acum 14 ani

Genetica canina

Genetica: privire de ansamblu

Genele functioneaza precum caramizile unei cladiri ale creatiei. Conceptualizate adesea precum margelele pe o ata, fiecare gena contine informatii despre o caracteristica specifica si va fi ori recesiva (in alcatuirea genetica a cainelui, insa nu vizibila fizic), ori dominanta (vizibila fizic la caine).

Legaturile dintre perechile de gene se numesc cromozomi. Fiecare caine mosteneste jumatate dintr-o pereche de cromozomi, deci un set de gene de la fiecare parinte. Cromozomii se gasesc intotdeauna in perechi, fiecare gena este localizata la o adresa specifica, sau gene alele, aflate in legatura cromozomiala.

Cand fiecare gena a unei perechi este identica, acea pereche se numeste homozigot (distinctiva pentru o trasatura data). In cazul in care genele unei anumite perechi sunt diferite, acea pereche este numita heterozigot (nu este pura pentru o trasatura distinctiva). O pereche de gene homozigote poate fi dominanta (DD) sau recesiva (rr). O pereche de gene heterozigote este formata din una dominanta si una recesiva (Dr). Gena dominanta a unei astfel de perechi, in cazul in care contine informatii pentru o trasatura fizica exterioara (blana, culoarea ochilor) ar fi vizibila.Gena recesiva ar fi ascunsa, totusi, dar prezenta.

Din punct de vedere genetic, in fiecare caine sunt de fapt trei caini: umbra, substanta si combinatia celor doua. Cainele “Umbra” reprezinta totalul genelor recesive care nu sunt vazute, dar care sunt gata sa devina vizibile la generatiile urmatoare. “Substanta” reprezinta cainele in sine, pe care-l vedem si-l putem atinge (fenotipul). Al treilea caine este intregul ansamblu al colectiei complete de gene atat dominante cat si recesive (genotipul).

Importanta pedigree-ului poate fi apreciat in lumina acestor “trei “caini intr-unul singur. Tiparele activitatii genetice pot fi observate si pot fi luate decizii care vor permite obtinerea rezultatului dorit. De exemplu, crescatorii stiu ca trasaturile dominante nu sar peste generatii. Stiu de asemenea ca trasaturile recesive pot sari una sau mai multe generatii si ca trebuie mostenite de la ambii parinti ca sa devina vizibile.Cunostintele despre activitatea genetica permite crescatorilor sa incurajeze trasaturile dezirabile, in timp ce pot evita trasaturile considerate indezirabile.

In majoritatea cazurilor, informatiile continute de gene nu se schimba. Singura modalitate pentru ca informatia continuta de o gena sa se schimbe este suferind o mutatie. Mutatia opreste fondul genetic al oricarei specii sa devina stagnant si este motorul spre evolutie. In cele mai multe situatii, aceste mutatii survin in urma unor accidente care se produc in timpul sintezei ADN. De vreme ce majoritatea genelor care sufera mutatii sunt gene recesive, totusi, acestea pot ramane ascunse in fondul genetic comun timp de cateva generatii pana sa devina evidente.

Bineinteles, nu toate mutatiile sunt benefice, unele sunt chiar letale. Procesul natural de selectie testeaza aceste mutatii, permitandu-le sa continue doar daca ajuta animalul sa faca fata mediului inconjurator. In cazul in care mutatia este ineficienta, animalul nu va fi indeajuns de puternic sau de rezistent incat sa se reproduca cu succes.

Ca si exemplu putem lua cainii cu par scurt care traiesc intr-un mediu rece si trec printr-o mutatie care conduce la un par mai lung, o haina mai groasa pentru puii lor. Acesti pui ar putea mai degraba sa supravietuiasca si sa se reproduca, trecand astfel gena parului mai lung la nou nascuti.

Pe de alta parte, in cazul in care aceeasi caini cu parul scurt trec printr-o mutatie care produce pui fara par, acestia probabil nu vor putea supravietui indeajuns de mult in mediul rece pentru a putea transmite aceasta gena la pui.

Procesul de selectie naturala poate fi incurcat totusi, atunci cand oamenii sunt implicati in cresterea selectiva. De exemplu, daca oamenii furnizeaza un mediu calduros pentru catelusii fara par, acesti pui ar evita astfel consecintele vietii intr-un climat rece. Protejati de oameni, ei ar putea supravietui sa se reproduca si sa transmita gena respectiva puilor lor.

Fundamental, toti puii cu pedigree au aparut in aceasta maniera. Ei sunt produsul cresterii selective- un proces care a permis dezvolatrea unei largi diversitati de rase de caini. Anumitor oameni le plac caracteristicile diferite. Ei cresc caini cu atribute pe care le gasesc placute pentru a “crea” un animal care, cu fiecare generatie se apropie mai mult de standardele lor de caine perfect.

Exemplu de modalitate de combinare a genelor recesive si dominante

O pereche de Labrador Retriever Negru poate produce cativa pui galbeni precum si puii negrii asteptati in cazul in care ambii parinti poarta gena recesiva care da culoarea galbena puilor. In acest caz, ambii parinti au atat gena pentru culoarea neagra cat si cea pentru culoarea galbena (aurie).

NEGRU/galben (femela mama) X NEGRU/galben (masculul tata) = pui cu incarcatura genetica ce poate fi NEGRU/NEGRU sau galben/galben.

Atat puii cu gene NEGRU/NEGRU cat si cei cu gene NEGRU/galben ar avea culoarea neagra.

Gena recesiva galbena ar fi ascunsa la puii cu gene NEGRU/galben. Ar fi la fel de negri precum fratii lor cu gene NEGRU/NEGRU.

Puii care au mostenit gena galbena recesiva de la ambii parinti (galben/galben) ar fi galbeni si nu ar putea produce pui negri decat in cazul in care ar fi imperecheati cu un caine care poarta gena neagra dominanta (NEGRU/galben sau NEGRU/NEGRU).