acum 15 ani

Dirofilarioza (Heartworm / filarioza cardio-pulmonara / filarioza cardiovasculara)

Dirofilarioza este o biohelmintoza, determinata de prezenta in cordul drept si artera pulmonara a speciei Dirofilaria immitis, transmisa de culicide (tantari).  De aceea, zonele intens populate de insecte tind sa aiba o incidenta mai mare a bolii.
Dirofilarioza poate afecta atat cainii cat si pisicile, cu toate ca este mult mai frecvent observata la caini.
Asa cum numele implica, “heartworm” traieste in sange la pisica sau la caine, in inima sau in vasele de sange adiacente. Parazitii adulti care traiesc in inima produc larve, numite microfilarii, care circula in sangele animalului infestat.

Atunci cand un tantar inteapa un animal infestat, acesta elimina excremente cu sange  care conti larve. Dupa aproximativ doua saptamani, in tantar, acestea devin larve infestante. Acest pas este necesar pentru transmiterea dirofilariozei. In cazul in care un animal este intepat de un tantar larvele sunt transmise.

Dirofilarioza la caine

Cercetatorii veterinari au realizat  medicamente si metode care au imbunatatit tratamentul dirofilariozei. Depistarea prompta si tratamentul precoce sunt vitale pentru un prognostic favorabil.

Diagnosticarea si tratamentul au fost dezvoltate in ultimii ani.
Este necesara diagnosticarea inainte de a utiliza medicamente. Reactiile severe sau fatale pot sa apara la cainii cu aceasta boala in cazul in care  se dau preventiv  sau poate crea confuzie de diagnostic ulterior.

O cantitate mica de sange este suficient pentru realizarea unui frotiu, care este foarte precis in detectarea bolii. In cele mai multe cazuri, acest lucru poate fi singurul test necesar inainte de a incepe programul de tratament. In cazul in care cainele prezinta simptome de dirofilarioza sau a vizitat o  zona cu probleme, sunt recomandate teste suplimentare pentru stabilirea unui program de prevenire sau a unui tratament de inceput.

Examenele hematologice  care pot verifica prezenta dirofilariozei sunt cele mai utilizate. Mai pot fi utilizate si radiografiile sau alte teste de laborator sofisticate.

Simptomele bolii imbraca un tablou polimorf, evoluand cu semne clinice sterse, alteori mai grave, prin:

– sindrom de insuficienta cardiaca: dispnee (greutate in respiratie) de efort, tahicardie (accelerarea batailor inimii) sau dilatatie cardiaca cu staza, congestie pulmonara ce determina  accese de tuse ragusita uscata, congestie renala exprimata prin oligurie (scaderea cantitatii de urina eliminata in 24 de ore), ascita, hidrotorax, suflu mitral si tricuspidian la ascultatie.

-sindrom nervos: depresii, apatie, accese rabiforme sau epileptiforme, pierderea constiintei cu revenire la normal dupa cateva minute, simptome locomotorii cu incoordonare, pareze si paraplegii.

-sindrom cutanat: zone depilate si pruriginoase in regiunile cu piele fina, papule eritematoase, horipilatie, noduli cutanati duri nedurerosi in special in regiunea capului, la urechi. Dupa cateva luni apar tulburari corespunzatoare sindromului de insuficienta cardiaca.

In multe cazuri, nu exista simptome avansate. Unii caini nu par sa aiba simptome in primele stadii, altii da. In cazul in care boala nu a fost diagnosticata si controlata cu un tratament adecvat, dirofilarioza poate duce la insuficienta cardiaca congestiva si moarte.

Ca o masura de prevenire medicii veterinari recomanda examinarea anula sau chiar de doua ori pe an.

Astazi, majoritatea cainilor trecuti prin dirofilarioza supravietuiesc, vindecati prin tratament medicamentos. Depistarea prompta a bolii previne suferinte inutile.

Dirofilarioza la pisica
Desi dirofilarioza este intalnita mai rar  la pisici, boala reprezinta un pericol mult mai mare. Rezultatul este de multe ori fatal.

Momentan nu exista tratament aprobat pentru combaterea dirofilariozei la pisici. Pisicile pot fi tratate cu medicamente utilizate in tratamentul cainilor, dar acest lucru poate duce la reactii adverse periculoase, inclusiv insuficienta plumonara si moarte. O alta abordare de lupta cu boala este prin tratarea simptomelor, cu speranta ca pisica va supravietui cu parazitii (dirofilariile traiesc  intr-o pisica aproximativ 2 ani).  Insa, aceasta abordare poate duce la moarte subita.

Nu exista semne clinice ale dirofilariozei la pisici. Indiciile frecvente includ tuse si respiratie rapida. Alte semne includ pierderea in greutate si varsaturi. Insa, toate aceste semne sunt, de asemenea, comune in alte boli. Diagnosticul este dificil pentru medicii veterinari si pot include, in afara testelor de laborator, radiografii si ultrasunete.

Cercetarea se continua in toate fazele bolii dirofilariozei . Pentru cele mai recente avize, consultati medicul veterinar.

Un comentariu

Vand 2 doze Immiticide (tratament Dirofilarioza) .
0749.168.946