acum 13 ani

Fundaţia „Noroc” încearcă de doi ani să obţină un teren de la Primăria Constanţa pentru a înfiinţa o biobază proprie

Constănţenii sunt supăraţi. Locuiesc într-un oraş „cu pretenţii”, considerat punct de reper pe harta turismului românesc, urbe importantă a ţării, plătesc taxe şi impozite pe măsura renumelui, dar nu au parte de beneficii pe măsură.

„Nu avem nici măcar străzi sigure”, ne-a semnalat Raluca Cernea, o constănţeancă din zona Far. „Am observat că scrieţi, în ziar, că în oraş sunt imagini care nu se potrivesc unui oraş european. Dar avem un oraş european? Poate doar cu numele. De nevoie, cu mizeria învăţăm să trăim. Dar trebuie făcut neapărat ceva cu maidanezii. La Far au venit hingherii, parcă anul trecut, şi i-au adunat pe cei mai mulţi. De câteva luni, au apărut alţi câini. Au culcuşul în locul de joacă amenajat de primărie pentru copii, latră toată noaptea şi se reped la noi, seara, când ne întoarcem de la muncă. Sunt zile când îmi este frică să mă apropii de scara unde locuiesc, pentru că stau câte trei – patru şi latră”, ne-a sesizat cititoarea.

Temerea ei este justificată, având în vedere că sunt numeroase cazurile de constănţeni care au fost muşcaţi. Dr. Stela Halichidis, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, a declarat pentru „Cuget Liber” că, anual, în această unitate ajung aproximativ 3.000 de constănţeni atacaţi de maidanezi.

Un alt cititor, care s-a semnat „Dony”, ne-a semnalat pe pagina web a ziarului că „în multe curţi de grădiniţe, şcoli, licee sau chiar la universitate, pe Bulevardul Mamaia, este plin de maidanezi care se înmulţesc în neştire”.

La fel este situaţia, ne-a transmis un alt cititor, şi în curţile instituţiilor de stat sau private, mai ales în zonele periferice. Şi ei, ca toţi constănţenii de altfel, consideră că ceea ce fac autorizaţiile în prezent nu este suficient şi că trebuie luate măsuri eficiente pentru a elibera străzile de sub „dominaţia” maidanezilor.

20 de câini sunt strânşi, zilnic, de pe străzi

Reprezentanţii Serviciului de Ecarisaj din cadrul Primăriei Constanţa şi ai SC Alfmob Exim SA, responsabili cu strângerea şi adăpostirea animalelor fără stăpân, susţin că se acţionează în funcţie de posibilităţi. „În medie, sunt strânşi în jur de 20 de câini pe zi. Nu sunt nici posibilităţi financiare pentru a strânge mai mulţi; s-au făcut reduceri de buget, la toate capitolele, inclusiv la ecarisaj. Banii abia ajung pentru hrană şi medicamente, nu şi pentru investiţii”, ne-a declarat Cristina Laurenţia Itoafă, şeful Serviciului de Ecarisaj. Adică pentru achiziţionarea unor maşini de colectare a patrupedelor, căci acum biobaza are două astfel de autovehicule. Potrivit lui Mihai Puretea, administratorul biobazei, sunt zile când o singură maşină iese pe străzile Constanţei, pentru că a doua trebuie să răspundă solicitărilor primăriilor din judeţ, cu care firma are contract. În prezent, în unitatea de la marginea oraşului sunt adăpostiţi în jur de 130 – 150 de patrupede. Puţini, spunem noi, în condiţiile în care capacitatea biobazei este, potrivit reprezentanţilor firmei, de aproape 500 de locuri.

Niciunul dintre cei chestionaţi nu a putut să ne spună însă, cel puţin estimativ, câţi maidanezi mai sunt pe străzile Constanţei, având în vedere că, după cum spun ei, răspund zilnic solicitărilor pe care le primesc din toate colţurile oraşului. „Nu a fost făcut un astfel de recensământ”, ne-a spus Mihai Puretea, deşi ar fi fost, con-siderăm noi, unul dintre cei mai interesaţi de acest aspect, pentru a evidenţia dacă firma pe care o reprezintă îşi face datoria şi cât va mai avea de lucru (!). Angajata Primăriei a fost de acord, în schimb, că în municipiul nostru ar fi în jur de 20.000 de câini, aşa cum susţinea primarul Radu Mazăre în urmă cu ceva vreme.

„În ultima perioadă am primit sesizări pentru a ridica maidanezi din cartierele Faleză Nord şi Poarta 6. În general, sunt sesizări din cartierele cu blocuri şi din zonele unde au fost clădiri în construcţie. Muncitorii tot adună câinii pe şantiere, pentru a le păzi, iar când termină construcţia, aceştia rămân pe străzi” – Cristina Laurenţia Itoafă, şef Serviciu de Ecarisaj.

Iubitorii de animale vor un adăpost pentru câini

Cristina Laurenţia Itoafă este de părere că intervenţia angajaţilor biobazei pe străzile municipiului se observă, chiar dacă numărul câinilor nu scade semnificativ. „Eu cred că se simte că se intervine pe străzi, iar cei care au făcut sesizări nu pot spune că nu strângem câinii. Dar tot apar alţii. Persoanele care revendică animalele îşi iau angajamentul că se vor îngriji de ei, dar îi lasă înapoi în stradă. Ar trebui să ne sprijine şi populaţia, să nu-i abandoneze pe stradă”, a afirmat şefa serviciului.

Iubitorii de animale susţin, în replică, faptul că tot încearcă să contribuie, dar nu sunt lăsaţi. De exemplu, reprezentanţii Fundaţiei „Noroc” încearcă de doi ani să obţină un teren de la Primăria Constanţa pentru a înfiinţa o biobază proprie. Demersurile lor au rămas fără ecou. „Au fost trimise adrese şi către guvernanţi, dar ni s-a răspuns că autorităţile locale sunt în măsură să ne sprijine cu un teren. Noi facem fiecare ce putem, în zonele unde locuim, dar este nevoie de un centru unde să adunăm aceşti căţeluşi. Credeţi că nouă ne convine să-i lăsăm pe stradă, dar nu avem ce face”, ne-a spus Eugenia Hulea, preşedintele fundaţiei.

7 comentarii

Serviciul Ecarisaj Constanta nu are posibilitati financiare pentru ca investeste sumele si hrana aferente maidanezilor in propria lor afacere cu ciobanesti/ st. bernard (caini cu pedigree oricum, imi cer scuze nu ma pricep la rase). Directorul in sine este un om infect si nu are nici o legatura (decat financiara)cu animalele.. Daca faceti o vizita in acel loc imposibil veti vedea cainii adunati de pe strada cum stau in mizerie, fara apa si mancare dar, in acelasi timp, mai iese cate cineva cu un pui curat si pufos de rasa mare… de unde si de ce? PS : daca mergeti, aveti grija sa raspectati titulatura domnului “Director” sufera f. tare de functie

Nu au resurse financiare?
Dar prinderea, adapostirea, hranirea doar pe hartie, uciderea fara mila sunt platite toate din bani publici, banii nostri.
Mai sunt asociatii care ar avea nevoie de teren in Constanta sau imprejurimi,macar.
Personal nu cred ca un adapost sau doua sau chiar zece ar rezolva situatia cainilor din Constanta.In timp ce in acele zece adaposturi sunt inchisi X catei, cei de pe strada se inmultesc la loc.
Ar trebui sa existe cabinete care sterilizeaza gratuit sau la preturi sociale, ar trebui ca primaria sa promita ca Biobaza nu ridica si acei catei sterilizati deja si crotaliati…

Eu stau in zona Far si cucoana respectiva manaca bors. In parc sunt trei catele, toate sterilizate( eu am contribuit personal impreuna cu alti iubitori de animale). Nu mai exista pui de un an. Asa am reusit sa rezolvam problema. Sunt prietenosi si nu fac rau nimanui. Latra daca tii musai sa dai cu ceva dupa iei. In schimb exista bande de “adolescenti” care beau se drogeaza si manaca tone de semintepe bancile din parc pe care s-au apucat sa le rupa. Pe huliganii astia needucati si in parte semiretardati cu potential de viitori infractori nu ii observa nimeni.
pe de alta parte Ecarisajul este un lagar de exterminare si orcum nu poate caza cateii adunati, ei dispar intr-un orizont de o luna cel mult.
Daca s-ar gasi solutii de sterizare gratuita pentru cainii comunitari iubitorii de animale ar contribui mult mai bine la stoparea inmultirii lor. In cativa ani numarul s-ar reduce.
Vorbim insa degeaba. In alte orase se fac campanii sustinute de sterizaRe si targuri de adotie pentru promovarea cateiilor – Sibiu, Iasul

Acest Mihai Puretea este un fost puscarias si un escroc , e foarte usor sa dai un search pe google si sa vezi ce nenorocit este ………..http://www.telegrafonline.ro/1240606800/articol/83952/extradat_in_belgia_pentru_fraude_bancare.html ………asta ne aduna noua cainii de pe strazi …….
Haideti sa va spun una si mai tare …….un fost doctor (nu pot sa ii dau numele) a lucrat la ecarisaj o buna perioada de timp.Imi povestea ca ecarisajul primea bani de la primarie pentru hrana si medicamente in jur de 100 de mil. pe luna ……..mafiotul din ecarisaj adica Mihai Puretea avea cartile facute cu Dr.Balba si chipurile cumpara totul de la firma Dr.Balba , iar cand venea factura era de 100 de mil. iar palpabil era maxim 5 mil(cateva medicamente si vreo 2-3 saci de mancare)……aici se duc banii nostri , pe mana unor smecherasi.
Acest Mihai Puretea este amantul lui Cezara Dima , cealalta escroaca care a mancat banii ecarisajului pana acum 2-3 ani si dupa aia l-a bagat in fatza pe escrocul asta…….toata lumea stie de manevra lor cu Dr.Balba dar toti tac din gura …….RUSINE

DA! DA! DA! Este foarte adevarat tot ce spune Cezara! “Marele” Dr. BALBA este un escroc ca mai toti “asa-zisii” medici din Constanta! Toti constantenii stiu de “manevrele” cu ecarisajul dar, asa-i firea romanului … sa nu-i stricam afacerea omului… Deh!

am fost la ecarisaj acum 2 luni.erau doar 3 tarcuri cu cativa caini in care nici macar apa potabila nu aveau.lingeau de sete niste bucati de gheata.la poarta era un maldar de gunoaie pe care statea un caine care rodea un cap de alt caine mort! in rest cainii erau liberi pe strada din fata ecarisajului! e o mizerie ce se intampla. eu las pubilc emailul meu poate ne unim mai multi si facem ceva. e pacat sa stam cu mainile in san!! > <

Sunt constanteanca si imi este rusine de ceea ce se intampla la noi in oras! Unde-i etica voasta, fratilor? Dati contracte doar celor care va returneaza un procent inapoi, sau doar prietenilor? De ce nu dati proiectul “biobaza” unor oameni seriosi, care au etica si compasiune? Voi, cei de la Primarie, luati exemplul oraselor intr-adevar moderne care duc si sustin campanii de sterilizare si care organizeaza in parcuri targuri de adoptii! Ei au rezultate spectaculoase! Biobaza de la Constanta este o bataie de joc la adresa rasei umane! Mi-e rusine ca oamenii au putut crea un loc atat de mizer si dubios…Ceva mai sinistru nu ati vazut, oameni buni! Sa va fie rusine!
Fratilor, chiar nu va este teama ca pacatele astea a le voastre, la un moment dat trebuie sa le platiti? Sau ca, din pacate, le vor plati copiii vostri? Fiecare culege ce a semanat…