acum 14 ani

Ei sunt starurile canine ale filmului mondial

Unele dintre cele mai cunoscute personaje din istoria filmului nu au fost interpretate de oameni, ci de câini actori. Aceştia au rămas în memoria cinefililor sub numele de Lassie sau Bethoveen, dar din păcate numele lor reale au rămas în anonimat, nefiind premiaţi niciodată pentru actul lor artistic.

Celebritatea unor personaje canine din filme a ajuns la cote atât de mari , încât uneori numele lor a devenit sinonim cu rasa respectivă, cum s-a întâmplat cu Lassie, eroul-copilăriei multora dintre noi.
Pentru faptul că Lassie este mult mai cunoscută, multă lume denumeşte astfel rasa, care de fapt se numeşte Collie. Fenomenul de celebritate a acţionat însă numai în cazul numelui personajului, dar nu şi al interpretului, câinele care a “jucat-o” pe Lassie rămânând anonim. Astfel, puţină lume ştie că pe câinele actor din “Lassie se întoarce acasă” (1943) şi alte şase filme îl chema Pal şi era mascul.

Ben a jucat în patru filme

De asemenea, protagonistul unei alte pelicule celebre, „Vrăjitorul din Oz” (1939), căţelul Toto îşi datorează renumele şi bunului joc prestat de Terry, un exemplar din rasa Cairn Terrier. Faimosul Saint Bernard din seriile Bethoveen 1 şi 2, care a cucerit inimile a milioane de telespectatori, se numeşte în realitate Chris, iar patrupedul din pelicula „Colţ alb” (1991) se numeşte Jed, care a mai jucat şi în „The Thing” şi „The Journey of Natty Gan”. Un adevărat actor canin este Golden Retriver-ul Ben care a jucat în filmele „The Incredible Journey” (1993), unde avea numele de Shadow, „Maybe baby”, unde era William, dar şi în „Purely belter” ca Rusty şi „Made în Hong Kong” ca Messenger. Colegul său din pelicula „The incredible journey” era un buldog american pe care îl chema Sure Gripp’s Rattler.

Jack Nicholson a avut parteneri şase câini

Simpaticul Verdell din pelicula „As good as it gets”, care l-a avut protagonist pe Jack Nicholson, a necesitat concursul mai multor căţei din rasa Griffon de Bruxelles. Dar partitura cea mai generoasă i-a revenit lui Jill, un căţel care a fost sprijinit pe alocuri de alţi cinci colegi pe nume Timer, Billy etc. O altă producţie cu succes la public, „Blonda de la drept” 1 şi 2 (2001/2003), a avut în distribuţie un cihuahua pe nume Moonie, care l-a interpretat pe Bruiser câinele lui Elle Woods (Reese Whiterspoon).

Frumosul Golden Retriver care ne-a amuzat şi întristat în filmul „Marley and me” unde a jucat Jennifer Aniston a necesitat concursul a nu mai puţin de 22 de câini de diferite vârste pentru a acoperi 14 ani din viaţa personajului. De trei câni a fost nevoie şi pentru comisarul Rex, interpretat de ciobăneştii germani Reginald von Ravenhorst, Rhett Butler şi Henry. Will Smith a împărţit şi el succesul cu Sam, partenerul său patruped, din filmul „I am a legend” (2007), interpretat de o femelă ciobănesc german pe nume Abbey.

Max şi-a păstrat numele

Singurul căţel care a avut norocul să-şi păstreze numele în filmul în care a jucat a fost Max, buldogul din „Jake şi Grăsanul”. Acesta a avut şi un urmaş demn de numele său, pe nume Taker, care a fost protagonistul mai multor reclame la băuturi răcoritoare. Un alt câine celebru a fost şi Buck din „Familia Bundy”, care a fost interpretat de Michael, un patruped din rasa Briard până a îmbătrânit şi a fost înlocuit de Lucky, un cocker spaniel. Tot vedetă de serial a fost şi Maui, o corcitură de Collie, care a făcut echipă bună cu Ellen Hunts în „mad about you” (1992).

Calu’ din Pistruiatu’ era maior la Securitate

În cinematografia românească, cel mai cunoscut câine este Calu’ din filmul Pistruiatu’ (1973). Ciobănescul german provenea din celebrul Centru Chinologic de la Sibiu şi avea grad de maior, întrucât aparţinea unei unităţi a Securităţii. La momentul filmărilor avea 4 ani ani şi cântărea 45 de kilograme. El asculta doar comenzile instructorului său, care, culmea ironiei, era mai mic în grad decât el, fiind doar plutonier adjutant.