acum 14 ani

Educaţi să iubească animalele – Proiect pilot la Brasov

Educaţi să iubească animalele

Peste 100 de elevi braşoveni au devenit voluntari în cadrul unui proiect pilot nemaiîntâlnit în şcolile din întreaga ţară. Ora de educaţie pentru bunăstarea animalelor este un proiect gândit de mult, dar a fost foarte greu de pus în aplicare, spun iniţiatorii, mai exact reprezentanţii asociaţiei pentru protecţia animalelor “Milioane de Prieteni” din Braşov. Aceştia au vizitat mai multe şcoli şi au reuşit să atragă în proiect peste 100 de elevi voluntari.
Proiect european. Copiii vor avea mai multe sarcini, printre care monitorizarea animalelor de la Grădina zoologică din Braşov şi recensământul câinilor vagabonzi care-şi duc traiul pe străzile din cartierele lor. Legat de acest proiect, există chiar şi o recomandare de la Uniunea Europeană, care prevede ca astfel de programe să se desfăşoare în toate şcolile din Europa. „Mi-a venit ideea atunci să începem repede, pentru că în octombrie va fi o întâlnire la Bruxelles şi vom putea prezenta acest proiect, vom putea oferi Europei o altă imagine despre România. Cred că vor fi interesaţi de acest proiect, să fie tradus în mai multe limbi şi, de ce nu, să-l folosească şi ei”, ne-a spus Cristina Lapis, preşedintele Asociaţiei Milioane de Prieteni Braşov. „Bineînţeles, avem în vedere un aspect de implicare a lor în acţiuni de voluntariat care merg pe un spectru foarte larg, şi pe nişte vizite la nişte locuri deosebite din judeţ, cum ar fi sanctuarul urşilor de la Zărneşti, vizite la Grădina Zoologică”, a spus Codruţ Feher, profesor.
Atenţie la pateu. De asemenea, elevilor li se vor arăta produse care trebuie boicotate, prin a spune stop cumpărării tocmai din cauza faptului că provin din ferme industriale unde nu se respectă bunăstarea animalelor. „Aici este o gâscă dintr-o fermă pentru ficat de gâscă. E unul dintre cele mai chinuite animale şi fac un apel să nu consumaţi acest pateu, pentru că el se face prin maltratarea îngrozitoare a acestor animale”, ne-a mai spus Codruţ Feher. Proiectul a ajuns zilele acestea la Liceul Andrei Şaguna, iar elevii au fost captivaţi de ora de educaţie pentru bunăstarea animalelor. Mai mult de jumătate din elevii claselor din şcolile braşovene au acasă câte un prieten necuvântător. Tot cu ocazia proiectului, elevii vor participa la un concurs de fotografie şi unul de literatură în care trebuie să trateze subiectul lumii fără animale. Cele mai reuşite lucrări vor fi premiate, iar cele mai bune poze, publicate în reviste de specialitate din Germania sau Franţa.