acum 14 ani

Dresajul cainilor adulti

Indiferent daca ati adoptat recent un animal de casă mai în vârstă sau ati renunţat la încercarea de a corecta obiceiurile proaste ale animalului dvs. de companie, nu este prea târziu să-l învatati  bunele maniere. De la instructia domestica pana la sapat sau ros, American Animal Hospital Association (AAHA) ofera sfaturi despre cum să va dresati  animalul problematic, fie el caine sau pisica.

Dresajul cainilor adulti

“Consecventa si incurajarea pozitiva reprezinta cheia pentru instruirea unui animal de companie de orice varsta”, spune Link Welborn, DVM, fost presendinte AAHA. “De fapt, animalele de casa mai în vârstă pot fi mai uşor de dresat decat catelusii si pisoii, deoarece acestea isi pot mentine atentia o perioada mai mare de timp.”

Invatand cainele batran trucuri noi

Dresajul domestic ar trebui să fie floare la ureche pentru animale de companie mai în vârstă care au mai putine probleme legate de inconstinenta şi detin un control mai bun. Supravegheati-va îndeaproape câinele sau limitati-l la o anumită zonă în timp ce se afla in interior. Scoateti-l afara in acelaşi loc de fiecare data când merge la toaleta. Incurajati-l in mod constant si laudati-l indeajuns după aceea. Puteti sa-i oferiti mici recompense alimentare drept contributii la dresaj. Asiguraţi-vă că rasplata este oferita imediat după ce animalul si-a facut nevoile. Daca rasplata este data in momentul in care cainele intra inauntru, il veti invata sa intre pe usa, nu sa isi faca nevoile afara.

Rezolvarea problemei legate de litiera

Instruirea pisicii adulte sa foloseasca litiera va fi mai usoara daca folositi aceeasi marca de nisip pe care aceasta a folosit-o in trecut. Daca nu stiti ce tip de nisip a folosit inainte pisica, o idee buna ar fi sa ii oferiti mai multe tipuri. Puteti sa faceti acest lucru folosind recipiente de unica folosinta din aluminiu, fiecare dintre ele umplut cu un tip de nisip (nisipul in care sapa cu labuta si pe care il foloseste cel mai des este cel pe care trebuie sa-l folositi). Tineti cont de faptul ca pisicile au preferintele lor in ceea ce priveste textura si mirosul si, prin urmare, cumpararea unui tip de nisip care dvs. va miroase mai bine, ar putea sa o faca pe pisica sa evite litiera.
Introducerea Comenzilor

Recompensele alimentare si aprobarea pozitivă va ajuta animalul de companie sa invete comenzile de bază, cum ar fi “sezi”, “stai” şi “vino”. Planuiti comenzile din timp si asigurati-va ca totii membrii  gospodariei dvs. utilizează aceleaşi comenzi, astfel incat animalul dvs. de companie sa nu fie derutat. Spune comanda o singură dată şi apoi pozitioneaza fizic animalul în poziţia pe care o doriti,  in cazul in care el nu se supune. Daca rostiti incontinuu comanda şi animalul nu asculta, ii veti intari ideea ca nu trebuie sa va asculte.

Si animalele de companie adulte iubesc jucariile

Jucăriile nu sunt doar pentru catei si pisoi. Animalele de companie mai in varsta au nevoie la randul lor de jucarii care sa le stimuleze si de suficient exercitiu fizic pentru a le împiedica să faca săpături şi sa roada din plictiseală. Rosul la pisoi este des intalnit, dar scapa de acest obicei cu timpul. Consultaţi medicul veterinar în cazul în care pisica dvs. adulta încă roade; ea poate avea o problemă medicală care necesita ingrijiri. Mentineti sub supraveghere atenta animalul de companie, astfel încât sa nu aiba prilejul sa se comporte urat si laudati-l in mod consecvent pentru a incuraja un comportament corespunzator si a elimina majoritatea problemelor de comportament.
Cheia succesului pentru orice program de instructie este incurajarea pozitiva si consecventă a comportamentului dorit, si nu pedeapsa. Niciodată sa nu pedepsiti fizic un animal de companie; acest lucru il poate determina sa muste din frică, sau sa adopte oricare alt comportament agresiv. Utilizaţi lauda şi atenţia ca recompensă în cazul în care comportamentul dorit este expus şi ignorati un comportament inadecvat.
În cazul în care animalul de companie, în ciuda eforturilor dvs., continuă să afişeze comportamente nedorite, vizitaţi medicul veterinar pentru a discuta problema. Medicul veterinar va examina animalul pentru a exclude afecţiunile medicale care ar putea determina sau favoriza acest tip de comportament si va oferi consiliere şi resurse suplimentare pentru rezolvarea problemei. Medicul veterinar va poate indruma catre un specialist in comportament. Cel mai important lucru de retinut este ca trebuie sa aveti rabdare, puteti avea de corectat ani intregi de obiceiuri proaste şi acest lucru nu poate fi realizat într-o zi sau două.

Un comentariu

Buna ziua,

Am adoptat de curand un catel gasit pe strada. A apartinut inainte cuiva (avea zgarda), dar nu i-am mai gasit stapanul.
Deocamdata in privinta dresajului prioritatea mea nr 1 este sa il deprind sa socializeze. Este un caine mascul, in varsta de 9 ani estimati, castrat. Si ii este frica de caini (de fapt ii e frica de mai multe- de zgomote sau gesturi bruste de ex.), iar uneori se repede la caini mai slabi (chiar la caini mici/ tineri). Oricum se vede foarte clar ca in prima faza ii este frica. Si in plus este destul de des atacat de alti caini. Fiind eu cu el, il feresc…dar asta nu poate fi o solutie. E un caine ascultator si as vrea sa nu-l tin mereu in lesa si la piciorul meu de teama sa nu se bata cu alti catei.
E posibil sa fie atacat tot pt. ca ii e frica? Eu ce as putea sa fac sa-l ajut sa se schimbe? Cum sa il ajut sa interactioneze pozitiv cu alti caini ? (acum evitam ii evitam pur si simplu).

Va multumesc.