18 Aug 2009

Directorul Salubris Iasi: In 4 ani hingherii au prins 35.000 de ciini. Ar mai fi 5000

Oficialii Salubris par de pe alta lume! In oras s-ar mai afla aproximativ 5.000 de ciini. Cum eutanasierea a fost practic oprita in 2005, in jur de 30.000 de ciini ar fi trebuit sa moara de batrinete. Cu toate acestea strazile sint pline de maidanezi. Fara solutii concrete, oficialii Primariei isi pun toate sperantele in viitorul padoc de la Tomesti. Cum ar mai fi doar 5.000 acesta ar urma sa-i cuprinda pe toti ciinii vagabonzi din oras.

Maidanezii par a fi pus stapinire pe oras, in timp ce sefii Salubris sustin ca situatia este sub control. Conform estimarilor acestora, in 4 ani au fost gestionati peste 35.000 de ciini fara stapin, iar in oras ar mai fi aproximativ 4.000-5.000 de ciini. Cu toate acestea, zi de zi, oameni muscati de ciini ajung la spital, iar sesizarile cu privire la numarul de ciini comunitari care se plimba nestingheriti pe strazi curg girla.

Zilnic, cel putin un iesean este muscat de ciini

De ani de zile, Iasul pare lovit de blestemul ciinilor maidanezi. Toate masurile de stopare a acestui fenomen luate pina acum par a fi in zadar. In timp ce reprezentantii municipalitatii si ai Salubris vorbesc de un numar mai mic de ciini pe strazi, iesenii se pling in continuare de multimea acestora. Conform medicilor de la Spitalul de Urgenta, in UPU ajung zilnic 1-2 ieseni muscati de ciini. In zona Dispecer din Tatarasi, un iesean a facut mai multe fotografii unui grup de nu mai putin de 7 maidanezi care stau in mijlocul trotuarului, in fata unui magazin. „Eu stau in zona Liceului Cantemir. Si aici sint foarte multi ciini. Am sunat de citeva ori la cei de la Salubris. Au venit o data, au luat citiva ciini, dar cred ca i-au adus inapoi si m-am lasat pagubasa. Incerc sa ma imprietenesc cu ei, daca alta solutie nu am”, a facut haz de necaz Madalina Matran. Alti ieseni s-au plins de faptul ca noaptea nu pot dormi din cauza latraturilor si a urletelor de ciini. Astfel de sesizari au venit mai ales din zonele Pacurari si Dacia. „Nu poti dormi de raul lor. E cald afara si dorm cu geamul deschis, dar de cele mai multe ori, ca sa pot adormi, trebuie sa inchid geamul. E insuportabil”, a declarat Iulian P., care locuieste in zona Pietei Voievozilor.

„Sint care aduc ciini din afara”

Directorul Salubris sustine ca nu are ce sa le faca animalelor care latra. „Sint zone cu case unde animalele latra. Noi nu putem sa le facem nimic daca latra”, a declarat Apostol. Acesta sustine ca in ceea ce priveste situatia ciinilor comunitari, el nu face decit sa respecte legislatia in vigoare. In plus, o problema majora o reprezinta si iubitorii de animale. „Ciinii care nu sint batrini, bolnavi si agresivi trebuie relocati. Asta spune legislatia in vigoare, dar si ceea ce au hotarit consilierii locali in 2005. Intimpinam probleme pe teren cind oamenii nostri se duc sa stringa ciinii comunitari si sint alungati de catre iubitorii de animale”, se apara Apostol.

In padocul de la Miroslava nu sint in medie decit 350 de ciini, in timp ce capacitatea maxima este de 500 de animale. „Problema ciinilor fara stapin ramine, fie ca tin 300, fie ca tin 500. Legea nu-mi permite sa umplu la refuz padocul, pentru ca fiecare animal trebuie sa aiba un anumit spatiu liber. In plus, daca padocul ar fi plin, ar creste si cheltuielile, fara a fi rezolvata problema”, a mentionat Apostol. Sefii Salubris sustin ca au probleme in zona industriala, unde ciinii populeaza zonele marginase ale orasului, dar si cu persoanele care adopta animale si apoi le lasa libere pe strazi. „Sint care adopta ciini si ii lasa liberi pe strazi apoi. Nu mai aprobam adoptii pentru cei care stau la bloc. Noi avem si clinica mobila pentru sterilizarea gratuita a ciinilor de la curti, dar sint oameni care nu vor acest lucru. Am discutat si cu cei de la Politia Comunitara, pentru a monitoriza intrarile in oras deoarece sint care aduc ciini din afara”, a mai declarat Apostol. Seful Salubris nu si-a sustinut insa afirmatiile cu date concrete.

„Este un subiect mai sensibil”

Anul acesta, Salubris a gestionat un numar de aproximativ 5.000 de ciini. Oficialii firmei de salubrizare au afirmat ca din 2005 si pina in prezent, numarul total de ciini care a trecut prin padocul de la Miroslava a fost de peste 35.000 de animale. Conform estimarilor facute de Apostol, pe strazile din municipiu ar mai fi intre 4.000 si 6.000 de maidanezi. Acest lucru inseamna ca in aproape 4 ani, de pe strazile Iasului au disparut nu mai putin de 30.000 de ciini. „V-am mai spus ca este un subiect mai sensibil. O parte din ciini au murit din cauze naturale, altii au fost adoptati. Problema va fi rezolvata, cred eu in cel mult un an, dupa ce va fi dat in folosinta adapostul de la Tomesti care are o capacitate de 4.000 de animale”, a dat asigurari Apostol, fara a oferi o explicatie concreta pentru disparitia a 30.000 de ciini din statistici. Directorul firmei de salubrizare a fost sanctionat in luna februarie a acestui an de catre primarul Gheorghe Nichita care s-a aratat nemultumit de numarul mare de ciini fara stapin de pe strazi. Chiar daca la momentul respectiv s-a zvonit ca Apostol va fi inlocuit din functie, acest lucru nu s-a mai intimplat. In sondajul realizat de Primarie in acest an, cu privire la calitatea serviciilor oferite, Salubrisul a iesit pe al treilea loc in topul nemultumirilor, dupa CET si RATP. Luna trecuta, o ieseanca de 36 de ani a cazut intr-un canal neacoperit, dupa ce a fost fugarita de mai multi maidanezi pe malul Bahluiului. Femeia a ajuns la spital cu o coasta fracturata, ficatul contuzionat si mai multe traumatisme. De gestionarea ciinilor comunitari se ocupa un numar total de 23 de salariati de la Salubris. Zilnic, cele doua echipe de hingheri aduna de pe strazi intre 20-25 de ciini. Dupa ce sint sterilizati, ciinii sint tinuti intre 5 si 15 zile in padoc, dupa care sint eliberati la locul capturarii.

Salubris nu a stiut niciodata de citi ciini trebuie sa se ocupe

Cind vine vorba de cifre, sefii Salubris se feresc sa dea date exacte cu privire la numarul de ciini sterilizati, eutanasiati si relocati in teritoriu. Apostol sustine ca pina acum au fost gestionati peste 35.000 de ciini, de 5 ori mai multi decit estimarea facuta in 2005. „Noi am facut un calcul si, daca nu se facea nimic, numarul ciinilor de pe strazi ajungea la 400.000. In plus, programul demarat in 2005, care se intinde pe o perioada de 7 ani, nu este finalizat”, a declarat Apostol. In 2002, estimarile in ceea ce priveste ciinii fara stapin se ridicau la 2.000 de animale. Cifra s-a dovedit total nereala, deoarece un an mai tirziu, oficialii firmei care se ocupa si de ecarisaj au afirmat ca au prins si eutanasiat peste 2.000 de exemplare. In anul 2005, se estima ca pe strazile din municipiu se plimba liberi 7.000 de ciini maidanezi. La vremea respectiva, cifra a parut enorma, deoarece pina la momentul respectiv nu se vorbea de mai mult de 4.000 de ciini comunitari in libertate. Cu toate acestea, la sfirsitul lui 2005, se reporta un numar de 9.000 de ciini capturati, depasind astfel estimarea initiala.
In anul 2006, s-au facut noi estimari, declarindu-se ca pe strazi ar mai fi 9.000 de ciini. La sfirsitul anului, Salubris raporta un numar de 6.300 ciini gestionati. Un an mai tirziu, aceiasi sefi de la Salubris sustineau ca in 2 ani prin padocul de la Miroslava au trecut nu mai putin de 20.000 de ciini. In anul 2008, se vehiculau aceleasi cifre privind numarul de ciini fara stapin aflati pe strazi ca si in anii anteriori, respectiv in jur 4.000 de ciini. In acest an, numarul maidanezilor aflati pe strazi variaza intre 4.000 si 6.000 de ciini, conform declaratiilor directorului Apostol.

Salubris isi va trimite hingherii si in judet

Lucrarile de la noul padoc al municipalitatii vor incepe in aceasta luna. Contractul a fost semnat deja cu firma Iasicon in asociere cu Huge Construct. Societatile au cistigat o licitatie organizata de Primarie cu o oferta de 3,2 milioane lei. Lucrarile vor fi garantate 15 ani. „Vrem ca in acest an sa finalizam o parte din locurile de la viitorul padoc de la Tomesti. Mai trebuie predat amplasamentul si data dispozitia de incepere a lucrarilor. Vrem sa amenajam 1.000 locuri acolo si citeva spatii pentru personalul necesar la padoc”, a declarat viceprimarul PDL, Gabriel Grigore. Noul adapost pentru animale va fi construit spre Tomesti. Acolo va fi amenajat un adevarat centru destinat animalelor fara stapin. Astfel, se vor construi 3.000 de locuri pentru ciini, 20 de spatii pentru animale mari precum vaci sau cai, dar si un cimitir pentru animale. Centrul va fi completat cu cabinete veterinare, cladiri administrative, parcari. „Am dicutat cu sefii de la Salubris. Le-am spus sa incerce sa incheie contracte de ecarisaj cu toate comunele din Zona Metropolitana. Este clar ca o parte din ciinii din municipiu vin din aceste comune. Vin spre teritoriul liber. Vor porni si o campanie de colectare a ciinilor din curtile marilor fabrici iesene. Cred ca vor incepe cu Fortus”, a completat Grigore.

Sursa: Ziarul de Iasi


 
One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat �Green Homes�, nivelul Excelent

One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat �Green Homes�, nivelul Excelent
O casa nu este doar un spatiu de locuit, ci locul unde vrei sa te simti ACASÄ‚. Intr-o lume in care uneori conteaza mai mult aspectul decat calitatea, One United Properties, principalul dezvoltator imobiliar specializat pe proprietati rezidentiale exclusiviste din Bucuresti, le imbina pe amandoua. Asa se face ca One Herastrau Park este in acest […]

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro
Rom Waste Solutions a investit peste 3 milioane de Euro in retehnologizarea si cresterea capacitatii de procesare a statiei de sortare a deseurilor de la Dragomiresti Vale   Rom Waste Solutions proceseaza zilnic circa 500 de tone de deseuri, peste o treime din deseurile municipale generate in Bucuresti. “Statia dispune acum de echipamente specializate de […]

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul
GreenTech Film Festival, primul festival de filme documentare dedicat tehnologiei verzi, se desfasoara in aceasta toamna in Bucuresti, la Cinema Elvira Popescu, in perioada 9-12 octombrie. Primul festival Zero Carbon – Organizatorii isi propun sa elimine complet amprenta de carbon rezultata din activitatile organizatorice pe care le implica in general un festival de film. Programul […]

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”
Asociatia Parcul Natural Vacaresti (APNV) a deschis prima poteca de vizitare in Parcul Natural Vacaresti. Aceasta cuprinde zone de informare, spatii tematice dedicate speciilor si habitatelor si un pavilion pentru observatii ornitologice. Accesul este liber si se poate face atat individual cat si in cadrul grupurilor organizate de membrii asociatiei. Proiectul este realizat cu sprijinul […]

A plecat Acvila Arlie, au venit flamingo in Romania

A plecat Acvila Arlie, au venit flamingo in Romania
Acvila tipatoare mica Arlie a plecat in cea de-a cincea migratie monitorizata satelitar pe data de 12 septembrie 2017. Arlie este una din cele 19 acvile care au fost monitorizate prin satelit de ornitologii romani in cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romaniaâ€�, proiect implementat de Societatea Ornitologica Romana, Grupul Milvus si Agentia […]

SOR incepe elaborarea a 6 planuri de management pentru arii naturale protejate din cinci judete diferite

SOR incepe elaborarea a 6 planuri de management pentru arii naturale protejate din cinci judete diferite
Societatea Ornitologica Romana anunta inceperea proiectului „Elaborarea Planurilor de management pentru ariile protejate ROSCI0310 Lacurile Falticeni, ROSCI0389 Saraturile de la Gura Ialomitei – Mihai Bravu, ROSP0051 Iezerul Calarasi, ROSPA0061 Lacul Techirghiol, ROSPA0101 Stepa Saraiu Horea, ROSPA0111 Bertestii de Sus – Gura Ialomiteiâ€�, finantat prin PROGRAMUL OPERATIONAL Infrastructura Mare si cofinantat de Fondul European de Dezvoltare […]

Domnule Tudose, dovediti ca sunteti impotriva cianurii: INTERZICETI-O!

Domnule Tudose, dovediti ca sunteti impotriva cianurii: INTERZICETI-O!
Scrisoare deschisa catre Prim-ministrul Romaniei, Mihai Tudose Domnule Mihai Tudose, In ultimele zile ati facut mai multe declaratii in presa centrala privind tehnologia de prelucrare a minereurilor pe baza de cianuri. Cea mai recenta dintre acestea – „si nu vom mai folosi nici cianuri, nici halde imense de steril” [1] va pozitioneaza, cel putin la […]

Belgia solicita opinia Curtii Europene de Justitie privind legalitatea Sistemului de Justitie pentru Investitori din CETA

Belgia solicita opinia Curtii Europene de Justitie privind legalitatea Sistemului de Justitie pentru Investitori din CETA
Belgia si-a respectat promisiunea de a solicita Curtii Europene de Justitie (CEJ) verificarea compatibilitatii  Sistemului de Justitie pentru Investitori (Investment Court System, ICS), introdus  prin acordul comercial CETA [1], cu legislatia europeana. O opinie a Curtii, prin care s-ar identifica o eventuala incompatibilitate, ar pune sub semnul intrebarii viitorul ratificarii CETA de catre parlamentele nationale. […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.