acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri »

Evolutia omului, dependenta de caini si pisici

Cainii, pisicile, vacile si alte animale domestice au jucat un rol cheie in evolutia speciei umane, potrivit unei teorii lansate de paleoantropologul Pat Shipman, de la Universitatea Penn State.

Activitatea omului de a creste animale si de a le utiliza, chiar si pe cele rivale, ca lupii, a grabit procesele de creare a uneltelor si de dezvoltare a limbajului, care la randul lor au ajutat la succesul oamenilor, sustine acesta, potrivit Discovery.com.

“Oriunde te duci in lume, in orice ecosistem, in orice cultura, oamenii traiesc cu animale”, spune Shipman.

Pentru primii oameni, ingrijirea animalelor parea o strategie destul de slaba pentru supravietuire, pentru ca se pierdeau resurse.

Insa nu era atat de ciudat, in conditiile in care, in urma cu 2,6 milioane de ani, oamenii treceau de la o dieta bogata in verdeturi la una bogata in proteine, in carne. Oamenii au invetat uneltele pentru a vana, ceea ce i-a facut sa intre in competitie cu alte animale. O schimbare rapida si ciudata pentru orice animal.

“Am luat o ‘scurtatura’ in procesul evolutiei. Noi nu suntem echipati ca sa fim carnivori”, explica Shipman.

Echipamentul a fost inventat, oamenii au invatat sa vaneze si au domesticit animale care la randul lor stiau sa vaneze. Alte animale, cum sunt caprele, vacile si caii ofereau carne, lapte sau piele.

Pentru a avea grija de toate aceste animale, era nevoie de tehnologie si de moduri de conservare a informatiei, asa ca limbajul a trebuit sa se dezvolte pentru a face fata provocarilor.

Vanatoarea a fost un punct esential in evolutie, sustine Peter Richerson, profesor emerit la Universitatea din California, departamentul pentru stiinta si politici de mediu. Desenele pe roci lasate de stramosii nostri erau la inceput abstracte, geometrice, aproape imposibil de descifrat, dupa care au inceput sa se concentreze doar pe un singur subiect, animalele.

Shipman sustine ca animalele si informatiile despre animale erau mult mai importante decat orice altceva.

Astfel, evolutia a dus la schimbari genetice si la om si la animale. Animalele s-au schimbat pentru ca erau crescute de oameni pentru anumite scopuri: vacile dadeau mai mult lapte, gainile mai multe oua.

Si oamenii au fost influentati de animale. Cainii, spre exemplu, ar fi fost domesticiti de oamenii care erau mai generosi: cu ajutorul cainilor, acestia au avut o viata mai usoara, pentru ca ajutau la vanat si pazeau adaposturile.

Un raspuns

Da si acum oamenii ii rasplatesc cu abandon.:(