acum 14 ani

Florica Florea sterilizează 30 de maidanezi pe zi

O cheamă Coca şi era spaima Bulevardului Iuliu Maniu. Marian şi Mitică, cei mai vechi hingheri ai Municipalităţii, au „agăţat-o” în timp ce fugărea doi pensionari. Au adus-o la „pensionul” din Pallady, unde a intrat căţea şi a ieşit căţeluşă.

Zece reclamaţii. Atâtea au primit pentru Coca salariaţii de la ecarisaj. Reporterii Click! au însoţit pe teren echipa trimisă să captureze maidanezul care a supărat un întreg cartier. După ce a fost prins de hingheri, câinele comunitar a călătorit într-o cuşcă specială până la baza de pe Bd. Theodor Pallady, unde a fost dus direct în sala de operaţie.

Florica Florea i-a făcut injecţia care a adormit-o pe căţeaua neagră, iar după un sfert de oră doctorul Mugurel Răduţ a castrat-o. Apoi Coca a fost tatuată după ureche şi a primit număr de înregistrare. A fost băgată în cuşcă unde aşteaptă să fie preluată de un suflet bun.

„De obicei câinele stă minimum 7 zile până e adoptat sau preluat de membrii unui ONG şi dus înapoi. În acel moment îl deparazităm şi apoi îl vaccinăm”, a explicat Robert Lorentz, directorul Administraţiei pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor.

Costul prinderii, sterilizării şi cazării pentru un câine, timp de 7 zile, se ridică la 150 de lei, dar e suportat din bugetul Municipalităţii, astfel încât operaţiunea e gratuită.

Maidanezul a fost prins de hingheri după ce a fost alergat o oră printre blocuri. Pe masa de operaţie câinelecomunitar a fost anesteziat înainte de a fi sterilizat. Operaţia propriu-zisă adurat un sfert de oră după care animalul a fost dus în cuşcă. Când este adoptat, animalul primeşte o pastilă de deparazitare şi este vaccinat

Au şi voluntari care îi ajută

Doctorii de la Administraţia pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor sterilizează zilnic în jur de 30 de maidanezi. Ei sunt ajutaţi de voluntarii uneia din cele mai mari Asociaţii de Protecţie a Animalelor din Europa, „Vier Pfoten”, din Austria.

„Şi ei operează zilnic aproape 20 de câini comunitari şi vor să ajungă la un total de 70 animale“, explică Robert Lorentz directorul ASPA.

2 comentarii

O stiu pe d-na Florea precum si pe Marian hingerul. Sunt oameni inimosi si priceputi. Exact acum un an am dus si eu acolo catei. Doi dintre ei sunt bine dar unul a murit, era cam batran si s-a imbolnavit cam la o luna dupa operatie. Problema mea a fost atunci ca unul din catei a fost nevoie sa fie “tratat” cu injectie pentru a putea fi capturat, i s-a pus latul si a fost tarat pe jos pana la masina pentru a putea fi pus in cusca, in loc sa fie adusa cusca aproape de el. In tot acest timp el s-a zbatut ingrozitor. La scurt timp dupa ce a fost pus in cusca a adormit. Acolo la adapost a stat intr-o cusca de 2mx2m vreo 9 caini din zone diferite. Pentru acest catel stresul a fost atat de mare incat si acum dupa un an cand ma vede in prezenta unei alte persoane fuge si se ascunde. Este primul catel comunitar pe care l-am ingrijit. Trebuiesc facute acolo in Pallady multe imbunatatiri ale cladirilor si spatiilor pentru catei. Altfel ce sa spunem deocamdata acolo s-au sterilizat multi catei comunitari si majoritatea sunt bine si personalul se straduie sa faca treaba. Sa speram ca vom ajunge sa sterilizam toti cainii comunitari si pe cei cu stapani.

ce faceti dupa 7 zile, daca nu-i adopta nimeni- ii eutanasiati?
atunci la ce atata trauma cu sterilizarea?
mai bine duceti-i in teritoriu de unde au fost luati, pana la disparitia lor biologica-