acum 14 ani

Detergentii – Un pericol pentru caini si pisici

Toxina: detergenti.

Sursa: detergentii sunt impartiti in mai multe categorii.

Sapunuri: sapunuri Bar, sapunuri de spalat rufe, sapunuri de casa.

Detergenti anioni: detergenti de rufe, sampoane, detergent de vase manual si pentru masini electrice de spalat vase.

Detergenti cationici: balsamuri , dedurizanti, dezinfectanti si inhibitori de rugina in produse petroliere. Aceasta categorie include ammoniums cuaternar.

Non-detergenti neionici: detergenti de vase, sampoane si unii detergenti de rufe.

Informatii generale

Detergentii sunt livrati intr-o varietate de forme ce au un nivel de toxicitate diferit. Fiecare tara de origine are aceste produse comune intr-o forma, si toti membrii familiei trebuie sa fie constienti de pericolele existente.

Doza toxica

Sapunuri: sapunurile adevarate nu sunt, in general, toxice.

Anioni: usor pana la moderat toxice, pot produce boli, nu cauzeaza decese.

Cationice: sunt extrem de toxici; solutiile de 1% pot afecta mucoasa.

Non-ionice: mai putin toxice decat detergentii anionici si cationici.

Simptome:
Sapunuri: varsaturi si diaree.

Sapunul de casa poate provoca leziuni gastro-intestinale corozive (arsuri).

Anioni: Iritatii mucoase, varsaturi, lipsa poftei de mancare, diaree. Totodata, pot aparea leziuni corozive in gura si tractul gastro-intestinal. Expunerea ochilor poate duce la edem (umflatura nedureroasa) in jurul corneei, inrosirea si umflarea conjunctivei si eroziuni corneene sau ulceratii.

Cationice: varsaturi, lipsa poftei de mancare, salivare, slabiciune musculara, depresie, convulsii, colaps, coma, si arsuri la gura si tractul gastro-intestinal. Expunerea ochilor poate cauza inrosirea severa, eroziuni corneene si ulcere. Expunerea pielii poate duce la pierderea parului si iritarea pielii.

Reactii:  varsaturi si diaree.

Ce este de facut in cazul intoxicatiei?

A nu se provoca voma daca este inghitit ,pentru ca poate provoca mai mult rau. Adresati-va unui veterinar! In cazul unui contact dermic, spalati pielea pentru cel putin 30 de minute cu apa curenta. In cazul unui contact cu ochii, spalati ochii cu ser fiziologic steril sau apa pentru 20 de minute.

Pentru ingrijire veterinara:

Tratament general: administrarea de lapte sau apa, in cazul intoxicarii cu sapun, cu substante anionice  sau non-ionice, iar in caz de ingestia unui detergent cationic se administreaza lapte, apa sau albus de ou. In cazul expunerii oculare sau cutanate, zona afectata trebuie spalata cu ser fiziologic steril.

Atentie!

A nu se lasa medicamentele la indemana copiilor sau a animalelor de companie!