acum 14 ani

Diareea la caini

In cazul in care cainele meu are diaree, ar trebui sa sun medicul veterinar?

In cazul in care cainele dumneavoastra are diaree, consultati medicul veterinar. Acesta va va pune o serie de intrebari pentru a afla cat de avansata este boala. Va fi de un real ajutor pentru veterinar sa stie cand s-a declansat diareea, cate scaune a avut cainele pana atunci, cum aratau acestea si daca animalul are o stare de discomfort. Este recomandat sa va sunati medicul veterinar in cazul in care:

  • Cainele dumneavoastra are scaunul negru si tare sau contine sange
  • Banuiti ca ar fi mancat ceva toxic sau otravitor
  • Cainele dumneavoastra are febra sau este deprimat
  • Gingiile cainelui sunt pale sau galbene
  • Cainele dumneavoastra este pui sau nu i-au fost administrate toate vaccinurile
  • Cainele pare a avea dureri
  • Cainele vomita

Cum poate fi diagnosticata diareea ?

    Exista multe cauze care duc la diaree. Este important sa gasesti cauza pentru a stabili cel mai indicat tratament.Medicul veterinar se va folosi de informatiile oferite de dumneavoastra, analize, un posibil laborator si alte teste pentru a afla cauza bolii.

Localizarea simptomelor

Tinand cont ca exista atatea probleme care pot cauza diareea, este bine sa gasesti care parte a intestinului este cel mai mult implicata. Localizand diareea la intestinul subtire sau gros, spectrul posibilelor cauze se mai restrange. Pentru a face acest lucru, medicul veterinar are nevoie de informatii legate de simptomele care le prezinta pacientul, dupa cum arata in Tabelul 1.

Tabel 1. Simptome de diaree cauzate de o tulburare de tranzit la intestinul subtire si la intestinul gros
Simptome Diaree la intestinul subtire Diaree la intestinul gros
Marimea scaunului Mare Noarmala, putin marita sau micsorata
Fracventa scaunelor De la normala la marita De obicei foarte marita
Constipatie Nepotrivit Comun
Sangerare Necomun, sangele digerat poate duce la scaune inchise la culoare si tari Comun, scaunul contine sange de un rosu aprins
Mucozitati Nu O mare cantitate
Pierderi in greutate Comun Nepotrivit
Varsaturi Posibile Nepotrivit
Balonari Posibile Nepotrivit

Declansarea simptomelor

Aparitia simptomelor este un indiciu bun pentru a afla cauza care a declansat diareea. Daca simptomele apar dintr-o data, gradul bolii se numeste “acut”. Daca simptomele raman pentru o perioada mai indelungata , diareea este cronica. Daca simptomele apar, dispar si revin peste cateva saptamani, diareea este considerata neregulata.

Istorie medicala

Veterinarul va va pune intrebari in legatura cu istoria medicala a cainelui si anume: vaccinuri, ce fel de antivirus i s-au administrat si cat de des, contactul cu alti caini, dieta, acces la gunoaie sau substante toxice si alte medicamente.

Consultatia

Veterinarul va face un intreg pachet de consulatatii care include verificarea temperaturii pacientului, bataile inimii si respiratia, gradul de deshidratare, verificarea cavitatii bucale, palparea abdomenului si un control anal.

Laborator si teste diagnosticare

In majoritatea cazurilor de diaree, veterinarul recomanda un examen coproparazitologic. Aceasta este o verificare care cauta pacientul de paraziti precum viermi sau giardia. Daca pacientul este banuit de o infectie bacteriana, atunci acesta prezinta o sensibilitate. In cazul anumitor tulburari virale, precum parvoviroza, alte teste efectuate pe fecale pot duce la diagnostic.

In cazul in care cainele prezinta semne de imbolnavire, sunt recomandate analizele de sange complete. Analizele de sange pot fi de asemenea concludente in cazul anumitor boli.

Radiografiile sunt recomandate in cazul in care pacientul este banuit de tumora, prezenta unor corpi straini sau malformatii anatomice. Ultrasunetele sau bariul pot fi de asemenea de ajutor in punerea unui diagnostic. O endoscopie sau coloscopie pot fi indicate.

La unele boli, singurul mod de a le diagnostica este de a obtine o biopsie care sa fie examinata microscopic

Cum poate fi tratata diareea?

Din cauza nenumeroaselor cazuri de diaree, tratamentul variaza.

In multe cazuri de diaree la caini, este recomandat de a nu se hrani cainele 24 de ore si de a-i administra cantitati mici de apa frecvent. Apoi, se incepe o dieta pe baza de orez. Daca diareea nu se opreste, atunci se va reveni la dieta lui obisnuita sau la o dieta speciala pentru zilele urmatoare.

La unele cazuri de diaree, poate fi necesara o schimbare permanenta a dietei. Pacientul va avea un regim alimentar special pentru a evita anumite ingrediente, adaugati fibre in alimentatie, scadeti consumul de grasimi si facilitati digestia.

Daca sunt prezenti paraziti la nivelul intestinelor, atunci pacientului ii trebuie prescris un dehelmintizant special pentru zona afectata. Putine antiparazitare distrug parazitii intestinali, asa ca este extrem de important sa fie ales cel mai bun dehelmintizant. In unele cazuri, este necesar sa repeti antiparazitantul o data sau chiar de mai multe ori timp de cateva saptamani sau luni. Este de asemenea important sa inlaturi ouale parazitilor din mediu. Examenul coproparazitologic cauta ouale helmintilor, iar daca nu exista, testul poate iesi negativ chiar daca larva este insa prezenta in intestin. Din acest motiv, in unele cazuri, chiar daca testul iese negativ, un antiparazitar tot poate fi prescris.

In cazul in care cainele se deshidrateaza , este necesar sa i se administreze perfuzie. Administrarea orala a medicamentatiei este neadecvata atata timp cat trec prin animal prea repede pentru a fi absorbite.

Antibioticele sunt administrate daca diareea este cauzata de o bacterie. Acestea mai pot fi administrate in cazul in care intestinul prezinta probleme (de ex, scaunul cu sange indica un intestin bolnav) si exista o sansa ca bacteria sa patrunda in sange, cauzand probabil probleme serioase (septicemie).

In unele cazuri, medicamentele sunt date pentru a incetini digerarea. Acestea nu ar trebui date daca pacientul a inghitit o toxina sau are o infectie bacteriana, deci este vital sa avem un diagnostic precis inainte de a folosi aceste medicamente.

Un comentariu

cainele meu a mancat aprox.0,5 l de fiertura dupa un ciolan afumat si sarat accidental din neglijenta mea…doua zile dupa nu a mai mancat absolut nimic a suferit mult..a treia zi a venit medicul veterinar–i-am povestit ce s-a ìntamplat…i-a facut o injectie si mi-a spus sa aiba apa la discretie,daca ìsi va reveni si va ìncepe sa manance atunci scapa…ziua a treia seara si a patra a avut episoade severe de diaree efectiv scheuna de durere cand facea ceva apos-foarte putin..ìn acest punct suntem nu mai stiu ce sa fac..va rog din suflet ajutati-ma..acest caine este totul pentru noi..ìl iubim din tot sufletul..