acum 14 ani

Dulailor municipiului Oradea nu le pasa de cainii fara stapan

În timp ce proprietarii de câini sunt amendaţi pentru că refuză să încalce drepturile animalelor atât de dragi lor, problema câinilor comunitari de pe străzile din Oradea, dar şi a celor din adăpostul de la SOS Dogs nu pare să reprezinte o prioritate pentru administraţia locală.

Proprietarii de câini sunt vânaţi, la tot pasul, de agenţii de poliţie comunitari pentru faptul că patrupedele nu poartă botniţă. Astfel, iubitorii de animale care nu doresc să le încalce drepturile sunt sancţionaţi cu amenzi de până la 500 de lei. În schimb, sute de câini fără stăpân se plimbă dintr-un cartier în altul, fără ca administraţia locală să întreprindă vreo măsură în acest sens. În plus, nu există niciun interes pentru ca aceste patrupede adunate de pe străzi să aibă condiţii decente de cazare. O vizită la SOS Dogs, adăpostul întreţinut de Fundaţia pentru protecţia câinilor comunitari şi SOS Dogs, te lasă cu un gust amar. La adăpost, peste 300 de câini, înfriguraţi, flămânzi şi mare parte dintre ei cu răni vizibile, stau, zi de zi, în boxe insalubre şi mici. Terenul pe care s-a ridicat adăpostul se află în câmp deschis, iar gardul de sârmă ce împrejmuieşte boxele nu împiedică nicidecum ca vântul puternic să treacă prin cuştile căţeilor. Multe dintre animale nu au o cuşcă a lor proprie, iar recipientele pentru mâncare sunt insuficiente. Patrupedele petrec săptămâni în şir în boxele pline cu pământ, fără a avea pic de verdeaţă. “Iarna este cumplit, aceste suflete stau în noroi, în câmp deschis şi fără a avea unde să se adăpostească. Nu există o împrejmuire care să-i protejeze de vânt sau viscol. Cuştile sunt insuficiente, iar boxele nu au niciun pic de iarbă”, a declarat Mirela Pamfil, una dintre iubitoarele de câini din Oradea.
Administratorii adăpostului recunosc şi ei că este loc de mai bine. “Adăpostul a fost conceput pentru 150 de câini. Acum avem 300. În mare parte, toţi au cuşti. Măsurile luate sunt suficiente”, a declarat Carol Lazăr, manager SOS Dogs. Acesta a precizat că, în medie, cheltuielile cu hrana, îngrijirea şi asistenţa medicală cu un câine se ridică la 50 de lei pe lună. Lunar de pe străzi sunt adunaţi, după declaraţiile managerului, peste 100 de câini şi, totodată, lunar, 50-60 dintre ei sunt adoptaţi. Personalul insuficient face, însă, ca şi condiţiile de aici să lase de dorit. Mai mult, în lipsă de fonduri, aceste condiţii nu pot fi îmbunătăţite. Alături de orădenii care vin săptămânal să aducă hrană la adăpost, un rol important îl are şi administraţia locală orădeană, cea care a oferit terenul pentru acest spaţiu amenajat de SOS Dogs. O vizită inopinată a unora dintre angajaţii Primăriei la adăpost a scos la iveală o serie de nereguli. “În cursul lunii februarie reprezentanţii PMO s-au deplasat la adăpost pentru a verifica modalităţile de ducere la îndeplinire a prevederilor contractuale. S-a constatat o împrejmuire deficitară, unii dintre câini putând să sară gardul. Sunt insuficiente cuşti, la fel şi umbrare”, ne-a precizat Diana Birău, şef Serviciu Juridic din cadrul PMO. Cele trei entităţi implicate în îngrijirea adăpostului, Primăria, SOS Dogs şi Fundaţia pentru protecţia câinilor comunitari, au căzut de acord ca, în următoarele zile, să se pună de acord cu privire la măsurile ce se impun pentru îmbunătăţirea condiţiilor animalelor. Printre propuneri se numără realizarea unui spaţiu pentru carantină, a unor ziduri de protecţie exterioară, spaţii verzi, dar şi plantarea, de jur împrejur, a sute de copaci.
Toţi cei care doresc să adopte un căţel sau vor să se implice în orice alte acţiuni caritabile o pot face fără nicio reţinere. Informaţii suplimentare se pot obţine la numerele de telefon 0359/407.110 sau 0770/163.663 sau pe site-ul www.sosdogs.ro.