3 Mar 2010

Dezbatere publica la Bacau cu tema „Castrarea, prima actiune pentru stoparea inmultirii cainilor”

PROGRAMUL  DEZBATERII  PUBLICE   1

Continuând   dezbaterea   începută   pe   tema “câinii  maidanezi”,  asociaţia   de   ocrotire  a animalelor   “PRIETENI   NECUVANTATORI”   a   demarat   acţiunea   “CASTRAREA”.

Această   acţiune   poate   fi   desfaşurată   cu   succes    numai   cu   ajutorul   iubitorilor   de   animale din   Bacău.

Acum   să   încercăm   să   întelegem    rolul  fiecărui   participant   în   desfaşurarea   acestei   acţiuni.

ASOCIAŢIA – este   factorul   care   încearcă   să   aducă   la   masa   negocierilor   instituţiile   care pot   determina   aplicarea   unor   măsuri   urgente   şi   eficiente   pentru    micşorarea   numarului câinilor   fară   stăpân   de   pe   străzi.

Pentru   aceasta , ne-am   propus   să   organizăm   o   dezbatere    publică   cu   tema : CASTRAREA , PRIMA    ACŢIUNE   PENTRU   STOPAREA   ÎNMULŢIRII   CÂINILOR  .

Care   sunt   partenerii   ce   trebuie   să   participle   la   această   dezbatere:

–Consiliul   municipal   Bacău

–Primaria   Bacău

–Consiliul   judeţean   Bacău

–Prefectura   Bacău

–Direcţia   de   protecţie    a   mediului    Bacău

–Direcţia   sanitar   veterinară    Bacău

–Direcţia    pentru   sănătate   publică   Bacău

–Asociaţiile   de   vănatoare   Bacău

–Toţi    iubitorii   de   animale   din   Bacău

–Asociaţia   medicilor   veterinari    din   Bacău

–Mass-media   (presa ,  radio,   televiziune )   din   Bacău

Propunem   ca   această    dezbatere   public   să   se   desfăşoare   în   două   etape :

PRIMA   ETAPA :- să  se  poată    exprima   opiniile   fiecarui   factor   implicat   in   acţiune ,  în   mod   public   prin  mass-media   în   termen   de   trei    luni.

Şi    dacă   mass-media   este  “ SIGUR “  unul   din  cei  mai   importanţi   factori , datorită   puterii   sale de  a   prezenta   obiectiv   şi   real   orice   problemă    acută   a   societăţii   băcăuane ,  îi   rugăm   să   se  implice  în   această   dezbatere   prezentând   toate  opiniile,  public , în  publicaţii   şi  emisiuni .

A  DOUA  ETAPĂ :-organizarea   unei   mese   rotunde   cu   participarea   tuturor   partenerilor ,  în cadrul   căreia   să   se   prezinte   concluziile   pe   care   le-a   tras   fiecare ,  în   urma   analizei   făcute   a tuturor   opiniilor ,  celorlaltor  părti .

Momentul   acesta   este   foarte   important !  Pentru   că   această    masă   rotundă   ar  trebui   să  se  încheie   cu   editarea   unui   program   pe  termen   mediu   şi   lung ,  acceptat   de   toate   părţile   participante   şi   mai  ales   să   se  aplice!

De  ce   propunem   această   perioadă   de   trei   luni  între   prima   etapă   şi   cea   de   a   doua ? Pentru    a-şi   evalua   fiecare   factor   posibilitatile   legale ,  dar  mai  ales   dorinţa   de   implicare   in această    problemă   acută   a   cetăţenilor   oraşului   Bacău.

Credem   că   această   acţiune   este  cu  atât  mai  necesară  în  acest  moment  când  s-a  declanşat  o  dezbatere  naţională   dacă  ar  fi  necesar  să se  recurgă  la  eutanasierea  câinilor  s-au  la  castrarea  în  masă  ,  Foarte  urgent.

Aşteptăm   reacţiile   tuturor   celor  implicaţi  în  rezolvarea  acestei   probleme,  în  cele  trei  luni,  în toată   mass-media   băcăuană.

PREŞEDINTE  AL  ASOCIAŢIEI  DE  OCROTIRE  A  ANIMALELOR

„ PRIETENI    NECUVÂNTĂTORI”

DR.   ZENOVIA   DUMBRAVĂ .

PROGRAMUL    ACŢIUNII

Însă    până   atunci   Asociaţia   nu  a  stat  cu  mainile  in  san.Am  inceput  castrarea  cainilor  din  jurul  blocurilor,care  sant  ingrijiti  de  suflete  iubitoare.Aici  trebuie  sa  intervina  participarea  cetatenilor  ce  doresc  sa  se  implice,in castrarea  acestor  animalute(de  care  vi  s-a  facut  mila),  va  rugam  sa  ne  contactati  la  telefoanele:

–          0748627383/0749167432/0745176505/0746060643

Dupa  efectuarea   castrarii,crotalierii,deparazitarii  si  vaccinarii,le  vom  aduce  inapoi  sanatoase  si  mai  ales nu se vor mai inmulti.

Toti specialistii care se ocupa de problema cainilor vagabonzi, au stability ca fara aceasta CASTRARE URGENTA , nici o data nu vom reusi  sa nu ne mai impiedicam de ei pe stazi si mai ales sanu ne mai fie frica de atacuri. Doar dupa micsorarea numarului lor , putem discuta despre cazarea celor care raman, in adaposturi . Dar si capacitatea oricarui adapost este limitata si cu atat mai mult fondurile.

Pentru inceput Asociatia a incheiat un parteneriat cu doi medici veterinari, care au acceptat  din dragoste pentru animale sa lucreze la un pret modic, efectuand castrare,deparazitare,vaccinare si eventuale tratamente in cabinetele lor.

Dar, dupa cum stiti Asociatia “Prieteni necuvantatori” Bacau, este relative tanara si mai ales nu are fonduri  pentru a suporta aceste cheltuieli , chiar cat de mici ar fi, tinand cont de numarul foarte mare de caini.

De aceea facem apel la iubitorii de animale sa participle cu toata bunavointa  si ei la aceste cheltuieli.

Nu am dori sa blocam actiunea aceasta  din lipsa suportului material. Va asteptam sa ne contactati pentru a participa la acest parteneriat cu aportul dumneavoastra care consta acum din.

1)—anuntarea si predarea cainilor de care va ingrijiti din imprejurimile locuintei dumneavoastra in vederea castrarii.

2)—participarea la cheltuielile care sunt necesare  pentru castrare.

3)—donatii si sponsorizari pentru a continua actiunea pana la diminuarea drastic a numarului de cainilor de pe strazi.

4)—voluntariat , pentru a putea raspunde prompt sesizarilor dumneavoastra.

5)—asteptam oferta si a altor medici veterinari  sa intre in parteneriat cu Asociatia.Cu cat vor fi mai multi, cu atat efectul se va vedea mai repede.

Dupa discutiile avute cu medicii veterinari , partenerii nostril, castrarea femelelor se va face in cabinetul chirurgical, iar castrarea masculilor se poate face chiar in habitatul lor,fara dispensarizare.

Iubitorii de animale trebuie sa stie ca dupa articolul din” Desteptarea” in care doamna director Marcu , a  Serviciului  Public  de  Gestionare  a  Cainilor  fara  Stapan  din Primaria Bacau ,in care ,recunoaste cu sinceritate ca problema cainilor comunitari o depaseste , dar mai ales ca sau omorat de catre Primarie cate 3000 de caini in fiecare an, Asociatia a avut o discutie cu dumneaei.

In timpul acestei discutii i –au fost prezentate  hotarari  ale Consiliilor Locale din Sibiu, Constanta, Ploiesti, si alte municipii care prevad castrarea si reantoarcerea cainilor la locul de unde au fost luati . Si mai ales am  discutat  acest proiect, tinand cont si de legislatia in vigoare , dupa cum am aratat intr-un articol din Observatorul de Bacau  on-line .

Aceasta discutie a fost fructuoasa . Avem semnale ca lucrurile se misca in acest sens si in Serviciul de gestionare a cainilor fara stapan di Primarie.

Astfel, acum se afla in adapostul Primariei cca. 100 de caini castrati,vaccinati, deparazitati si crotaliati care va asteapta sa le oferiti iubirea dumneavoastra , un camin sigur si mai ales dorinta de a-I ajuta.  Apelam, deci, la toti iubitorii de animale sa se implice in adoptarea acestor suflete care va vor iubi neconditionat pana la moarte. Pentru cei care nu stiu ,acest adapost se afla langa depozitulDEDEMAN—din spatele magazinului Real.

Vizitatii,mangaiatii si luatii acasa. Fiecare dintre dumneavoastra poate gasi cainele potrivit.

ADOPTATI , ADOPTATI , ADOPTATI !

Iar noi , Asociatia pentru ocrotirea animalelor  “ PRIETENI NECUVANTATORI “ asteptam sa ne contactati  pentru a porni la drum !

Gabriela Manciu,  Director executive.

Sursa: Asociatia Prieteni Necuvantatori


 
Un nou grup de zimbri ajunge cu bine in Muntii Tarcu

Un nou grup de zimbri ajunge cu bine in Muntii Tarcu
Cel mai mare mamifer terestru din Europa se intoarce in Carpatii Meridionali, unde un nou transport de 9 indivizi a fost efectuat in 21-23 aprilie. Acesta este al patrulea an consecutiv de transporturi de zimbri in Muntii Tarcu, iar de aceasta data animalele provin doar din rezervatia Avesta, din Suedia. Zimbrul (Bison bonasus) este o […]

Putem fi Zero Waste in vacanta? #Tenerife

Putem fi Zero Waste in vacanta? #Tenerife
Va scriu in prima zi acasa, dupa o vacanta foarte frumoasa in Tenerife. Din fericire am noroc de vreme buna si pot scrie la masa din gradina, la soare, cu o limonada langa mine si parca trecerea la viata de zi cu zi nu mai e asa de grea. Dupa cum bine stiti pana acum, […]

Tinta de „Zero Deseuri� – un obiectiv realizabil in Romania de astazi?

Tinta de „Zero Deseuri� – un obiectiv realizabil in Romania de astazi?
Povestea de la Targu Lapus a inceput in urma cu 10 ani, cand, Primaria orasului a decis inceperea demersurilor de reducere progresiva a cantitatii deseurilor colectate de la populatie. Sistemul a intrat in functiune in 2010, odata cu obtinerea unei finantari din Fonduri Europene si prevedea implementarea unei strategii eficiente de gestionare a deseurilor menajere. […]

Activistii Mining Watch au depus plangere penala impotriva Deva Gold

Activistii Mining Watch au depus plangere penala impotriva Deva Gold
Marti, 28 martie, activistii Mining Watch s-au aflat la Certej pentru a verifica legalitatea lucrarilor de santier care se desfasoara pentru construirea a doua bazine necesare exploatarii. In acest sens, activistii s-au deplasat pentru a vizualiza panourile de santier care potrivit legislatiei in vigoare trebuie sa fie afiste intr-un loc vizibil si accesibil publicului [1]. […]

Amenzi si dosar penal pentru taieri de arbori in zona Vidraru

Amenzi si dosar penal pentru taieri de arbori in zona Vidraru
Conform Greenpeace Romania, pretinsa diminuare a fenomenului taierilor ilegale se vede doar din birou. In teren taierile ilegale afecteaza suprafete mari si produc inclusiv distrugerea ultimelor paduri virgine ale Europei. Un voluntar a semnalat cu ajutorul www.salvezpadurea.ro posibile taieri ilegale in zona lacului Vidraru, in bazinul raului Cumpana, iar acestea au fost confirmate in teren […]

O planta noua pentru stiinta descoperita de biologi

O planta noua pentru stiinta descoperita de biologi
Biologii au descoperit in Dobrogea o noua specie de planta, intr-un proiect al Societatii Ornitologice Romane.  Nu este doar o specie noua pentru Romania, ci este o specie noua pentru stiinta.  Trei ani de zile au durat analizele care sa confirme descoperirea biologilor romani. Biologii care au gasit planta au si avut onoarea de a-i […]

Let`s Do It, Romania! si Teach for Romania lanseaza „Let’s Share & Care!”, primul centru de minerit urban pentru combaterea risipei si sustinerea educatiei in comunitatile defavorizate

Let`s Do It, Romania! si Teach for Romania lanseaza „Let’s Share & Care!”, primul centru de minerit urban pentru combaterea risipei si sustinerea educatiei in comunitatile defavorizate
Mineritul urban este alternativa la mineritul traditional si consta in recuperarea resurselor din deseuri, de la metale din deseuri electronice pana la materiale de constructii din demolari, prin repararea, reutilizarea sau reciclarea acestora. O initiativa care promoveaza mineritul urban este „Let’s Share & Care!” lansat de Let’s do it, Romania!, care isi propune sa sustina copiii […]

Initiativa „Plantam fapte bune” a dat startul impaduririlor in 2017

Initiativa „Plantam fapte bune” a dat startul impaduririlor in 2017
Sambata, 25 martie, echipa Plantam fapte bune in Romania a dat startul actiunilor de impadurire din 2017, la Silistea Gumesti, un loc deja cunoscut si indragit de catre voluntarii plantatori. 5.000 de puieti forestieri – cer, artar si sanger – au fost plantati pe o suprafata de 1 hectar, in continuarea celor 13.000 de puieti […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.