acum 14 ani

Frica de tunete, sunete si alte zgomote la caini

Frica de tunete sau zgomote puternice nu este ceva neobisnuit la animalele de companie.

Descriere

La primul semn de furtuna cainele dumneavoastra dispare subit si cel mai probabil il veti gasi ascuns in dulap sau sub pat. Chiar daca rasa cainelui dumneavoastra este una dintre cele mai fioroase, el tot va tremura in poala sau la picioarele dumneavoastra atunci cand tuna.

Teama de tunete si de alte zgomote puternice nu este ceva neobisnuit la animalele de companie. In regnul animal, teama este o reactie absolut normala fata de situatiile amenintatoare sau fata de anumiti stimuli si are rolul de a-l proteja pe animal in situatiile periculoase. Pe de alta parte fobia este o reactie de teama, persistenata si excesiva. Fricile si fobiile se pot dezvolta la orice varsta si la orice rasa de caine.

In general, fricile se pot dezvolta ca urmare a unei singure situatii inspaimantatoare sau se pot amplifica in timp mai ales daca prezenta stimulului este repetata. De obicei, cainii carora le este frica de zgomote, nu invata sa tolereze sunetele care le induc teama. De fapt, teama lor se amplifica dupa fiecare expunere  la acel sunet; mai mult, frica se poate extinde, manifestandu-se si fata de alte sunete. De exemplu, cainii care manifesta o fobie fata de tunete, pot incepe sa se teama si de artificii, sau zgomototul de pronire al motorului la masini .

Un catel fricos poate cauta compania stapanului, poate tremura, saliva excesiv ,ofta , poate fi inactiv sau, din contra foarte agitat, poate incerca sa se ascunda sau incepe sa latre atunci cand aude zgomotul care ii provoaca teama.  In cazurile mai grav, cainii se pot rani in incercarea de a scapa de sunetul care ii deranjeaza.

Diagnostic

O consultatie medicala completa la veterinar este un important prim pas, nu numai pentru inlaturarea problemelor medicale care pot intensifica frica anumalului, ci pentru a verifica starea de sanatate a catelului. De asemenea puteti apela si la un specialist in comportamentul canin.

Adesea diagnosticul de fobie fata de tunete este evident. Totusi, daca sunetul  apare de exemplu cand catelul este singur in casa, la intoarcere puteti descoperi stricaciuni pe care catelul le-a facut de teama. Inregistrarile audio si video pot fi utile in determinarea exacta a cauzelor problemelor comportamentale.

Tratament

Cele mai simple metode de tratare poate fi aducere catelului in casa in timpul furtunilor, eliminarea surselor curente de zgomot (aparatul de radio, televizorul, ventilatorul, aparatul de aer conditionat) sau crearea unei ascunzatori, a unui spatiu in care catelul sa se retraga cand aude zgomotele care ii induc teama.

Daca manifestarile fobiei sunt severe, un program de desensibilizare poate fi util. Acest tip de tratament implica inregistrarea sunetului problematic si expunerea catelului la acest zgomot, redat cu un volum scazut. Volumul poate fi marit treptat , avandu-se in vedere mentinerea catelului intr-o stare relaxata. Un veterinar specializat in probleme comportamentale va poate ajuta sa va creati propriul program.

Desensibilizarea fata de tunete prin folosirea acestei tehnici este dificila deoarece in timpul unei furtuni autentice se manifesta si alti stimuli dificil de redat, cum ar fi schimbari ale presiunii atmosferice, scaderea in intensitate a luminii si chiar prezenta anumitor mirosuri specifice. O furtuna autentica poate declansa reactia de tema la animal chiar si dupaaplicarea tratamentuli de desensibilizare realizat cu ajutorul inregistrarilor audio.

Veterinarul poate de asemenea sa va recomande un anumit tip de medicatie impotriva anxietatii.

Ingrijirea la domiciliu

Daca teama se manifeta moderat iar zgomotul care o declanseaza apare rar, aceste metode simple de tratament pot fi suficiente. Totusi, in timpul unui episod de manifestare a fricii, nu incercati sa va linistiti catelul prin mangaieri sau vorbe linititoare pentru unicul lor efect va fi acela de a agrava problema prin intensificarea starii de teama. Ar trebui sa retineti si faptul ca animalele de casa sunt influentate starea de spirit a stapanilor si de reactia acestora fata de zgomote. Prin urmare, ar fi bine sa reactionati pozitiv sau sa nu va lasati influentati de zgomotul care induce teama animalului dumneavoastra de companie sau sa incercati sa ii distrageti atentia de la zgomot. Incercati, pe cat este posibil sa anticipati aparitia zgomotului si sa-l evitati expunerea catelului la acest sunet. Vorbiti cu catelul intr-o maniera cat mai degajata si vesela care sa ii transmita acestuia faptul ca furtuna nu este un lucru de care trebuie sa se teama. Incurajati-va catelul sa isi gaseasca un culcus confortabil in care sa astepte trecerea furtunii.