acum 14 ani

Dog de Bordeaux

Dogul de Bordeaux este un caine puternic, cu musculatura bine dezvoltata

Dogul de Bordeaux este un caine puternic, cu musculatura bine dezvoltata

Dogul de Bordeaux est o rasa franceza straveche, se crede ca sunt descendentii directi ai molosomilor de Roma. Erau folositi de clasele sociale franceze in secolul al 12 lea pe post de caini de vanatoare. Vanau porci, mistreti, lupi si ursi. In timpul Evului Mediu erau folositi la condus turmele de animale domestice. Erau folositi chiar in razboaie si la pazitul turmelor. De asemenea este stiut faptul ca au fost folositi la luptele de caini. Popularitatea rasei a decazut in timpul secolului al XX-lea, dar in prezent pare sa cunoasca o revenire a numarului de exemplare.

In prezent sunt utilizati ca animale de companie si caini de paza.

Descriere fizica generala:

Dogue de Bordeaux face parte din cadrul raselor de talie  mare, avand o inaltime la greban de 60- 70 cm cu o greutate de minim 50 kg in cazul masculului si 58- 66 cm cu o greutate de minim 45 kg in cazul femelei.

Capul masiv, rotund si faldurile puternic cutanate intre ochi ii confera aspectul de temut. Urechile ii atarna pe langa cap, narile sunt foarte deschise, iar buza superioara atarna peste mandibula. Este un caine puternic, cu musculatura bine dezvoltata, cu piept adanc si larg, iar picioarele nu foarte inalte. Prezinta un corp bine proportionat, aspect armonios, suplu si iute in miscari, dovedindu-se un adevarat atlet.

Blana este constituita din par scurt, fin si matasos de culoare rosu mahon sau maron roscat, cafeniu, putand avea si putine pete albe.

Media de viata este cuprinsa intre 9-15 ani.

Comportament social:

Este un caine echilibrat, devotat si calm, latra rareori, este prietenos, atent, curajos si curios. Isi va proteja familia, va pazi casa si imprejurimile. Se ataseaza puternic de stapanul sau si familia acestuia. In general sunt blanzi si protectivi in ceea ce priveste copiii. Oaspetii sunt priviti cu neincredere la inceput, dar daca stapanul si-a dat acordul, acestia sunt acceptati.

Aceasta rasa poate sa manifeste un comportament destul de dominant fata de alti caini, insa daca a avut experiente placute in perioada de pui, comportamentul sau fata de alte animale din gospodarie nu va crea probleme.

Ingrijire necesara:

Gradul de naparlire este redus, insa pentru inlaturarea parului desprins se poate utiliza o perie de cauciuc. Daca este necesar, curatati faldurile cutanate de pe frunte pentru a evita infectiile nedorite. Si Dogue-ul de Bordeaux, asemeni altor caini de talie mare, creste rapid si are nevoie de intreaga sa energie pentru a face acest lucru. De aceea, nu permiteti cainelui sa se epuizeze si asigurati-va ca primeste suficienta mancare din care sa isi ia substantele nutritive necesare.

Deloc de neglijat sunt deparazitarile interne si externe, si nu in ultimul rand vaccinarea cainelui dumneavoastra la datele stabilite de medicul veterinar.

Dresaj:

Avand in vedere faptul ca acest caine se ataseaza intens de stapanul sau, acordati-i un dresaj consecvent intr-o maniera calma si blanda. Laudati-l si vorbiti-i incurajator. Este un caine ce are nevoie de un stapan care are controlul asupra lui in mod natural.

Antrenament:

Necesita un nivel mediu de activitate, de aceea doua plimbari in lesa, pe zi, combinate cu perioade regulate de joaca si alergare libera, de cateva ori pe saptamana, sunt suficiente pentru rasa lui.

Remarci speciale:

Acest caine puternic se ataseaza usor de familia din care face parte, motiv pentru care orice separare o va asocia cu pedeapsa. Nu alegeti aceasta rasa daca stiti ca trebuie sa fiti departe de casa pentru perioade lungi de timp.

Boli:

Fiind un caine mare, masiv, la aceasta rasa este intalnita displazia de sold, motiv pentru care se fac investigatii periodice.

Capul masiv, rotund si faldurile cutanate puternice intre ochi ii confera dogului de Bordeaux aspectul de temut

Capul masiv, rotund si faldurile cutanate puternice intre ochi ii confera dogului de Bordeaux aspectul de temut

Poze cu caini rasa Dog de Bordeaux