acum 14 ani

Examinarile de rutina – Evaluarea starii de sanatate a cainelui

Examinarile de rutina efectuate in mod regulat ii permit veterinarului sa evalueze sanatatea animalului tau de companie si sa descopere orice probleme de sanatate inainte ca ele sa devina boli grave. Pentru ca animalul tau nu poate sa isi exteriorizeze sentimentele prin cuvinte, trebuie sa te bazezi pe examinari fizice regulate, efectuate de un veterinar si de observatiile tale, pentru a evalua sanatatea animalului tau de companie. Veterinarul poate sa vrea sa faca si teste diagnostice, inclusiv analize de sange si/sau  raze x, pentru a aprecia starea de sanatate a animalului.

Veterinarul iti va cere informatii complete cu privire la sanatatea animalului tau de-a lungul timpului.

Analizele de sange de rutina, analizele de urina si alte teste sunt recomandate pentru toate animalele de companie la o varsta mai inaintata.

Cat de des are nevoie animalul meu de companie de o astfel de examinare?

Fiecare an este echivalent pentru o pisica sau un caine cu cinci pana la sapte ani umani, asadar este important ca animalul tau de companie sa treaca prin testele de rutina cel putin odata pe an, si mai des cand inainteaza in varsta. Foarte multe aspecte ale sanatatii animalului tau se pot schimba in intervale scurte de timp, deci asigura-te ca prietenul tau blanos nu rateaza nicio examinare!

Precum oamenii, animalele trebuie sa faca vizite la veterinar mai des odata cu inaintarea in varsta. AAHA recomanda ca pisicile si cainii sanatosi sa viziteze cabinetul veterinar odata pe an pentru o examinare completa si teste de laborator. Pisicile si cainii cu varsta mai inaintata ar trebui sa faca aceleasi analize odata la sase luni. In functie de sanatatea si varsta animalului tau de companie, veterinarul iti va sugera un orar al examinarilor fizice necesare pentru a-l mentine in forma maxima.

La ce ma pot astepta in timpul examinarilor?

Veterinarul iti va cere informatii complete cu privire la sanatatea animalului tau de-a lungul timpului. Nu uita sa mentionezi orice comportament neobisnuit pe care l-ai observat, incluzand:

  • Tuse
  • Diaree
  • Mancat mai mult decat de obicei
  • Baut excesiv de apa, gafait, scarpinat sau urinare
  • Voma
  • Luare in greutate sau pierdere din greutate

Veterinarul va dori de asemena sa aiba informatii cu privire la comportamentul de zi cu zi al animalului, incluzand dieta sa, cata apa bea si cata miscare face. El poate sa intrebe:

  • Animalul se trezeste greu din somn dimineata?
  • Arata semne de slabiciune sau dezechilibru?
  • Nu este dispus sa faca miscare?

In functie de unde locuiesti, stilul de viata si varsta animalului, precum si alti factori, veterinarul poate sa intrebe despre expunerea animalului la purici, capuse, viermi de inima si paraziti intestinali. El sau ea va aplica un tratament individualizat si/sau un plan preventiv pentru a combate aceste probleme.

Statistici vitale

De obicei, la inceputul unei examinari, veterinarul, un tehnician sau asistent va lua temperatura animalului tau de companie, pulsul, va masura ritmul respiratiei si greutatea corporala. Daca animalul tau a pierdut din greutate de la ultima examinare fizica, ar putea sa fie afectat de primele stadii ale unei boli de metabolism, precum diabet sau boli de rinichi. Daca, in schimb, a luat in greutate, veterinarul iti va sugera o dieta corespunatoare si un program de exercitii pentru a readuce animalul la o greutate mai sanatoasa. Greutatea este un factor important in starea de sanatate a animalului tau de companie – un kilogram sau un kilogram jumatate in plus poate insemna diferenta dintre un animal sanatos si unul obez.

Urechile

Veterinarul poate intreba daca animalul tau isi scutura capul sau scarpina urechile, sau daca ai observat un miros din urechile sale. Canalurile urechii animalului tau de companie ii protejeaza urechea interna, dar pot de asemenea sa devina casa pentru paraziti si alte obiecte straine. Veterinarul va examina cu atentie urechile sale pentru a se asigura ca sunt sanatoase.

Ochii

Examinarile la ochi dezvaluie deseori multe probleme de sanatate, inclusiv anemie, infectii, glaucoma, cataracta, hipertensiune,  probleme la rinichi si alergii, pe langa ranile si ulceratiile la ochi. Veterinarul va examina ochii pisicii tale pentru a evalua conditia sa nutritionala trecuta si prezenta. Observarea structurilor interne si a aspectului exterior ale ochiului vor fi incluse in examinare.

Gura

Veterinarul va analiza gingiile, dintii, limba si cerul gurii pentru a observa eventuale depuneri de tartru, anormalitati dentare, fracturi, dinti slabiti, tumori, infectii si alte probleme. De exemplu, la fel ca la oameni, lipsa culorii rosii sau  roz a gingiilor sau conturului buzelor poate insemna anemie. Veterinarul ca sublinia importanta curatarii profesionale si de acasa a dintilor, pentru prevenirea bolilor periodontale, care pot cauza respiratie urat mirositoare si pierderea dintilor.

Inima si plamanii

Veterinarul va folosi un stetoscop pentru a asculta inima si plamanii animalului pentru semne incipente ale bolilor de inima si de respiratie.

Organele reproducatoare

Daca  animalul tau de companie nu a fost sterilizat sau castrat, veterinarul va discuta cu tine multele avantaje din punct de vedere al sanatatii ale acesotr proceduri, pe langa controlul numarului de nasteri. Veterinarul va verifica sistemul reproductiv al animalului, cautand umflaturi, eliminari de lichid si umlfaturi in zona sanilor.

Pielea

Pielea animalului tau de companie este cela mai mare organ al sau si reprezinta o masura mare a sanatatii sale. Veterinarul va cauta pielea si parul sau de purici, capuse sau alti paraziti externi, tumori sau rani, precum si semne ale unor alergii, infectii si negi.

Din cap pana in picioare

Veterinarul va palpa abdomenul animalului, cautand anormalitati, inclusiv organe marite, zone dureroase, pentru a detecta posibile probleme in zona stomaculi, intestinelor, rinichilor, ficatului si a altor organe vitale. De asemenea, va examina picioarele, articulatiile, muschii, nodurile limfatice si nasul.

Vaccinarea

Vaccinarile sunt una din cele mai importante masuri preventive pe care poti sa le iei pentru sanatatea animalului tau. Cainii pot fi imunizati impotriva tulburarilor, hepatitei, leptospiroza, parainfluenza, parvovirus, coronavirus, Bordetella, turbare, boala Lyme. Pisicile pot fi imunizate impotriva panlekopeniei, turbarii, rhinotraheitei, calicivirusului, clamidiozei, leucemiei feline si PIF(peritonita infectioasa la feline).

Cat de des ar trebui sa duci la vaccinat animalul tau de companie impotriva anumitor boli depinde de multi factori, deci discuta cu veterinarul tau pentru a intelege ce este recomandat pentru mediul si stilul de viata unic al animalului tau.

Nu subestima importanta vizitelor la veterinar pentru examinari. Aceste examinari regulate il vor ajuta pe animalul tau de companies a duca o viata mai lunga si mai sanatoasa, asa ca joaca rolul tau in ingrijirea prietenului tau blanos!