acum 13 ani

Directiva privind protectia animalelor utilizate in scopuri stiintifice

In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 276/33 din 19 octombrie 2010, a fost publicata Directiva 2010/63/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 22 septembrie 2010 privind protectia animalelor utilizate in scopuri stiintifice.

Prezenta directiva vine sa completeze Directiva 86/609/CEE a Consiliului din 24 noiembrie 1986 avand in vedere discrepantele accentuate existente intre state cu privire la adoptarea masurilor nationale de punere in aplicare a masurilor de protectie a animalelor utilizate in scopuri stiintifice. Ca urmare, Directiva 2010/63/UE prevede norme mai detaliate pentru reducerea acestor diferente prin apropierea normelor aplicabile in acest domeniu si pentru a asigura functionarea adecvata a pietei interne.

In cuprinsul Directivei este subliniata necesitatea ameliorarii bunastarii animalelor utilizate in proceduri stiintifice prin cresterea standardelor minime de protectie a acestora in acord cu cele mai recente progrese stiintifice.

Obiectivul final avut in vedere de UE este acela de a inlocui complet procedurile pe animale vii in scopuri stiintifice, imediat ce acest lucru devine posibil din punct de vedere stiintific, directiva reprezentand un pas important spre realizarea acestui deziderat.

Actul normativ acorda un rol important utilizarii primatelor neumane care ar trebui permisa numai in domenii biomedicale esentiale pentru beneficiul oamenilor si pentru care inca nu exista metode alternative de inlocuire disponibile.

Directiva prevede ca solutie pentru reducerea numarului animalelor utilizate in proceduri efectuarea repetata a procedurilor pe acelasi animal, atat timp cat acest fapt nu impiedica atingerea obiectivului stiintific si nu cauzeaza inrautatirea gradului de bunastare a animalului.

Principalele masuri avute in vedere de directiva se refera la urmatoareleaspecte:

(a) inlocuirea si reducerea utilizarii animalelor in proceduri si imbunatatirea metodelor de crestere, adapostire, ingrijire si utilizare a animalelor in proceduri;

(b) originea, reproducerea, marcarea, ingrijirea si adapostirea, precum si uciderea animalelor;

(c) operatiunile crescatorilor, furnizorilor si utilizatorilor;

(d) evaluarea si autorizarea proiectelor ce implica utilizarea animalelor in proceduri.

Directiva are in vedere urmatoarele principii:

> inlocuirea procedurilor, pe cat posibil, cu o metoda sau o strategie de testare satisfacatoare din punct de vedere stiintific care sa nu implice utilizarea de animale vii.

> reducerea la minimum a animaleor utilizate atunci cand  nu se compromite obiectivele proiectului.

> imbunatatirea conditiilor de crestere, adapostire si ingrijire, precum si a metodelor utilizate in cadrul procedurilor, prin eliminarea sau reducerea la minimum a durerii, a suferintei, a stresului sau a vatamarilor de durata ce pot fi provocate animalelor.

Statele membre vor trebui sa ia toate masurile pentru ca animalele sa fie ucise cu un minim de durere, suferinta sau stres. Astfel ca procedurile vor fi selectate in masura in care indeplinesc urmatoarele cerinte:

(a) utilizeaza un numar minim de animale;

(b) implica animale cu cea mai scazuta capacitate de a simti durere, suferinta, stres sau de a prezenta vatamari de durata;

(c) provoaca nivelul cel mai scazut de durere, suferinta, stres sau vatamare de durata si au cea mai mare probabilitate de a oferi rezultate satisfacatoare.

Directiva  cuprinde norme privind cerinte ce trebuie indeplinite de crescatori, furnizori si utilizatori, cerinte privind instalatii si echipamente, competenta personalului, ingrijirea si adapostirea animalelor, evidenta animalelor,  inclusiv programul de relocare sau de eliberare a acestora.

Statele membre sunt obligate sa asigure ca autoritatile competente efectueazainspectii periodice la toti crescatorii, furnizorii si utilizatorii, inclusiv la unitatile acestora, pentru a verifica respectarea cerintelor prezentei directive. In momentul in care vor exista motive intemeiate de ingrijorare, Comisia are dreptul de a efectuea controale asupra infrastructurii si functionarii inspectiilor nationale, precum si asupra aplicarii corecte a categoriilor de severitate din cadrul statelor membre.

Fiecare stat membru va institui un comitet national pentru protectia animalelor utilizate in scopuri stiintifice. Acesta va oferi consultanta autoritatilor competente si organismelor responsabile cu protectia animalelor privind aspecte legate de achizitie, crestere, adapostire, ingrijire si utilizare a animalelor in proceduri si asigura schimbul celor mai bune practici.

Prezenta directiva intra in vigoare in a douazecea zi de la data publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.