acum 14 ani

GPS-ul a ajuns la copii, varstnici si catei

Pana acum cativa ani, utilizarea sistemului de orientare geografica prin GPS (Global Positioning System) era de domeniul filmelor SF. Acum aceasta inventie este cat se poate de des intalnita atat pe bordurile automobilelor sau ale motocicletelor, cat si in mainile simplilor pietoni sau in zgarda animalelor.

GPS-ul este instalat in zgarda animalului si, astfel, se poate stabili zona in care animalul poate circula liber

Utilitatea gps-ului a depasit insa granitele simplei urmariri a rutei pe o harta si a ajuns sa fie folosit pentru a prelua controlul unui vehicul de la distanta sau pentru monitorizarea copiilor, a batranilor si chiara animalelor de companie.

Tinerii vitezomani, opriti de la distanta de parinti
Posibilitatea ca cineva sau ceva sa-ti spuna, in limba materna, unde sa faci dreapta sau stanga pentru a ajunge intr-un loc despre care nici nu aveai idee ca exista sau, si mai mult, sa-ti si adauge cati kilometri sunt pana acolo, ori la ce ora ajungi, a determinat tot mai multa lume sa adopte aceasta solutie aproape in acelasi ritm cu care a fost adoptata la inceput telefonia mobila. La noi in tara, primii care au beneficiat de GPS-uri au fost posesorii jeep-urilor de fite, pe care

le-au echipat cu astfel de echipamente pentru a preveni sau a le recupera in cazul furtului. Apoi au fost utilizate pentru monitorizarea flotelor auto.

Acum acestea pot fi folosite pentru a prelua controlul de la distanta a autovehiculului. “Solutia este extrem de utila in cazul supravegherii tinerilor care au obtinut recent carnetul de conducere si trebuie monitorizati de catre parinti in privinta vitezei si a directiei in care se deplaseaza, fapt care va creste gradul de siguranta la volan. De asemenea, poate fi folosita pentru a monitoriza persoanele in varsta care pleaca la drum cu masina personala”, a aratat Adrian Dinu, director general SAS Grup, unul dintre furnizorii romani de astfel de servicii. Practic, noile solutii de acest fel le permit utilizatorilor sa blocheze de la distanta motorul autovehiculului, in caz de furt, accident sau de depasire a vitezei prestabilite, si pot fi integrate cu alarma masinii.

Fara afise cu copii disparuti
Evident, de aici pana la a ajunge chiar in zgarda unui catel, tot pentru monitorizare, nu a mai fost decat un pas. Aparute ca niste curiozitati, mai intai in SUA, Japonia sau in doar cateva tari europene foarte dezvoltate, aceste solutii de monitorizare a persoanelor sau a animalelor de companie au intrat, in fine, si in atentia furnizorilor romani de servicii de localizare prin GPS. Preturile au scazut si ele foarte mult, astfel incat acum putem vorbi despre sisteme care nu costa mai mult de 100 euro, iar costurile serviciilor sunt modice, ajungand si la 1 euro/luna.
Datorita acestei inventii exista insa sanse mari sa nu mai vedem niciodata afise lipite pe stalpi prin care se anunta ca “s-a pierdut caine… oferim recompensa” ori, mai rau, “copil disparut” sau “cautam batran ratacit”. “Acest tip de produse ne-a fost cerut pentru a supraveghea persoanele in varsta (in special, pe cele care sufera de boala Alzheimer) si copiii, date fiind cresterea alarmanta a numarului de disparitii de minori, precum si nevoia de a supraveghea mai atent copiii inainte si dupa terminarea programului de scoala”, a mai aratat Adrian Dinu.

Vizualizarea pe harta, gratuita sau cu plata
Doua companii romanesti au anuntat lansarea unor astfel de servicii pe piata noastra. Prima solutie de acest fel a fost anuntata in tara noastra de Arobs Transilvania, sub numele de Personal TrackGPS, cu doua variante de prezentare a sistemului: una care foloseste harta GoogleMap si va fi comercializata fara abonament si una care foloseste o harta vectoriala de inalta definitie si care va fi oferita pe baza unui abonament lunar. Cea mai recenta este cea anuntata de SAS Grup si care ii permite in orice moment utilizatorului sa determine si sa vizualizeze gratuit – pe o interfata web de la www.alarma.ro – locul unde se afla o persoana sau un animal de companie care are asupra sa localizatorul GPS. Ambele dispozitive trebuie sa contina o cartela SIM care sa permita o conexiune de date de tip GPRS, traficul de date si transmiterea de SMS-uri. Pot fi folosite orice cartele, inclusiv cele preplatite, de la orice furnizor de servicii de telefonie mobila.

Cum functioneaza
Pentru a vizualiza pozitia persoanei monitorizate, utilizatorul trebuie sa apeleze numarul de telefon al cartelei SIM introduse in localizator. In cazul solutiei SAS Locator, la cateva secunde dupa ce a fost sunat sau alertat, echipamentul GPS va transmite automat pozitia sa catre un server alocat, utilizand transmisia de date prin GPRS. Utilizatorul poate vizualiza aceasta pozitie 24/24 de ore, prin intermediul unui computer conectat la internet, accesand interfata gratuita cu harti digitale, aflata pe site-ul furnizorului de servicii sau direct pe www.alarma.ro.
Prin intermediul interfetei web, se pot face o serie de alte configurari, precum alerta de perimetru, prin care se pot configura o anumita zona de interes si alerte aferente acesteia. Astfel, ori de cate ori purtatorul GPS-ului va intra/iesi in/din zona de interes, aparatul va trimite alerte prin SMS/e-mail catre un numar de telefon sau o adresa de e-mail predefinita. De asemenea, dispozitivele furnizate de ambele firme au un buton S.O.S., care poate fi setat de catre fiecare utilizator: de cate ori purtatorul echipamentului va apasa acest buton S.O.S., dispozitivul va transmite automat un SMS sau un e-mail de alerta catre un numar de telefon sau o adresa de e-mail predefinita.

“Este o caracteristica extrem de utila atat in cazul persoanelor in varsta care nu mai pot memora numere de telefon si nici nu mai vad foarte bine sa le citeasca acolo unde sunt notate, cat si pentru copiii mici, acestia invatand extrem de usor sa apese un buton pentru a-si suna unul dintre parinti, de exemplu”, a mai aratat Adrian Dinu.

Costuri: de la 1 euro/luna
Indiferent pe cine monitorizeaza, in cateva secunde dupa ce a sunat, echipamentul GPS “inchide” apelul (deci nu sunt costuri pentru utilizator) si va transmite automat pozitia sa catre un server alocat, utilizand transmisia de date prin GPRS, la un cost de 10 ori mai mic decat orice alta metoda traditionala (SMS sau canal de voce).
Practic, daca folosesc hartile oferite gratuit, utilizatorii nu au de achitat alte costuri sau abonamente catre companii, ci doar catre furnizorul de telefonie mobila de la care achizitioneaza cartela SIM. Estimativ, aceste costuri pot fi chiar si mai mici de 1 euro/luna, daca se vor folosi cartele prepaid care includ servicii de voce si date.

» Zgarda avertizeaza stapanul pe mobil
In cazul animalelor de companie, emitatorul-receptor GPS este instalat in zgarda animalului si, astfel, se poate stabili zona in care animalul poate circula liber. In cazul in care o depaseste, GPS-ul anunta stapanul instantaneu fie printr-un mesaj pe mobil, pe PDA, fie pe notebook, oferindu-i in permanenta informatii despre localizarea animalului. In cazul pierderii sau furtului, se poate vedea tot traseul cainelui. “Am intalnit cazuri in care proprietarii au dat pe un caine 300-350 euro, plus alte investitii, iar dupa un timp cainele a fugit sau s-a pierdut”, spune Adrian Radulescu, proprietarul unui pet-shop. “Nici acum nu stiu daca au avut norocul sa-i gaseasca. Asa ca pentru acesti oameni costurile unui asemenea serviciu ar putea fi suportate fara probleme.”

3 comentarii

Buna ziua,
Ma intereseaza si pe mine un sistem pe care sa i-l atasez bunicii mele care sufera de boala pierderii de memorie- ALZHMEYER….Practic m ar interesa ceva care sa ii atasez si in cazul in care o pierd sa o pot localiza si sa o gasesc…
Astept raspunsul dvs. Va multumesc

buna seara ! as dori si eu un nr de contact unde pot comanda acest produs..si eu am nevoie pt bunicul meu care ..isi pirde memoria..si pt a l putea localiza in mom in care pleaca ..multumesc anticipat !

Buna. M-ar interesa pentru catelusa mea. Va rog sa imi lasati un mail cu mai multe detalii. Va multumesc :)