acum 14 ani

Domnul Gheorghe si focarul de rabie

Când într-o comună nu se întâmplă nimic, un banal focar de rabie poate ţese o adevărată poveste. Mai ales când animalul e omorât, îngropat, dezgropat. Sau când Poliţia e implicată pentru a-l aduce la doctor pe domnul Gheorghe, “suspect” de turbare. Cum care domn Gheorghe? Personajul principal… Proprietarul câinilor care-au sfâşiat vulpea….

Zilele trecute, inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Vâlcea au identificat un nou focar de rabie, de această dată în comuna Valea Mare. Cazul este unul ceva mai deosebit, întrucât a fost nevoie de intervenţia Poliţiei, pentru ca localnicul aparent intrat în contact cu vulpea turbată să fie adus la vaccinare.

Cetăţeanul suspect, absent la dispensar

Totul a pornit de la o sesizare depusă la Postul de Poliţie Valea Mare. Practic, medicul de familie din comună s-a plâns oamenilor legii că Gheorghe Godeanu, localnicul suspect, nu s-a mai prezentat la dispensar, pentru a fi vaccinat, aşa cum se impune în astfel de cazuri. Autorităţile locale fac haz de necaz, menţionând că nu s-a petrecut nimic special. Primarul le ştie pe toate!

“Da, cunosc! Dacă mă ocup de toţi handicapaţii şi de toate vulpile! Domnule, a fost vulpoi! Nu s-a întâmplat nimic deosebit. Animalul a apărut la o distanţă mare de proprietatea lui Godeanu, într-o grădină. Căţelele omului au sărit la vulpe şi au fost împuşcate de un vânător, ca să evităm orice problemă. Erau de rasă, păcat de ele!”

a explicat Constantin Briceag, alesul-şef din Valea Mare.

Nu se dezgroapă morţii, doar vulpea

Viceprimarul localităţii zice că e o anomalie şi că n-are rost să dezgropăm morţii, doar vulpea.

“Din câte ştiu, pe 12 mai vulpea a fost îngropată, iar pe 17 mai, dezgropată, pentru a se face analizele corespunzătoare. Într-adevăr, acolo exista un focar de rabie. Măsura a fost una de combatere, iar prin ancheta epidemiologică se va stabili cine a intrat în contact cu animalul bolnav”,

a declarat Florinel Constantinescu, directorul DSV Vâlcea.

Specialiştii afirmă că virusul transmis la om şi netratat nu lasă nicio şansă de supravieţuire acestuia. Potrivit statisticilor, de la începutul lui 2010, acesta este al treilea focar de rabie identificat pe teritoriul judeţului.

Întrebat de ce a fost nevoie de implicarea poliţiştilor în această poveste, primarul Briceag are o explicaţie pertinentă:

“Lor le place! E de senzaţie, se bagă şi ei la aşa ceva. Cum a fost şi cu oasele de mort. Or fi fost de câine şi s-a făcut atâta…”

După toată tărăşenia, am primit asigurări că domnul Gheorghe e perfect sănătos şi că s-a conformat cerinţelor de vaccinare…