lorentz, impreuna cu colegi si cateva masini ASPA. Cei 230 de caini din adapostul Lehliu reprezinta caini stransi de pe strazile Bucurestiului.

Multi oameni au avut un rol determinant, chiar daca nu au stat in ger si frig, interesandu-se de soarta cainilor si ajutand cum au putut: au donat mancare pentru catei, haine si paturi pentru lucratorii de acolo, bani pentru transport, benzina, lopeti , hrana cateilor, masini de dezapezit (vole), pentru a putea plati oameni care sa munceasca la dezapezit, pentru folie de protectie a custilor, pentru mancarea baietilor care stau acum permanent la adapost si pentru tot ce apare ca fiind necesar.
Alaturi au stat si oamenii care au transmis mai departe situatia tragica in care se afla cateii, au preluat fotografii, stiri reale si s.o.s-uri , au creat conturi pentru donatii din tara si strainatate, au creat contacte facilitand astfel posibilitatea ca un numar cat mai mare de oameni cu suflet sa poata ajuta oriunde s-ar afla! Alina Ciobanu a fost un adevarat pod intre catei si oameni, acceptand sa fie persoana de contact pentru toata lumea interesata de Lehliu: i-a organizat pe toti, i-a anuntat si i-a repartizat pe masini si echipe. De asemenea, mediatizarea s-a facut si prin intermediul Asociatiei “Cutu, cutu”.

Televiziunile, presa scrisa, radiourile au raspuns prompt si cu interes la solicitarea de ajutor si au fost de mare ajutor in declansarea operatiunilor de salvare! De ex, dl. Sorin Anghel de la Jurnalul National a fost de un real folos. (A fost si o mica exceptie cand mass media a fost malitioasa, si anume cand o televiziune a comentat ca si cainii aveau nevoie de ajutor in acelasi timp cu oamenii “printr-o nefericita coincidenta”).

Autoritatile locale, primarul si oamenii din localitatea Dor Marunt, sat Pelinu, s-au implicat mai ales in dezapezirea oamenilor. Primarul din Lehliu-Gara si fratele dumnealui, Ion Iacomi, au dat dovada de un bun simt extraordinar, ajutand la dezapezirea drumului pana la adapost, facilitand astfel reusita operatiunii de preluare a 30 de catei de catre adapostul Smeura, transportul de persoane duse la dezapezire, si contribuirea la operatiunile de salvare.

Politistii au facilitat trecerea voluntarilor, ajutoarelor si massmedia prin drumurile blocate. Au mai fost soferii care au condus utilajele de dezapezire si cativa oameni din zona care au contribuit ca lucrurile sa se aseze intr-o normalitate a vietii.
Multumiri firmelor si fundatiilor implicate in mod profesionist, umanitar si cu multa, multa intelegere de a ajuta! Asociatiei “Coraline” pentru gestul fulgerator facut din suflet, de a dona banii necesari salvarii cainilor prin plata muncitorilor adusi la dezapezire; Fundatia UTI , prin colectivul ei minunat, a facilitat mai multe zile la rand transportul voluntarilor, hrana pentru catei si lopeti, ramanand deschisa incontinuare la orice fel de solicitare de ajutor! Fundatia Uti a adus si ajutoare oamenilor sinistrati din sat sub forma de butelii, paine si alte alimente de baza. Ultimul drum in Pelinu al fundatiei a fost pe 15 februarie 2012. Fundatia s-a oferit sa ia chiar si cativa catei batrani si cu probleme.

Le multumim celor care si-au trimis prietenii sau colegii pe care i-au platit sa dezapezeasca si sa salveze vietile cainilor, ei personal neputand sa vina datorita sanatatii-precum Roxana insarcinata in luna a 6-a , care a trimis 8 colegi. Hanelore Fuica nu era in Romania, dar a trimis bani!

Le multumim tuturor celor pe care am uitat sa-i amintim sau pe care nu-i stim dupa nume, dar care au fost la fel de dedicati in ajutorul daruit de ei.

In continuare ninge si sunt probleme la Lehliu. Se pregatesc noi echipe si se cauta masini si sprijin de orice fel.

Sursa: Asociatia Cutu, Cutu


 
Voluntarii Every Can Counts au construit Atlantida pierduta din doze de aluminiu

Voluntarii Every Can Counts au construit Atlantida pierduta din doze de aluminiu
Every Can Counts Romania si Bucuresti Mall regasesc Atlantida pierduta intr-o constructie realizata din doze de aluminiu, colectate in urma unei campanii de voluntariat ce a avut loc pe plaja Mamaia din Constanta, la inceputul lunii august. Scopul campaniei este acela de a contribui la procesul de curatare a spatiilor publice, dar si de a […]

Incepe o noua editie a campaniei prin care sunt colectate dozele pe litoral

Incepe o noua editie a campaniei prin care sunt colectate dozele pe litoral
Every Can Counts Romania porneste motoarele reciclarii dozelor din aluminiu in cadrul unei noi editii a campaniei „ExtravaCANza – Si mama recicleaza!â€�. In luna iulie, turistii care isi petrec concediul pe litoral vor putea uita de grija deseurilor, avand in dispozitie un aparat inteligent in care pot recicla dozele din aluminiu. Organizatorii campaniei au pregatit […]

Ancheta parlamentara la Certej

Ancheta parlamentara la Certej
O delegatie formata din patru senatori s-a deplasat la Certej pentru a investiga neregulile sesizate de Mining Watch Romania cu privire la avizarea proiectului minier. Vizita membrilor Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, coruptie si petitii a Senatului vine dupa ce reteaua noastra a inregistrat o petitie care semnaleaza grave ilegalitati. Dintre acestea mentionam evaluarea fragmentata a impactului […]

Alucro a desemnat marele castigator al Bursei de Excelenta Every Can Counts 2017

Alucro a desemnat marele castigator al Bursei de Excelenta Every Can Counts 2017
Aflata la cea de-a doua editie, Bursa de Excelenta Every Can Counts premiaza tinerii valorosi, precum si eforturile acestora de a crea perspective pozitive in relatia cu mediul inconjurator. Chiroi Paul-Adrian, Lupulescu Alexandru Iulian si Andone-Rotaru Bianca-Astrid, studenti ai Universitatii Babes-Bolyai, sunt cei trei castigatori care au transmis, prin proiectele lor, cele mai puternice mesaje […]

Observatii si propuneri pentru strategia miniera 2017-2035

Observatii si propuneri pentru strategia miniera 2017-2035
Strategia miniera 2017-2035 ar trebui sa respecte si sa consolideze importanta acordata comunitatilor locale afectate si mediului inconjurator. In acest sens, consideram ca sunt aplicabile trei principii: cel al transparentei, al precautiei si cel al obtinerii consimtamantului prealabil in cunostinta de cauza al locuitorilor zonelor bogate in resurse minerale. Neasumarea acestor principii ar insemna crearea […]

Plajele de pe litoralul romanesc, intoxicate cu… plastic!

Plajele de pe litoralul romanesc, intoxicate cu… plastic!
In urma monitorizarilor efectuate de ONG Mare Nostrum pe 1.5% din suprafata totala a plajelor romanesti, a rezultat faptul ca 75,5% din sectoare  sunt â€�acoperiteâ€� de plastic. Mai exact, dintr-un total de 9.003 deseuri, 6.799 sunt numai elemente din material polimeric artificial. La aceasta categorie, principalul tip de deseu inregistrat este mucul de tigara, urmat […]

Un sat din Gorj, poluat ilegal 28 de zile pe luna

Un sat din Gorj, poluat ilegal 28 de zile pe luna
Limita legala zilnica pentru publeri in suspensie (PM10), indicatorul pentru masurarea poluarii aerului, a fost depasita in 28 de zile din 30 in satul Rosia de Jiu din judetul Gorj. Emisiile de pulberi fine, PM2.5, au fost in 23 din 30 de zile peste media anuala reglementata de Directiva UE privind Calitatea Aerului. Expunerea indelungata […]

Maine incepe a sasea editie a Pelicam, Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni

Maine incepe a sasea editie a Pelicam, Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni
A sasea editie a Pelicam incepe maine la Tulcea cu o zi plina de proiectii pentru copii. Vineri sunt programate filmele pentru adolescenti, iar sambata si duminica vedem si dezbatem filmele din toate cele patru competitii Pelicam. Ne intalnim la Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Arta, campingul Pelicam pe malul lacului Ciuperca, dar si […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.