acum 14 ani

Fibrele in mancarea pentru caini

Aproape toate sursele de carbohidrati contin si o cantitate de fibre.

Fibrele constituie unul dintre nutrientii ce apar pe fiecare ambalaj de mancare pentru caini, dar importanta lor a fost pusa la indoiala cu unele ocazii. Precum explica acest articol, fibrele pot aduce multe beneficii sanatatii caineluidumneavoastra. Tipul fibrelor le determina acestora rolul in procesul de digestiv. Alegerea unui tip de fibre pentru a ajuta in tratamentul unor boli frecvente poate fi o buna alternativa la terapia traditionala prin medicamente.

Definitie

Fibrele au numeroase componente diferite, toate fiind carbohidrati. In timp ce fibrele sunt considerate, cand vine vorba de nutritie, in esenta, carbohidrati, termenul “carbohidrati solubili” este folosit pentru a desemna carbohidratii usor digerabili, precum amidonul, iar termenul “fibre” este folosit pentru a desemna “carbohidratii insolubili”, ce rezista digestiei enzimatice din intestinul subtire. Cele mai intalnite fibre sunt celuloza, hemiceluloza, pectina, lignina si amidonul rezistent.

Surse

Fibrele se gasesc intr-o varietate de surse, dar, in cazul mancarii pentru animalele de companie, aceastea provin in primul rand din peretii celulari ai plantelor si din granele prezente in mancare. Aproape toate sursele de carbohidrati contin si o cantitate de fibre. Unele surse comune de fibre din mancarea pentru animale includ invelitoarele boabelor de orez, porumbul si produsele din porumb, invelitoarele boabelor de soia, pulpa de sfecla, taratele, cojile de alune americane si pectina.

Necesar si functie

Fibrele nu sunt considerate un nutrient esential in alimentatia cainilor si a pisicilor, dar sunt prezente in aproape orice regim alimentar bazat pe produse ce se gasesc in comert. Cainii si pisicile nu pot extrage energie din fibre, cu toate acestea, o imbunatatire a starii colonului este un beneficiu al includerii acestora in alimentatie. De aceea, prezenta fibrelor in mancarea pentru animale este deseori considerata avantajoasa. Exista numeroase boli ce se amelioreaza simtitor prin includerea fibrelor in alimentatie.

Functia fibrelor in alimentatie este aceea de a spori atat greutatea si volumul, cat cantitatea de apa din continutul intestinal. Fibrele scurteaza, respectiv lungesc timpul de tranzit intestinal, ajutand astfel atat in tratamentul diareei, cat si a constipatiei. Fibrele absorb apa in plus din scaunele diareice si ajuta la pastrarea apei, ceea ce previne constipatia. Unele fibre se descompun in intestin in acizi grasi. Acesti acizi grasi vor ajuta in prevenirea extinderii bacteriilor daunatoare. Vor ajuta, de asemenea, celulele colonului sa se regenereze dupa eventuale rani si este posibil chiar sa reduca riscul aparitiei cancerului de colon.

Viteza de fermentare

Cand vorbesc despre fibre, oamenii sunt deseori preocupati de cantitatea de fibre prezenta, insa viteza de fermetare este, de fapt, mai importanta. Aceasta va stabili, de fapt, cat de benefice sunt acestea in tratamentul bolii sau al problemei care se vrea vindecata, respectiv rezolvata. Viteza de fermentare a fibrelor le determina acestora efectul asupra capacitatii de a retine apa si asupra greutatii si volumului scaunului. Fibrele cu viteza mica de fermentare sunt cele mai eficiente in a retine multa apa, pastrandu-si structura pentru mai mult timp. Fibrele cu viteza mare de fermentare isi pierd forma si retin mai putina apa. De fapt, administrarea unei cantitati mari de fibre cu viteza mare de fermentare poate produce un efect laxativ, avand ca rezultat diareea. Cea mai de dorit este, de aceea, o mixtura de surse de fibre cu viteza mare de fermentare si fibre cu viteza mica de frementare, in cazul in care nu se doreste tratarea unei anumite boli sau probleme.

Viteza de fermentare a fibrelor alimentare comune
Viteza mare de fermentare ↓
Pectina
Fibre de soia
Tarate
Pulpa de sfecla
Invelisul boabelor de soia
Coji de alune americane
Celuloza
Viteza mica de fermentare ↑
Rolul fibrelor in controlul greutatii

Fibrele sunt des folosite in mancarea pentru caini pentru a controla obezitatea. Includerea unei cantitati de fibre in plus, in special fibre cu viteza mica de fermentare, este utila in reducerea si prevenirea obezitatii. Fibrele cu viteza mica de fermentare, adaugate in regimuri specializate in scaderea in greutate, ajuta la sporirea greutatii si volumului continutului intestinal si inducerea unei senzatii de satietate fara a adauga calorii. Animalul ia o masa satisfacatoare, dar acumuleaza mai putine calorii si deci scade in greutate. Daca se folosesc surse de fibre cu viteza mare de fermentare, rezultatul poate consta in scaune moi sau gaze in exces; deci, daca apar probleme in timpul utilizarii mancarii pentru caini speciale pentru gestionarea greutatii, sursa fibrelor ar trebui examinata.

Rolul fibrelor in controlul diareei si al constipatiei

Fibrele absorb umezeala in cazuri de diaree si adauga umezeala in cazuri de constipatie. Cantitati moderate atat de fibre cu viteza mica de fermentare, cat si de fibre cu viteza mare de fermentare vor absorbi apa si pot fi folosite pentru a trata oricare dintre simptome. Pe langa proprietatea lor de a absorbi apa, capacitatea fibrelor de a forma substante gelatinoase este de asemenea de ajutor in tratamentul diareei.

Rolul fibrelor in diabetul mellitus

Diabetul mellitus (diabetul zaharat tip II) este o boala metabolica obisnuita la caini si pisici. In cazul unor animale, controlul bolii poate fi dificil si consuma mult timp. Una dintre cele mai importante descoperiri in controlul acestei boli a provenit din recunoasterea faptului ca, prin administrarea unui regim alimentar bogat in fibre cainilor cu diabet, putem ajuta la controlul oscilatiei cantitatii de zahar din sange, minimizand cresterile si scaderile de glucoza din sange ce insotesc adesea aceasta boala. Administrarea unui regim bogat in fibre cainilor diabetici a devenit acum o parte normala din tratament si a ajutat la gestionarea multor pacienti diabetici.

Rezumat

Fibrele au fost, de-a lungul vremii, un ingredient neglijat in mancarea pentru animelele de companie. Desi nu exista un necesar dovedit de fibre in alimentatia animalelor, se pare ca adaugarea surselor atat de fibre cu viteza mare, cat si de fibre cu viteza mica de fermentare aduce multe beneficii. Majoritatea regimurilor alimentare bazate pe mancarea din comert satisfac acest necesar, dar, daca animalul dumneavoastra are nevoie de ajutor in tratamentul obezitatii, al diareei sau al constiptiei, precum si in tratamentul diabetului mellitus, surse aditionale de fibre ar putea fi benefice.

[traducere de pe peteducation.com, articol original al dr. Foster si Smith]