acum 14 ani

Dresati-va cainele sa nu roada!

Majoritatea stapanilor experimentati stiu cum este sa se intoarca acasa si sa gaseasca bucati mici de mobilier scump imprastiate pe podea. Nu e distractiv! Acest timp de comportament al cainelui trebuie corectat devreme, inca din primii lui ani din viata. Asta se poate realiza cu ajutorul unor tehnici simple de dresaj.

Este normal ca animalele sa treaca printr-o perioada in care vor roade tot ce intalnesc in cale. Cateii fac asta pentru a  atenua durerea pe care o simt atunci cand incep sa le creasca dintii. Acest lucru este foarte similar cu ceea ce i se intampla unui copil.

De obicei, cateii inceteaza sa mai roada la aproximativ noua luni, atunci cand toti dintii le-au crescut. In cazul in care cainele dumneavoastra a ajuns la varsta de un an si continua sa roada tot ce intalneste in cale, acesta poate fi un semn ca trebuie sa ii supravegheati comportamentul in de aproape.

Rosul poate fi un obicei pe care cainele il dezvolta din plictiseala, anxietate, sau chiar frustrare. Nu conteaza atat motivul pentru care cainele roade, ci faptul ca acest comportament este periculos pentru el si foarte costisitor pentru dumneavoastra.

Primul pas in oprirea acestei probleme este sa surprindeti cainele in timp ce roade ceva. Puteti sa limitati cantitatea de obiecte pe care animalul le are la dispozitie pentru a  roade, supravegheati-l constant si indepartati anumite obiecte de ros preferate, cum ar fi pantofii.

De indata ce va prindeti cainele in timp ce roade un obiect, faceti-l sa inteleaga faptul ca acesta nu este un comportament adecvat. Lasati-i la dispozitie foarte putin timp pentru a hoinari prin casa si supravegheati-l permanent. Printr-o astfel de supraveghere continua, veti avea posibilitatea de a surprinde cainele in timpul rosului.

Cand nu reusiti sa realizati supravegherea permanenta necesara pentru a il  impiedica sa roada, este important sa ii limitati accesul intr-o zona mica sau intr-un tarc. In tarc oferiti-i jucarii astfel incat acesta sa inceapa sa invete obiectele pe care le poate roade si cele care ii sunt interzise.

Oferiti-i cainelui un loc special in casa unde sa isi poata pastra jucariile preferate de ros. Pastrati intotdeauna aceste jucarii doar in acest spatiu;  in acest fel cainele va sti intotdeuna unde sa se duca in cazul in care simte nevoia sa roada ceva.

Unele dintre cele mai populare jucarii de ros sunt sosetele vechi, biciul din piele,  jucariile speciale si oasele. Multi oameni considera ca animalul nu trebuie sa se joace cu biciul din piele decat in prezenta dumneavoastra  pentru ca piesele se pot rupe,  iar catelul se poate ineca.

De fiecare data cand incercati sa invatati catelul sa se comporte intr-un anumit mod, este important sa adoptati un program stabil de instruire. Fiti consecvent in ceea ce priveste comenzile si oferiti-i numai jucarii adecvate pentru ros! Daca nu doriti sa va roada pantofii,  sa nu ii oferiti un pantof vechi pentru ros. Daca vreti sa il tineti departe de jucariile care zdrangane ale copiilor, nu-i oferiti jucarii de ros care fac zgomote.

Un ultim sfat – multi stapani de caine, in momentul in care se intorc la masina de la magazin, gasesc o bucată mare din bancheta din spate roasa. Pentru a evita acest eveniment, echipati-va masina cu huse special concepute pentru animale de companie. Acestea vor servi drept bariera,  iar catelul dumneavostra  nu va putea sa isi infiga dintii in scaunele moi ale masinii.

Dupa o perioada indelungata de succese  in care cainele nu a ros, oferiti-i un pat confortabil pentru caini pe care sa se odihneasca (acum, ca sunteti sigur ca nu il va distruge!)