acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri » , , , , , , , ,

Este sterilizarea soluţia pentru problema maidanezilor?

Câinii din Capitală vor fi sterilizaţi. Primăria Municipiului Bucureşti intenţionează să încheie un acord cu medicii veterinari, care să sterilizeze, pe cheltuiala municipalităţii, câinii maidanezi, cu condiţia ca aceştia să fie apoi adoptaţi.

Autorităţile încearcă, astfel, să controleze şi să limiteze abandonul câinilor comunitari. Primăria e dispusă să plătească 80 de lei pentru sterilizarea fiecărui mascul şi 100 de lei pentru fiecare femelă. Administraţia pentru Supravegherea Animalelor îşi propune să determine 50 de cabinete veterinare să sterilizeze în jur de 50 de animale pe lună. Asta înseamnă că, într-un an, toţi maidanezii din Bucureşti ar fi sterilizaţi.

“Până acum s-a tratat efectul, nu şi cauza. Mă refer la faptul că, în proprietatea privată, înmulţirea câinilor este necontrolată, ca şi abandonul. Mulţi proprietari de câini de rasă comună abandonează puii căţelelor lor, care devin, astfel, câini fără stăpân şi se înmulţesc în mod exponenţial. Pentru a controla şi limita acest fenomen, propunem accelerarea sterilizării, în primul rând în curţile oamenilor. Aceştia au posibilitatea să se adreseze unui cabinet veterinar care are contract cu Primăria Capitalei să sterilizeze câinele, să-l identifice şi să-l introducă într-o bază de date, pe cheltuiala Primariei. Beneficiile acestui proiect ar fi: controlul populaţiei canine din Municipiul Bucureşti şi limitarea abandonului prin sterilizarea câinilor. Şi, în scurt timp, obiectivul general este să nu mai avem câini liberi pe stradă”, a declarat pentru evz.ro, Simona Panaitescu, directorul Administraţiei pentru Supravegherea Animalelor.

Timpul, o altă problemă

De cealaltă parte, medicii veterinari ridică problema îngrijirii animalelor post operator. “Suma ar acoperi cheltuielile. Dar nu e vorba numai de bani, ci şi de timpul pierdut şi, mai ales, de îngrijirea patrupedului după intervenţia chirurgicală. Cel puţin două-trei zile trebuie ţinut sub observaţie”, ne-a declarat un medic de la Ambulanţa Veterinară, care a vrut sa rămână în anonimat. Totodată, veterinarul a spus că el, unul, ar participa la acest proiect.

Bucureştenii sunt îngrijoraţi de înmulţirea maidanezilor, care sunt din ce în ce mai agresivi: “Mie, unul, nu mi-au făcut nimic. Deocamdată. Dar te latră şi se dau la tine. Dacă latră unul, încep toţi. Sunt periculoşi. Ar trebui duşi undeva. Nici cu eutanasierea lor nu sunt de accord”, ne-a spus un trecător.

“Adăpostul nu e încăpător pentru toţi. Să se facă mai multe la ieşirea din oraş. Să se încurajeze adopţia lor. Sunt mulţi iubitori de animale, dar trebuie încurajaţi”, a adăugat în grabă o pensionară.

850.000 de euro pentru un adăpost

Totodată, administratorul ASA susţine că se vor aloca aproximativ 850.000 de euro pentru extinderea adăpostului de câini de la Mihăileşti, care va avea o capacitate de o mie de patrupede. Acesta nu va rezolva însă problema maidanezilor.

“Construcţia unui adăpost gigant implică nişte fonduri uriaşe, inimaginabile pentru cetăţenii Municipiului Bucureşti care tot dânşii vor suporta cheltuielile. Iar întreţinerea câinilor într-un adăpost necesită, de asemenea, fonduri foarte mari pentru că utilităţile sunt foarte scumpe. Nici pentru câini, din punct de vedere al protecţiei animalelor, nu ar fi o viaţă prea fericită să stea închişi permanent”, a adăugat directorul ASA.

În prezent, în centrele din Theodor Pallady şi Mihăileşti sunt adăpostiţi aproximativ o mie de câini. Alţi 30.000 umblă pe străzile Capitalei.

2 raspunsuri

Sunt de parerea ca sterilizarea este cea mai buna solutie!Ar fi pacat ca niste suflete nevinovate sa fie eutanasiate!!!

este singura solutie,nici nu mai trebuie intrebat asa ceva.Daca se mergea pe aceasta varianta demult era rezolvata aceasta problema a acestor biete suflete.Dar nu sa vrut deoarece banii din primarii dwstinati pt asa ceva trebuiau sa aiba un stapin nu??Nu arunc cu vorbele la intimplare cunosc binisor aceasta problema.