acum 14 ani

Glaucomul la caini: o afectiune serioasa a ochilor

Atunci cand proprietarii vorbesc despre urgentele medicale ale animalelor de casa, ei fac legatura cu anumite incidente, cum ar fi: cainele fie este lovit de o masina, fie este atacat de un caine mai mare, fie are un atac, fie roade un cablu electric.

Glaucomul la caini: o afectiune serioasa a ochilor

Aceste lucruri sunt evidente si toata lumea realizeaza ca urgenta exista. Urgentele medicale care ii preocupa pe specialisti – medicii veterinari – sunt altele decat cele care ii preocupa pe iubitorii stapani, care nu iau in vedere semnalele care trebuie recunoscute pentru a se lua masurile necesare impotriva combaterii si prevenirii dezvoltarii infectiilor – viitoarele si serioasele consecinte. Intarzierea inseamna pierderea vietii sau cea a unor importante functii ale organismului animalului. Un exemplu il reprezinta glaucomul.

Ce este glaucomul?

Glaucomul este o afectiune des intalnita atat la oameni, cat si la caini. Un ochi normal contine un fluid care il ajuta sa-si mentina forma, iar corpul, in permanenta, adauga si ia fluidul din interiorul ochiului pentru a mentine presiunea intraoculara (din interiorul ochiului) la un nivel indicat. Glaucomul apare atunci cand presiunea din interiorul globului ocular devine mai mare decat in mod normal. Asa cum presiunea inalta a sangelui poate distruge inima, asa si presiunea excesiva din interiorul ochiului poate duce la distrugerea structurii interne a ochiului. Retina (o structura esentiala vederii situata in spatele ochiului) si nervul optic (marele nerv care transmite semnalele vizuale catre creier) sunt cele mai sensibile la cresterea presiunii. Daca glaucomul nu este tratat rapid, poate rezulta chiar orbirea definitiva.
Tipuri de glaucom: facem referire la doua tipuri de glaucom- primar si secundar. Glaucomul primar apare la animale deoarece acestea dispun de anumite trasaturi fizice si psihice care favorizeaza aparitia bolii (sunt predispuse). Acest lucru este favorizat de factorii genetici. Spre exemplu, ochii pot prezenta pori de drenaj care sunt mult prea mici sau mult prea ingusti din punct de vedere al unghiurilor, astfel incat fluidul nu are timp suficient pentru a iesi in afara globului ocular. Acest tip de glaucom se intalneste indeosebi la rase precum: copoiul, cockerul spaniol, cainele de vanatoare baset si altele. Cauza exacta a glaucomului primar este destul de diferita in fiecare tip de rasa, dar este suficient de mentionat faptul ca rezultatul bolii este acelasi.
Cu toate ca, in cazul acestor rase, animalul este “vinovat” pentru aceasta problema, boala in sine nu se dezvolta de obicei decat atunci cand el a implinit cel putin 2 -3 ani, chiar si mai mult. S-a constatat ca schimbarile de dezvoltare continua sa apara pana cand animalul ajunge la etapa de maturitate, apoi o perioada suplimentara de timp este necesara pentru ca semnalele clinice sa apara. In cazul acestui tip de glaucom, ambii ochi sunt afectati rareori in acelasi timp. De obicei, dureaza luni, poate chiar ani de la infectarea primului ochi pana ce se infecteaza si celalalt.
Cel de-al doilea tip de glaucom: se refera la faptul ca boala se datoreza unor alte probleme. Un exemplu clasic il constituie ranile puternice din ochiul animalului, care cauzeaza adesea o inflamatie, iar fluidul devine mult prea gros pentru a se scurge prin porii drenajului. O scurta lista a cauzelor ce provoaca glaucomul secundar: sangerarea ochiului, inflamarea din interiorul ochiului, miscarea lentilelor, ranile dintre iris si lentile, degenerarea structurii din interiorul unghiului de drenaj sau orice determina ingustarea sau inchiderea unghiului. Ochiul, fiind inflamat sau sangerand, este predispus aparitiei glaucomului, din cauza drenajului porilor sau din cauza unghiului care devine atat de inchegat incat lichidul necesar nu poate iesi din ochi.

Modificarea lentilelor inseamna ca micile dispozitive care o tineau in loc s-au slabit sau au fost distruse, astfel incat lentilele s-au deplasat mai in fata.  Rezultatul este acelasi chiar daca nu are loc acesta modificare, miscare a lentilelor – pupila se inchide si fluidul nu poate trece. Ingustarea unghiului de drenaj poate fi determinat de mai multe aspecte, cum ar fi tumori, infectii, inflamatii, etc.
Semnele glaucomului: toate aceste informatii va vor ajuta sa intelegeti mai bine ce este glaucomul si cum se desfasoara. Astfel, veti putea depista din timp semnele acestei afectiuni, daca ii acordati suficienta importanta. Trebuie specificat faptul ca daca nu este despistat la timp (la cateva zile sau chiar la cateva ore dupa ce presiunea a inceput sa creasca), glaucomul poate duce la pierderea completa a vederii ochiului afectat. Presiunea poate apasa celulele retinei si nervul optic, aducandu-le in stare de nonfunctionalitate. Pot fi distruse structurile care mentin lentilele si pot cauza afectiuni ale irisului si corneei. Dupa ce au loc aceste “schimbari” interne, globul ocular se umfla (ca marime), iar vasele de sange se largesc.
Primele semne de glaucom care pot fi observate sunt: durerea, pupilele dilatate, ceata din cornee si (sau) cresterea vaselor de sange (in marime) in portiunea alba a ochiului. Acesta poate parea mai mare sau poate fi mai iesit (scos inafara) decat celalalt.

Majoritatea animalelor nu prezinta initial decat 1-2 dintre aceste semne ale afectiunii. Durerea poate fi observata la caine daca acesta isi freaca ochiul cu laba, de mobila sau de covor sau de piciorul dumneavoastra. Acesta este un semn obisnuit, dar, de cele mai multe ori, nu este remarcat de catre stapan. De asemenea, unele animale isi pot “flutura” pleoapele sau pot privi crucis cu un ochi.

Pupila ochiului afectat este, de obicei, dilatata si poate fi sensibila la lumina, dar intr-un mod nu foarte vizibil. Sa retinem ca in cazul ambelor tipuri de glaucom, la inceput, numai un singur ochi este afectat. Daca pupila unuia dintre ochi este mai dilatata decat a celuilalt ceva este, in mod sigur, in neregula si poate fi vorba despre glaucom. In anumite cazuri, vasele din portiunea alba a ochiului se maresc si cresc ca numar. Este asemanator cu sangerarea ochilor la oameni, numai ca, in cazul animalelor, este mult mai grav. Daca acest lucru se intampla, inseamna ca schimbarile majore deja au avut loc in interiorul ochiului, iar vederea poate fi pierduta. Daca observati aceste semne, duceti imediat cainele la control pentru o examinare fizica. Si asta imediat, in aceeasi zi. De cele mai multe ori, veterinarul va initia tratamentul imediat. Il puteti duce la un veterinar oftalmolog, care petrece cel putin 8 ore pe zi pentru a vindeca ochii animalelor. Este foarte important, pentru ca fiecare tip de glaucom este diferit si numai cineva specializat, cu foarte multa experienta, poate lua decizia corecta in privinta tratamentului. Daca intarziati sau tratamentul aplicat nu este cel corespunzator, animalul probabil ca va orbi. Nu se poate preveni aparitia glaucomului, dar depistarea si tratarea primului ochi afectat va preveni infectarea celuilalt. Acest aspect este important in cadrul primului tip de glaucom (cel primar).

Tratamentul: tratamentul pentru glaucom depinde de cauzele sale si de severitatea sa. Iata cateva tinte de urmat:

-reducerea presiunii din ochi;

-cresterea drenajului;

-usurarea durerii, daca este necesar.

Sunt utilizate diferite medicamente in acest scop. Unele sunt introduse direct in ochi, altele pe cale orala. Cele introduse in ochi se administreaza de 3 ori pe zi sau chiar mai des. Prima procedura utilizeaza un laser pentru a distruge unele celule in corpul cilindric, iar cea de-a doua implica folosirea unor tuburi de drenaj care ajuta la miscarea in afara camerei anterioare a fluidului. Daca aceste tratamente nu dau rezultate, mai exista cateva optiuni, in cazul in care nu apar durerea sau infectia; poate fi introdusa o proteza intraoculara (continutul intern al ochiului este inlaturat si inlocuit cu o “minge” de silicon. In general, s-au constatat succese in cazul folosirii acestei proceduri. Daca celelalte tratamente au dat gres sau daca glaucomul este rezultatul unei infectii netratabile, ochiul va trebui inlaturat (extirpat). In cazul celui de-al doilea tip de glaucom, tratamentul cauzei fundamentale este, de asemenea, necesar. Acesta poate include antibiotice pentru infectii sau chirurgie pentru inlaturarea unei tumori.
Nu intarziati !- Glaucomul este o urgenta! Daca animalul prezinta dureri la ochi, pupile dilatate, corneea incetosata sau ochii ii sangereaza – duceti cainele de urgenta la veterinar!

2 comentarii

MULTUMESC PT INFORMATII,DAR UNDE OARE SINT ADEVARATII MEDICI VETERINARI BUNI?
AM FOST LA 4 MEDICI SI FIECARE AU DAT CITE UN DIAGNOSTIC SI CITE UN TRATAMENT,DE ACEEA ACUM MI-A ORBIT CATELUL!
MULTUMIM

Am un Ciobanesc Alsacian de 1 an si 6 luni iar ochiul drept este rosu pe portiunea alba ( a ochiului ) asta s-a intamplat dupa ce l-am lasat dezlegat si dintr`o data a iesit un caine maidanez iar el a inceput sa fuga dupa el , cainele meu fugea dupa cainele maidanez iar el fugea de cainele meu si eu fugeam dupa ei ca sa`l prind si tot strigam sa vina inapoi sa stea dar nimic pana cand s-a oprit si l`am prins , si l-am pedepsit pt ca nu m`a ascultat , am vrut sa`i trag cu lesa (lesa e un fel de funie) peste bot dar din greseala i-am tras peste ochiul drept cu lesa si -am tras tare :(((((((( asa imi pare rau de`mi vina sa plang :((( ,,,, si acum a ramas cu ochiul rosu ce e oare ? de 2 zile tot orosu e oare i-am provocat “glaucom” sau :(( mi`e incep sa ma sperii dupa ce am citit despre glaucom !! raspundeti`mi cineva care stie cauza exact va rog !