acum 14 ani

Dresarea cainlui la cusca

Daca aveti un nou caine sau un catelus, o cusca va limita accesul cainelui in cadrul casei pana cand se va invata cu regulile voastre. Acest lucru il va impiedica sa roada diferite obiecte casnice si va reduce numarul accidentelor. De asemenea, reprezinta un mod sigur de transport al catelului atunci cand mergeti cu masina sau cand va aflati in locuri unde nu-l puteti tine sub observatie. Daca il veti dresa adecvat, el va privi cusca ca un loc sigur si primitor. Va trebui sa-i puneti la dispozitie si un castron de apa atunci cand se va afla in cusca.

Tipuri de custi

Custile pentru caini pot fi din plastic (utilizate pentru transport), din plasa sau materiale moi. Acestea din urma nu sunt recomandate pentru perioade mari de izolare si se impune prezenta stapanului. Custile sunt de diferite marimi si trebuie sa aiba suficient spatiu cat sa-i permita cainelui sa stea in picioare si sa se intoarca.

Inceperea procesului de dresare

Lungimea procesului de dresare depinde de factori individuali (rasa cainelui, varsta, temperamentul si experientele trecute). Intotdeauna este necesar sa tineti cont de faptul ca o cusca va fi   un loc unde cainele va dori sa se duca, de aceea nu trebuie sa o utilizati ca un mod de pedepsire. Ideal  este sa lucrati incet, pas cu pas.

Pasul 1.    Asezati cusca intr-o zona a casei unde familia petrece cel mai mult timp. Asezati un prosop sau o patura in interiorul custii si, cu o voce calma, linistitoare, convingeti cainele sa intre in cusca. Este esential ca usa custii sa fie larg deschisa pentru a nu speria cainele.Puneti diferite bunatati pentru catei langa cusca pentru a incuraja cainele sa petreaca mai mult timp langa aceasta. Apoi mutati-le in fata custii sau chiar in interiorul ei. In cazul in care catelul nu doreste sa intre, nu il fortati. Nu mai asezati deliciile langa cusca, ci numai in interiorul ei pentru a-l convinge pe catel sa intre in cusca daca vrea sa se bucure de ele. Puteti incerca si cu jucariile lui favorite.

Pasul 2.   Odata terminata faza introductiva, puneti mancare regulat langa cusca ca sa intareasca ideea ca aceasta reprezinta un loc placut. Mutati mancarea in interiorul custii la fel cum ati procedat si cu jucariile. In momentul in care catelul se simte comfortabil sa intre si sa iasa din cusca, puteti sa inchideti usa. La inceput, tineti-o inchisa doar in timpul in care cainele mananca. Prelungiti timpul in care usa sta inchisa cu fiecare perioada de hranire. Daca incepe sa planga, inseamna ca ati crescut prea repede timpul in care usa este inchisa. Daca se intampla acest lucru, scurtati timpul. Daca totusi continua sa planga, nu il lasati sa iasa pana nu termina de mancat, deoarece va considera plansul ca o modalitate de evadare.

Pasul 3.   Dupa ce cainele a inceput sa manance in interiorul custii fara teama sau anxietate, puteti sa treceti la pasul urmator. Lasati-l sa stea in cusca pentru scurte perioade de timp cat timp sunteti acasa. Folositi o jucarie si o comanda pentru a-i indica sa intre in cusca. Odata ce a intrat, laudati-l si dati-i jucaria. Asezati-va discret langa cusca pentru 5-10 minute fara a-i da atentie cainelui, apoi treceti in alta camera pentru o perioada scurta de timp. Cand va intoarceti, mai stati inca 5-10 minute la fel ca inainte, pana sa deschideti usa. Repetati de cateva ori pe zi, crescand gradual perioada in care lipsiti. Atunci cand catelul va sta linistit timp de 30 de minute in lipsa voastra, il veti putea lasa in cusca pentru perioade scurte de timp sau pe timpul noptii, cat doarme.

Pasul 4.   De indata ce cainele vostru petrece intervale de 30 de minute fara teama, puteti sa incepeti sa-l lasati singur, extinzand perioadele de timp progresiv. Utilizati acelasi procedeu ca la pasul 3, prima parte: folositi jucarii, stati langa cusca aproximativ 5 minute si apoi plecati. Trebuie sa faceti totul cu calm si sa nu lipsiti perioade de timp prea mari. La fel cand va intoarceti, stati langa cusca cam vreo 5 min si apoi deschideti usa la cusca astfel incat catelul sa nu asocieze cusca cu ideea de singuratate. Utilizati aceeasi pasi si seara, inainte de culcare. Ar fi o idee buna sa amplasati cusca in dormitor sau in apropierea acestuia, pe hol, mai ales daca aveti un catelus care va avea nevoia de a iesi afara in timpul noptii. Este necesar sa se evite imprimarea ideii de izolare sociala in mintea catelului. Odata ce catelul se obisnuieste sa doarma pe timpul noptii in cusca, veti putea muta cusca in locatia dorita.

Probleme ce s-ar putea ivi

1. Petrece prea mult timp in cusca.

Nu depindeti de cusca ca de o modalitate de indreptare a unui comportament nedorit. Daca este utilizata necorespunzator, cainele s-ar putea simti neglijat, nedorit. Nu va lasati cainele inchis in cusca prea mult timp. De exemplu, nu-l tineti in cusca cat timp sunteti la serviciu si apoi, din nou, pe timpul noptii. Catelusii sub 6 luni nu ar trebui sa stea in cusca mai mult de trei ore, deoarece au un control limitat al vezicii.

2. Scheuna.

La inceput, ar putea fi dificil sa stiti daca scheuna sa fie lasat sa iasa din cusca sau sa iasa afara. Incercati sa ignorati scheunatul, ridicarea vocii si alte raspunsuri dure vor inrautati situatia. Daca scheunatul continua dupa 5 minute de cand incercati sa-l ignorati, intrebati-l: ”vrei afara?”. In cazul in care raspunde bucuros, il puteti scoate afara, cu conditia ca aceasta iesire sa fie numai pentru a-si face nevoile, nu pentru a se juca. Apoi il puneti din nou in cusca si ignorati scheunatul. Daca cedati si ii dati drumul, atunci va considera scheunatul ca un mijloc de eliberare si va plange mai tare. In momentul in care problema se repeta, inseamna ca trebuie sa reluati intregul proces de dresare.