acum 14 ani

Displazia de sold la caini

Displazia de sold la caini este o problema complexa care a creat probleme in ceea ce priveste cainii pentru ceva vreme si afecteaza diferite specii si multi caini in toata lumea.

Ca sa intelegem mai bine ce este si cum sa o tratam trebuie sa intelegem teoria de baza a acestei afectiuni.

Cel mai bine descrisa, displazia de sold la caini este cauzata atunci cand se produce o luxatie la incheietura dintre femur si pelvis.

Cu timpul, acesta slabire produce o rana intre capul femural si acetabul.

Aceasta duce apoi la artrita incheieturilor, care de multe ori reduce miscarea si cauzeaza durere si inflamare. Mai exact,aceasta cauzeaza durere cainelui dimineata cand incearca sa se ridice, cauzeaza dificultatea pana si a micilor sarituri si cateodata poate duce la pierderea greutatii sau pierdearea apetitului.

Mostenirea asa ziselor “bune” sau “proaste” solduri depinde de multe gene si este cu adevarat o problema foarte complicata pentru a fi discutata intr-un articol de introducere. Totusi, in multe cazuri, originea afectiunii este una genetica, mostenita de la o generatie la alta. In continuare, doar pentru a complica lucrurile mai mult, putem spune ca acei caini aproape identici genetic, pot insa fi foarte diferiti in ceea ce priveste gradul de displazie care se poate dezvolta atunci cand sunt adulti. Acest fapt poate fi atribuit diferitelor influente din exterior in dezvoltarea articulatiei soldului, si in mod spacial puternicul efect al dietei atunci cand este tanar.

O nutritie adecvata este esentiala in ceea ce priveste dezvoltarea unui caine puternic si sanatos.

In orice caz, trebuie sa retinem ca nutritia saraca sau in exces poate dezvolta chiar acele tendintele genetice catre displazie de sold.

Cainele trebuie sa fie cel putin in varsta de 2 ani pentru a putea fi diagnosticat cu displazie de sold.

Procesul este foarte simplu. Se face o radiografie a soldurilor si aceasta va fi examinata de catre radiolog. Cainii care prezinta semne de displazie nu sunt recomandati pentru inmultire si pentru a duce rasa mai departe.

La ora actuala exista diferite tratamente pentru cainii diagnosticati cu displazie de sold, insa deseori se recurge la operatie.

Cea mai buna optiune este cea numita “Tot soldul”. Aceasta inseamna inlocuirea capul femurului si acetabulul pelvisului cu componete artificiale.

O alta optiune este aceea de a repozitiona partile pelvisului in legatura lor cu femurul.

O a treia optiune chirurgicala este cea numita taierea a gatului si a capului femurului. Aceasta practic elimina contactul dintre os cu os si formeaza o legatura falsa de fibra. Aceasta procedura este insa, limitata la cainii de talie mare.

Unui caine cu displazie, caruia nu i se cere sa faca o munca fizica, i se pot administra medicamente pentru durere. De multe ori, acel calmant poate fi tot ceea ce un caine are nevoie pentru a se simti confortabil in rutina lui zilnica.

3 comentarii

buna ziua!am si eu o intrebare cainele meu schioapata de piciorul drept din spate de vreo 2 zile .ieri am fost la doctor i-a fecut 2 injectii in picioarele din spate,si i-a mai dat ceva nu stiu ce p cale bucala a inceput s mearga ieri si acum dp amiaza iar schioapata.spune k e o lovitura.eu ca sa cred?

si acum cum se simte?> si al meu la fel

buna! am un catel mic pe care l-am lovit o data din gerseala cu usa si acum nu poate sa isi miste picioarele din spate am mers si un doctor veterinar si ia pus o injectie dar nuj ce sa fac este la fel de eri seara nu se poate misca si se deplaseaza foarte greu deoarece ambele picioare din spate si le taraie imi puteti da si mie un staft?