acum 13 ani

Intrebari si raspunsuri »

Frica de alti caini determina marait apoi fuga?

Am gasit o catelusa despre care la un moment dat am auzit ca ar fi fost abandonata.In casa se comporta normal,am o pisica si alti doi caini(femele)si la inceput a fost putina tensiune,dar dupa cateva zile s-au obisnuit cu totii.Problema este ca atunci cand intindeam mana sa o mangai,se dadea inapoi si se uita cumva ciudat,daca incercam sa o ating pe spate,fara sa o atentionez,se intorcea brusc si ma hamaia,ca si cum voia sa ma muste.Am fost la veterinar si mi-a spus ca probabil a fost batuta si ii este frica.Acum s-a mai obisnuit cu mangaieri si atingeri neanuntate,este o dragalasa.Insa cea mai mare problema este faptul ca desii de cateva ori am iesit cu toata “gasca” la plimbare,cand vede alt caine,indiferent de marime,se opreste brusc,i se ridica parul pe spate si incepe sa maraie,apoi tot asa de brusc vrea sa fuga.Din aceasta cauza nici nu o pot lasa dezlegata.Am incercat ceva metode de a trece cu ea pe langa alti caini dar nu este posibil din cauza ca fiind prima care incepe cearta,desigur si celalalt caine reactioneaza la fel.I-am spus si ca este rea,in momentul in care a fost agresiva..am incercat sa o tin linga picior sa o linistesc sa vada ca celalalt caine din fata nu vrea sa o muste,dar nimic.Si ca sa nu uit,ocoleste barbatii,cu femeile si copii este prietenoasa.Credeti ca la varsta ei,4 ani,se mai poate face ceva in aceasta privinta? Desigur,solutia ar fi dresajul,dar nu dispun de bani,in acest moment nu am servici.Va multumesc pentru eventualele solutii sau sfaturi.

Cu stima
Aida

DSCF06212.jpg (187 KB)

DSCF06342.jpg (163 KB)

2 raspunsuri
Marius Munteanu 14 martie 2011 la 5:26 pm

Da, in principiu, poti sa o faci sa fie indiferenta fata de caini, dar depinde in mare masura de atitudinea ta si de reactia catelusei.
Pe scurt, trebuie sa ai tu o atitudine calma, sa observi din timp aparitia altor caini, dar sa nu iti modifici in niciun fel starea mentala. Incordarea ta i se transmite automat. Continua sa mergi ca si cum cainele este un trecator oarecare.
Reactia ei este de tip “fight or flight” (musca sau fugi) starea initiala e de alerta, maraitul e de parada, pentru ca de fapt e coplesita de prezenta altor caini. Prin urmare, va incerca mereu sa fuga si nu va ataca decat daca nu va avea incotro (intalnire inopinata cu un alt caine, un caine liber care vine din spate etc.).
Evident ca nu poti sa ii dai drumul din lesa. Ce trebuie sa inteleaga catelusa este ca atata vreme cat e cu tine, nu i se poate intampla ceva rau. Daca incepe sa maraie cand vede un caine la distanta, ii spui: “uite un catel”, o lauzi si iti vezi de plimbare. Asta inseamna ca ai observat ca ea te atentioneaza ca o sa apara un caine, dar ca restul nu mai depinde de ea. Va trebui sa te urmeze.
Ca o solutie metodica, dar care cere timp (poate dura saptamani, chiar luni intregi), iti sugerez eu dezensibilizarea progresiva.
Aceasta procedura implica sa provoci evenimentul fata de care ea are reactia de teama.
Altfel spus, sa te asezi pe o banca sau sa stai pe marginea unei alei, undeva pe unde trec multi caini. In momentul in care vezi un caine, ii dai comanda “sezi” si astepti sa treaca.
Daca latra sau maraie, nu o certa. Mai degraba da-i o comanda, pe care insa trebuie sa o stie bine. “Sezi” este comanda perfecta pentru scopul tau. Daca ramane concentrata asupra cainelui, daca da sa fuga sau daca mimeaza un atac, smucesti lesa, suficient cat sa nu o sperii, sa ii distragi atentia de la cainele care vine si sa fie atenta la tine. Cand se uita la tine, o lauzi si ii dai bucatica de recompensa. Cu fiecare caine care va trece, reactia ei va fi mai slaba.
Nu ii recompensa starea de agitatie. Corecteaz-o (comanda sezi) si mangai-o abia dupa ce e relativ calma. A incerca sa o linistesti mangaind-o, atunci cand ea este agitata, inseamna sa ii recompensezi acea stare.
Recompenseaz-o ori de cate ori trece un caine pe langa ea si nu are nicio reactie. In timp, va asocia aparitia altor caini cu recompensa si va fi mai putin interesata de ei si mai mult de recompensa.
In starile de teama paroxistica, va refuza recompensa. In acest caz, e putin mai greu. Ai nevoie de o zona linistita si de un prieten care sa se apropie cu un caine. Observa pana la ce distanta se poate apropia de voi fara sa ai o reactie din partea catelei, apoi amicul tau va trece succesiv cu cainele din ce in ce mai aproape, gradual, fara sa ii starneasca panica.
Ori de cate ori anticipezi ca o sa intre in starea de agitatie, potoleste-o prin atentionare cu lesa (smucesti usor) si ii dai comanda sezi). Recompenseaz-o daca reactia ei este cea dorita de tine. Daca incearca sa atace, o opresti, ii dai comanda sezi si o recompensezi.
Cu teama fata de oameni, la fel. Roaga-ti prietenii, vecinii, vizitatorii sa ii dea bobite sau bucatele de carne, mai intai pe jos, apoi din palma. Fara sa o mangaie, sa ii spuna pe nume sau sa se uite in ochii ei. Este esential sa nu o lasi sa se ascunda. De aceea, cand ai musafiri, atentioneaza-i din timp ce trebuie si mai ales ce nu trebuie sa faca, iar ei pune-i lesa ca sa nu fuga de ei. Trebuie sa isi invinga teama prin expunere. Totul se face cu tact, in timp, fara a forta lucrurile. Cand intalnesti prieteni pe strada, da-i comanda sezi si apoi asteapta ca ei sa se apropie, da mana cu ei, discuta etc. in acest timp, catelusa va putea sa ii miroasa, daca vrea, dar fara sa i se acorde atentie. Va putea fi mangaiata doar cand esti sigur ca a capatat suficienta incredere in oameni, incat sa nu se sperie, sa nu muste etc. Mangaierea vine de jos in sus, adica de pe piept sub barbie, in niciun caz de deasupra. Nu o bate pe cap prieteneste: multi caini nu suporta gestul asta. E si normal. Oricine isi da cateva palme peste cap o sa isi dea seama ce simte un caine. Lovitul repetat cu palma, ca gest prietenesc, se face pe piept dau pe omoplat. Nu lasa pe nimeni sa o mangaie din spate, inainte ca ea sa fi mirosit persoana respectiva. Cainii pot musca fulgerator ca reactie la surprindere.
Ultima chestiune: nu lasa copiii sa o mangaie daca nu stii ce reactie are.
Iti recomand sa vezi si aceste trei clip-uri: sunt legate de controlul agresivitatii fata de alti caini, dar in principiu, mecanismul e acelasi. Nu pot pune decat cel mult doua pe un raspuns, pentru ca altfel trebuie sa astepte aprobare, asa ca al treilea va fi separat.
http://www.dogstardaily.com/video-cck/thickbox/4235/425/350/field_video_0
http://www.dogstardaily.com/video-cck/thickbox/4040/425/350/field_video_0

Marius Munteanu 14 martie 2011 la 5:27 pm

http://www.dogstardaily.com/video-cck/thickbox/4123/425/350/field_video_0