acum 14 ani

Gicu Arfire, politistul care are ca partener un caine lup

Gicu Arfire şi câinele său

Gicu Arfire şi câinele său

În 24 de ani de activitate, subofiţerul a învăţat peste 500 de colegi cum să-şi dreseze câinii pentru misiunile de prindere a hoţilor. Gicu Arfire a învăţat să dreseze câinii pentru misiunile specifice în perioada în care se pregătea la şcoala de agenţi de poliţie de la Câmpina. Este mândru că a fost selectat în prima serie de conductor-câini, înfiinţată în cadrul şcolii.

„Acolo se dresează câinii de serviciu folosiţi de poliţişti, jandarmi sau grăniceri“, spune agentul-şef principal, care activează la Serviciul Criminalistic din cadrul IPJ Neamţ. Îşi aminteşte că primul câine pe care l-a pregătit pentru misiuni se numea Afet – un ciobănesc german primit de la Centrul Chinologic din Sibiu.

„Ciobănescul este rasa cea mai folosită deoarece sunt masivi, deştepţi, înţeleg repede comenzile şi se pretează la această calificare. Pentru intervenţie se apelează la rasa Rottweiler“, explică poliţistul. În echipă cu Afet, Gicu Arfire a lucrat trei ani la Inspectoratul de Poliţie Galaţi, dar s-a despărţit de partenerul său în 1989, atunci când a fost mutat la Centrul de la Sibiu. „Mi-a fost foarte greu să mă despart de acest câine, dar îl mai vedeam, cel puţin o dată pe an, când mergeam în vizită la părinţi“, îşi aminteşte cu nostalgie Gicu Arfire.

A dresat 500 de câini

Timp de nouă ani, Gicu Arfire a activat ca instructor la Centrul Chinologic de la Sibiu, timp în care a format peste 500 de echipe de poliţişti şi câini de serviciu. „Până ce împlineşte un an şi patru luni, câinelui i se face un predresaj. Abia apoi urmează cursul în care se face dresajul de disciplinare, în care învaţă comenzile de specialitate“, precizează poliţistul.

De 12 ani, Gicu Arfire lucrează la Inspectoratul de Poliţie Neamţ şi contribuie în echipă cu Lord, câinele de urmărire, la prinderea infractorilor. Una din amintirile cele mai dragi este legată de Bobiţă, un câine cu ajutorul căruia a prins un hoţ extrem de isteţ.

_____________________

profil
născut. 16 mai 1962, Reşiţa.
studii. Şcoala de Poliţie „Vasile Lascăr“, Câmpina.
familie. Căsătorit, are un băiat.

întrebări şi răspunsuri
Cum îşi menţine un câine calităţile?
Un câine de serviciu are un program zilnic de cinci ore de antrenament, în care îi sunt testate reacţiile şi răspunsurile la comenzi. Hrana i se asigură după program şi, în medie, greutatea lui trebuie să fie undeva la 40 de kilograme, pentru a-şi păstra agilitatea. Ei activează nouă ani, după care „ies la pensie.
Este adevărat că aşa cum e stăpânul e şi câinele?
Cei care au studiat relaţia comportamentală spun că, într-adevăr, câinele îşi copiază stăpânul şi de aici a rezultat această teorie. În munca noastră câinele e privit ca un partener care, dacă nu îl respecţi, te poate trata cu aceeaşi monedă.

ce-i place
Poliţistului îi place să facă drumeţii în ţară, în special în zona montană. Cel puţin o dată la doi ani merge pe Transfăgărăşan şi este fermecat de Valea Oltului. O altă zonă de care s-a ataşat este faleza Dunării de la Galaţi, oraş de care îl leagă şi amintirile colegilor din poliţie.

ce nu-i place
Lui Gicu Arfire îi displac oamenii care îşi cumpără animale de companie doar pentru că „e la modă“ şi uită să le acorde atenţia pe care o merită. „Aceşti oameni omit că şi animalul e un suflet care trebuie îngrijit şi respectat“, mai spune poliţistul.