11 Mai 2010

Doar 8% din populatia urbana este de acord cu eutanasia

Un nou studiu publicat astăzi de Fundaţia britanică Dogs Trust relevă faptul că 9 din 10 locuitori ai mediului urban din România ar dori ca autorităţile să folosească metode umane în rezolvarea problemei câinilor fără stăpân.

Un procent impresionant de 93% sprijină conceptul adăposturilor pentru animale şi 87% sunt de acord cu iniţiativele de castrare, care reprezintă o abordare umană pe termen lung pentru reducerea problemei câinilor fară stăpân.

Deşi poate dezamăgitor pentru Prefectul Bucureştiului, Mihai Atănăsoaei, care a înaintat recent Parlamentului controversatul proiect de lege 912, doar 8% din populaţia urbană este de acord cu eutanasia.

Studiul a fost realizat de Mercury Research în prima jumătate a lunii aprilie 2010, în consecinţă, rezultatele sale nu au fost influenţate de proiectul de lege menţionat. Studiul a utilizat un eşantion reprezentativ pentru populaţia adultă din zonele urbane, de 605 respondenţi din Transilvania, Banat, Crişana, Maramureş, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova şi Bucureşti.

Raportul măsoară percepţia rezidenţilor din zonele urbane privind câinii fără stăpân, disponibilitatea lor de a sprijini şi de a contribui la soluţionarea acestei probleme şi atitudinea lor faţă de diferitele metode de rezolvare a problemei.

Rezultatele subliniază nevoia stringentă de a adresa această problemă:

  • 65% dintre românii din mediul urban consideră că aspectul câinilor fără stăpân este cea mai stringentă problemă în cartierul unde locuiesc.
  • Opt din zece carteiere bucureştene adăpostesc o populaţie constantă de câini fără stăpân.
  • Peste 90% din cei intervievaţi consideră Primăria şi Consiliul Local ca fiind responsabile pentru administrarea acestei probleme.

Bucureştenii şi moldovenii se bazează pe autorităţi

Peste jumătate din respondenţi declară că ar dona un Euro pentru o iniţiativă umană. Personele din Bucureşti şi Moldova sunt mai puţin doritoare să contribuie la o astfel de iniţiativă, cel mai probabil pentru că populaţia din aceste zone consideră că soluţionarea problemei este de competenţa autorităţilor locale, care nu îşi fac treaba.

Locuitorii din nordul României, unde există mai puţini câini fără stăpân, au declarat că nu le este absolut deloc frică de aceştia, în timp ce 41% din cei care locuiesc în regiunile sudice, unde populaţia canină este numeroasă, au declarat că le este „foarte frică” de câinii fără stăpân.

Deşi atitudinile prinvind câinii par să despartă populaţia României, rezultatele arată că o mare parte a românilor este sensibilă la soarta acestora. Astfel, peste jumătate dintre participanţii la studiu afirmă că ajută câinii fără stăpân într-o anumită măsură, fie hrănindu-i sau adăpostindu-i ocazional, fie transportându-i la veterinar sau implicându-se în găsirea unui stăpân. Un procent destul de semnificativ este şi al acelora care se declară nederanjaţi de maidanezi.

Soluţia

Saptămâna aceasta, Fundaţia britanică Dogs Trust va lansa un ghid în limba română care vine în sprijinul municipalităţilor şi a ONG-urilor pentru a rezolva problema cânilor fără stăpân într-un mod uman şi eficient din punct de vedere financiar. Modelul „Capturare-Sterilizare-Returnare” (CSR) propune o abordare organizată a sterilizării câinilor fără stăpân, pentru a preveni câinii nedoriţi, şi se bazează pe succesul proiectului SOS Dogs din Oradea.

„Încercarea de a controla populaţia canină prin simpla închidere într-un adăpost nu va funcţiona. Eliminarea câinilor dintr-o anumită zonă determină crearea unui „vacuum” pe care câinii din alte cartiere îl vor ocupa cu uşurinţă pentru a-i folosi resursele. Ne alăturăm miilor de cetăţeni şi ONG-uri din întreaga Românie în a adresa un apel autorităţilor pentru a regândi proiectul de lege propus recent şi pentru a lua în considerare sterilizarea, ca o metodă umană şi eficientă de a soluţiona problema naţională a câinilor fără stăpân”, a declarat Clarissa Baldwin, CEO Dogs Trust.

În cadrul cercetării au fost intervievaţi 605 locuitori ai mediului urban, cu vârsta peste 18 ani, bărbaţi şi femei, persoane care deţin sau nu câini, din toate judeţele ţării, inclusiv din Bucureşti.

Sursa: Evenimentul Zilei


46 comentarii

Julie, asta n-are legatura cu Dumnezeu! Si eu sunt atee si tot iubesc animalele. Nu de frica lui Dumnezeu ar trebui sa fim ingaduitori si buni ci pentru ca avem constiinta si compasiune si stim ce inseamna responsabilitate, pentru ca avem creier si fata de alti locuitori ai planetei, noua, ne sta in putere sa facem schimbari. Daca avem aceasta putere si suntem constienti de ea, ar trebui sa actionam in conformitate. Se presupune ca avem discernamant si suntem superiori, ar trebui sa dovedim asta prin actiunile noastre, altfel…nu suntem decat niste animale mai evoluate dar mai rele. Avand in vedere raportul sortilor de izbanda intr-un razboi cu patrupezii fara stapan, nu e o lupta corecta. Ei nu se pot apara. Ar fi ca si o lupta intre trupele de gherila si grupa mica de la Gradinita Numarul 13! Asa ceva nu poate fi moral!

Chiar si acesti 8%,daca ar vedea cum se „eutanasiaza”,n-ar mai fi de acord!

@Tabacaru Alexandru:iti voi spune ca orasul este habitatul natural al cainelui,dupa ce,in urma cu zeci de mii de ani,noi am imblânzit lupul,facand din el caine!Procesul acesta e ireversibil,asa ca trebuie sa rezolvam problema.
Cum?BINEANTELES,PRIN STERILIZARE SI REANTOARCERE IN TERITORIU!!!

e bine ca doar 8%vor..macar sa devina 2% =) ^.^

ce ar fi sa propunem uciderea toturor oamenilor strazii ? hoinaresc, fac rele, nu au stapan. si daca tot ne place ce facem hai sa trecem si la orfani poate si poate trecem si la varstnici ca doar sunt batrani si nu mai avem nevoie de ei?doamne cata sete de sange , extraordinar parca nu tot noi i am aruncat in strada pe saracii catelusi!

@Anca- subscriu.

exact acelasi punct de vedere l-am expus intr-o discutie cu colegii care sunt de acord cu eutanasierea cateilor…din pacate, doar asa isi pot da seama de profunzimea deciziilor lor…

si aia 8 % sunt niste nebuni care nu au sentimente::((

O gandire putin imatura . Daca voi comparati cainii cu oamenii inseamna ca si eu pot face o comparatie intre caini si sobolani . Asta la modul obiectiv , ca doar si ei ( sobolanii ) sunt fiinte vii si pot simti durere . Vorbiti asa usor de sange , de cruzime si de rautate …Cand de fapt nici nu stiti ce-i aia . Nu cred ca ati luat contact cu asa ceva in existenta voastra .

E in natura omului sa fie rau… asta daca nu stiai.atunci hai sa omoram toate animalele si tot ce e viu sa stapanim Pamantul in voie. Spune mi cu ce e mai prejos un catel potitist (K9) care face mult bine fata de un drogat, un hot, un violator de copii?

chiar şi şobolanii au dreptul la viaţă, mai ales că nu noi i-am creat! ba mai mult, au rostul lor în echilibrul ecologic! aşadar, NU AVEM DREPTUL SĂ UCIDEM NIMIC DIN JURUL NOSTRU, altfel, poate că se vor mai ivi nişte fiinţe "superioare" (tot oameni, precum Hitler, bunăoară) care vor crede că nu merităm să facem umbră pămîntului!

Achileas – vorbim despre cainii din oras si nu cred ca orasul e habitatul natural al vreunui animal . Iar duci discutia la extreme ca doar la atata va pricepeti voi. Dar animalele pe care le manaci mai ? Cu ele cum ramane? Acei miei care sunt taiati de pasti ? Vezi ca nu cuprinzi toata sfera adevarului cu "argumentele " tale . Caini de la oras sunt daunatori omului si trebuie tratati ca atare . Nu vorbesc de alte animale in habitatul lor natural . @ Anca Macu – Comparatiile pe care le faceti sunt puerile , tipic unor copii . In sinea lui omul este mai presus decat orice fiinta terestra . Aceasta idee este promovata de religia sub care v-ati nascut , de ideile morale ale lumii si de explicatiile stiintifice ale oamenilor de stiinta . Terminati cu aceste comparatii.

@Tabacaru Alexandru mieii pe care ii mancam de Pasti sunt "produse" create, dezvoltate si vandute spre a fi consumate, prin urmare daca nu ar exista consumul nu ar exista nici mieii pe care ii dai tu exemplu (sau vaci, sau pui sau orice vrei tu crescut intr-un abator). Cand vorbim de cainii aia "daunatori", care au fost creati si vanduti pentru a tine COMPANIE,care au ajuns in strada din cauza unor persoane care nu isi pot depasi limita religioasa chiar si stiintifica, daca vrei, de "animale superioare"; prin urmare, noi (societate ca tot unitar) suntem de vina pentru aceste animale, asa cum suntem de vina pentru copii din orfelinate, spre exemplu, pe care din fericire nu ne apucam sa-i omoram pentru ca sunt incomozi. Concluzia? Concluzia este ca ar trebui sa incepem sa ne asumam raspunderea pentru tot raul pe care il facem, nu sa il eliminam ca si cum nu ar fi existat.

Ca sa nu iti mai povestesc ca nu este nevoie sa iei contact cu sangele si cruzimea ca sa le poti condamna…

Poi, daca ma intrebi pe mine nici animale n-ar trebui sa mancam! Acuma nah, ne-am nascut intr-o societate formata deja. Mancam animale dinainte sa ne "destupam la cap" dar daca tot ne folosim de animale ca sa traim (mancam/ ne imbracam si altele), de ce sa nu le respectam?Nu putem sa ucidem niste animale doar pentru ca ne sunt incomode! In ce ar mai consta superioritatea noastra?Se presupune ca avem constiinta, ce constiinta te poate lasa sa ucizi din comoditate? Tu iti dai seama cat de mult noroc ai avut sa te nasti om!? Ce ar fi fost sa deschizi ochii prima data intr-un culcus de caine? Nu avem absolut nici un merit ca ne-am nascut oameni dupa cum nici cainii nu au nici o vina ca s-au nascut caini sau, porcii ca s-au nascut porci si constituie un aliment de baza pentru oameni!Daca putem sa evitam niste atrocitati (pentru ca exact asta sunt), de ce sa nu o facem!? De ce sa nu fim intelegatori, toleranti, intelepti si sa avem compasiune. Oare nu lucrurile de genul asta ne deosebesc de animale!? Am monopolizat Pamantul pentru ca suntem cei mai puternici ca specie dar oare…e corect?

Alexandru, am conştiinţa împăcată, spre deosebire, poate, de tine. nu mănînc vietăţi. iar oraşul este creat de noi, nu de Dumnezeu. apoi oraşul nu are prin definiţie blocuri-cutii, fără curţi. altfel au fost oraşele noastre, mai aproape de cele din ţările civilizate.

iar Omul, da, Alexandru," în sinea lui" este mai presus de orice fiinţă terestră, doar că, din păcate, se crede mai presus şi de către Dumnezeu, de aceea îşi arogă dreptul de a-i distruge şi ucide Creaţia! aroganţă şi trufie, astea ne caracterizează!

pai inainte de habitatul "natural"-orasul cainii unde stateau? in fine hai sa nu ducem discutiile la extrem cu mancatul animalelor etc. mancam ca ne e foame nu ucidem de placere: is 2 chestii diferite.Ok anumite animalute trebuiesc eutanasiate, daca e cazul.Eu am eutanasiat catelusul meu-avea 15 ani si cancer (am operat o de 3 ori)-uneori e mai bine pentru ei sa nu sufere.Dar de la un catelus bolnav sau foarte agresiv la hai sa curatam orasul de tot ce misca e cale luuuuuuuuuuuuunga.si tu ce propui Alexandru draga sa omoram tot?

Anca, e o soluţie comodă, de care se pot folosi toţi, astfel încît fiecare poate ucide pentru că îi e foame. iar faptul că adoptăm eutanasia în cazuri limită arată că ne socotim stăpîni pe viaţa altor fiinţe, aşa încît deschidem cercul vicios. ia gîndiţi-vă, dacă nu s-ar fi inventat "eutanasia" şi am fi respectat poruncile lui Dumnezeu, am mai fi ajuns acum la această aberaţie şi absurditate???

Şi, mă rog, de ce nu ne revoltăm şi împotriva uciderii, pentru hrană, şi a celorlalte vietăţi? aşa şi chinezii pot spune că ucid cîinii pentru a-i mînca, de foooooooooame!!!!

Si carei autoritati ii pasa de vointa cetatenilor? Din pacate nu este astfel de autoritate in tara…

mie mi se pare o prostie imensa ca omorati cainii

"Vorbiti asa usor de sange , de cruzime si de rautate …Cand de fapt nici nu stiti ce-i aia . Nu cred ca ati luat contact cu asa ceva in existenta voastra ."Oh, ba da! Fiecare gest de cruzime fata de un om/animal , la care am fost martora, a fost un gest de cruzime indirecta asupra mea! Nu de putine ori am fost deprimata fie doar si din cauza ca am vazut un om batandu-si calul pentru ca nu mai putea cara o caruta prea incarcata, sau de cate ori am auzit prin 3 randuri de perne urletele porcilor taiati in ograda bunicilor, un caine incoltit de hingheri sau pur si simplu pentru ca am calcat din greseala pe un melc! Nu de putine ori mi-am dorit sa ma fi nascut un copac, doar ca sa nu fac parte din aceeasi specie cu oamenii care chinuie animale nu din nevoia de a supravietui ci pur si simplu din placere, ignoranta sau comoditate!Poate ca ti se pare aiurea Alexandru dar unii dintre noi, destul de multi, sunt foarte afectati de lucrurile astea. Se cheama empatie si presupune posibilitatea de a te transpune in pielea altui om sau a unui animal. Groaza si durerea fizica pot fi simtite si de fiinte care nu le pot defini in cuvinte!

Bravo, Monica, empatizez şi simpatizez cu tine!

Brava anche da parte mia !

Corpse Groom – Nu trebuie sa-mi povestesti , deoarece nu cred ca ai ce.. Fara suparare . Iar ca sa-ti formezi o parere corecta despre un lucru trebuie , zic eu.. , sa-l cunosti cat mai bine. Despre asta vorbeam . Explicatia data de tine legata de persoanele care nu-si pot depasi "limita de animale superioare" nu cred ca este prea valabila in acest caz. Aceste animale au ajuns in strada datorita mai multor factori sociali , directi sau indirecti . Dar cum ai mai zis mai sus , aceste explicatii de OM MARI pe care le dati nu cuprind toata sfera adevarului si a realitatii . Cereti mult dar nu aveti nimic de oferit . Si Monica Inamica… Nu cred ca din cauza acelei "forte nevazute" care poarta numele de "noroc" m-am nascut eu om si nu animal.. In fine.. Chiar nu trebuie sa mi raspunda nimeni ca oricum nu voi mai posta nimic.. Multa filozofie pe acest forum si prea putine idei .

Penso,si tratti del mattatoio

E dei macellai

Nu trebuie sa avem toti aceeasi parare. Daca nu esti de acord cu alte pareri -te retragi. (nu mai posta nimik daca nu vrei)Alexandru draga, nu am vazut nici o soluti din partea ta.Pacat ca nu putem face mai mult. Eu am adoptat peste 15 catelusi: i am dus la veterinar, le am gasit stapan.Am gasit pe strada un catel taiat de sabie avea o taietura de 20 de cm. Am facut cheta la facultate si l am internat 2 saptamani la medicina veterinara in Cluj.Fata de altii eu am facut ceva, cat am putut am facut, dar nu ma bat cu pumnii in piept pentru asta.

O idee esentiala: eutanasia nu a rezolvat problema cainilor comunitari (s-au eutanasiat sute de mii de caini cheltuindu-se sume uriase) si probabil nici nu o va rezolva vreodata. Solutiile sunt identificarea, recensamantul, stoparea abandonului (aplicarea de amenzi exemplare), sterilizarile (animalelor cu si fara stapan), construirea adaposturilor (gestionarea lor fara inselatorii), adoptii (incurajarea lor) si educatia copiilor (respect si responsabilitate fata de animale).

NU MAI FOLOSITI , VA ROG CUVINTUL EUTANASIE PT CEEA CE E O M O R I R E A IN MASA . UNA-I UNA ( SI SE FOLOSESTE IN CAZURI RARE SI SPECIALE ) SI ALA-I ALTA . DACA SE STERILIZAU TOTI , CINE MAI FACEA PUI ? E SIMPLU . S-AU CHELTUIT O GRAMADA DE BANI PE SPATELE LOR SI ACUM TOT EI TRAG … VAI DE EI ….

"gestionarea lor fara inselatorii" …asta cred ca e esentiala.bani s-au mai luat de la buget pentru rezolvarea acestei probleme dar daca n-a mers , de-aia n-a mers. pentru ca nu au fost folositi pentru scopurile cu care au fost luati.spunea cineva ca a gasit un caine cu "cercel" in ureche dar…nesterilizat.poate nu s-a procedat cum trebuia. poate trebuiau infiintate niste puncte pe fiecare sector (vorbesc de bucuresti), un fel de serviciu, niste clinici veterinare nu foarte mari, sustinute de stat care sa se ocupe fix cu sterilizarea cainilor. fara ong-uri fantoma care sa ia bani de la buget pentru lucruri pe care se prefac ca le fac. cate 1 cabinet veterinar, 2 pe fiecare sector, cativa medici si ingrijitori care sa inventarieze si sterilizeze cainii din zona respectiva , sa se ocupe strict cu asta si nu cu altceva. sa poata fi controlati si sa-si raporteze semestrial activitatea. sa poata fi trasi la raspundere pentru taraganare si inactivitate. mi-e tare greu sa cred ca in toti anii astia s-a incercat cu adevarat sa se faca ceva.aaa…si ar trebui facute si niste legi despre care s-a tot discutat dar au ramas in aer ca si treaba cu politia animalelor.deh…daca si cu parca…trebuiau facute, ce sa mai faca acum cand toata lumea incearca diminuarea cheltuielilor cu bugetarii!?din cate am inteles, pe timp de criza , mai marii nostrii au reusit sa cheltuiasca pana acum pe calculatoare si aparatura birotica noua, mai mult decat pe tot parcursul anului trecut.vad ca se gasesc bani pentru toate lucrurile care nu erau absolut necesare dar, pentru lucruri care conteaza cu adevarat pentru cetateni, nu!deh, ce sa-i faci…e greu sa fii deranjat cainii fara stapan sau de modul in care sunt tratatti , dincolo de portiera unei masini de lux sau de poarta unei vile.Dorina, nu e vai de ei, e vai de noi! Lor nu le pasa nici de noi, dar de soarta cainilor?E vai de noi ca nu putem face nimic sau putem face prea putin!

Sunt 100% de acord cu Anca Marcu. Cata dreptate are,da unii oameni se gandesc numai la binele lor si atat! Sa le fie lor bine iar de restul(catei) nu ii intereseaza!

E mai usor sa facem un rau,decat un bine!!!! Fiti buni!!!!! Nimeni de pe acest PAMANT nu este DUMNEZEU,ca sa judece si sa omoare! EL ne-a creat pe toti,inclusiv si cea mai mica furnica pe care multi oamenii o omoara si pe aceasta minuscula fiinta! Oare in ce lume traim????

WOW ce bine!;)

sunt de acord cu delia…..

ai dreptate Delia dar se pare ca sunt multi atei ce nu cred in DUMNEZEU.Imi pare tare rau pt catei

italiano مش لما تعرف عربي

m-as bucura ca "oamenii" inumani (suna ciudat, nu??!!) sa nu fie majoritari pe taramurile romanesti, insa realitatea parca tinde sa-mi demonstreze contrariul :{ unde nu e rautate, e indiferenta si tot n-am rezolvat nimic! cu parere de rau trebuie sa recunosc ca sunt multe javre cu chip de om in "lumea" asta … … … …romaneasca! (nu zic ca doar in societatea romaneasca, insa depre ea este vb)Sa dea Dzeu sa se gaseasca o solutie mai ortodoxa in privinta asta!

(de altfel ne batem cu caramida in piept ca suntem crestini, insa multi cred ca o demonstreaza doar facandu-si cate 10 cruci pe zi de fiecare datai cand trec pe langa kte o biserica)

iar celor care nu raman insensibili si care se implica in ingrijirea si protectia cateilor …mii de felicitari si in acelasi timp multumiri!!ei ma ajuta sa trec peste multe nedreptati intalnite vrand nevrand de fiecare data cand ies din casa. Noroc ca mai exista si oameni buni!

dar eu chiar m-am saturat de toti acei ce vrea sa ia viata unor suflete nevinovate

ANIMALE sunt cei care vor sa-i eutanasieze,cainii sunt doar niste suflete vii pline de iubire neconditionata!!

Este logic ca restul de 92% din cetateni urbani NU suntem de acord cu eutanasierea cainilor – si ca dorim sa fie adoptati si nu lasati pe strazi sau inchisi la adaposturi. S-a vazut foarte limpede manipularea de la televiziuni… ca trei sferturi din cetateni suntem de acord….

cum sa fie reintorsi in teritoriu? ca sa ne muste din nou?
ori ii legati ori ii eutanasiati-sterilizarea nu e o solutie reala(legarea sau eutanasierea sunt singurele solutii)

vad ca unii nu stiu ce inseamna legare-mergeti la tara si vedeti cum e un caine legat in curtea casei.

 
Societatea civila solicita Ministerului Mediului sa nu sustina incineratoarele de deseuri municipale

Societatea civila solicita Ministerului Mediului sa nu sustina incineratoarele de deseuri municipale
Cea mai mare organizatie internationala care militeaza pentru alternative la incineratoarele de deseuri, Alianta Globala pentru Alternative la Incineratoare (GAIA), formata din peste 900 de organizatii si prezenta in 100 de tari, sustine lupta romanilor pentru solutii alternative sigure, sustenabile si echitabile in gestionarea deseurilor.  Organizatiile au transmis astazi catre Ministerul Mediului o scrisoare deschisa, alaturi […]

Invitatie la editia a 5-a a Zilelor Manasturului

Invitatie la editia a 5-a a Zilelor Manasturului
Initiativa La Terenuri-Spatiu Comun in Manastur si Asociatia Colectiv A va invita intre 26 si 28 mai la a 5-a editiei a Zilelor Manasturului in cadrul Zilelor Clujului! Anul acesta dedicam mai mult timp initiativelor si actiunilor comunitare, dorind in acelasi timp sa atragem atentia asupra zonei verzi de La Terenuri cat si Cinematografului Dacia. In […]

Transhumanta, premiera nationala in deschiderea Pelicam 2017

Transhumanta, premiera nationala in deschiderea Pelicam 2017
Cea de-a sasea editie a Pelicam este si cea mai bogata in documentare romanesti despre mediu. Transhumanta (r. Dragos Lumpan) sau Planeta Petrila (r. Andrei Dascalescu) sunt cateva dintre filmele care trag de capatul firului care ii leaga pe romani de natura. In plus, revine seria Pelicam Talks care ne provoaca la cinci dezbateri pe […]

Plasele pescaresti au facut 6 victime!  Sase pui de delfin, gasiti morti pe plaja din apropierea Camping Lebada

Plasele pescaresti au facut 6 victime! Sase pui de delfin, gasiti morti pe plaja din apropierea Camping Lebada
In decursul dupa-amiezei de ieri, echipa ONG Mare Nostrum s-a deplasat pe plaja din zona Camping Lebada, in urma unei sesizari facute de un constantean. La fata locului, au descoperit 6 pui de delfin, esuati la mal. Puii erau la distanta de 100-200 m unul de altul si se aflau in stare de descompunere. Se […]

Comisia Europeana NU SUSTINE INCINERAREA deseurilor

Comisia Europeana NU SUSTINE INCINERAREA deseurilor
Comisia Europeana a publicat in 26 ianuarie o comunicare cu privire la rolul energiei din deseuri in economia circulara. Textul ofera clarificari cu privire la implementarea ierarhiei deseurilor si ghidare pentru statele membre in scopul evitarii unor probleme precum supracapacitatea de incinerare si reducerea ratelor de reciclare cu care se confrunta in prezent, in special, statele […]

Un nou grup de zimbri ajunge cu bine in Muntii Tarcu

Un nou grup de zimbri ajunge cu bine in Muntii Tarcu
Cel mai mare mamifer terestru din Europa se intoarce in Carpatii Meridionali, unde un nou transport de 9 indivizi a fost efectuat in 21-23 aprilie. Acesta este al patrulea an consecutiv de transporturi de zimbri in Muntii Tarcu, iar de aceasta data animalele provin doar din rezervatia Avesta, din Suedia. Zimbrul (Bison bonasus) este o […]

Putem fi Zero Waste in vacanta? #Tenerife

Putem fi Zero Waste in vacanta? #Tenerife
Va scriu in prima zi acasa, dupa o vacanta foarte frumoasa in Tenerife. Din fericire am noroc de vreme buna si pot scrie la masa din gradina, la soare, cu o limonada langa mine si parca trecerea la viata de zi cu zi nu mai e asa de grea. Dupa cum bine stiti pana acum, […]

Tinta de „Zero Deseuri� – un obiectiv realizabil in Romania de astazi?

Tinta de „Zero Deseuri� – un obiectiv realizabil in Romania de astazi?
Povestea de la Targu Lapus a inceput in urma cu 10 ani, cand, Primaria orasului a decis inceperea demersurilor de reducere progresiva a cantitatii deseurilor colectate de la populatie. Sistemul a intrat in functiune in 2010, odata cu obtinerea unei finantari din Fonduri Europene si prevedea implementarea unei strategii eficiente de gestionare a deseurilor menajere. […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.