acum 14 ani

Grasimi: necesar nutritional si obezitate

Grasimile sunt privite negativ de catre majoritatea celor preocupati de sanatate

Grasimile sunt privite negativ de catre majoritatea celor preocupati de sanatate, desi sunt, de fapt, un necesar nutritional foarte important in alimentatia animalelor. Din cauza faptului ca cei mai multi dintre noi au tendinta de a incerca sa diminueze cantitatea de grasimi acumulata, nu realizam rolul important pe care acestea il joaca in alimentatie. Acest articol va clarifica cerintele si beneficiile grasimilor, precum si acceptia conform careia grasimile excesive in alimentatie au ca rezultat obezitatea.

Date despre grasimi

Grasimile sunt forme concentrate de energie. Ele contin, per unitate de greutate, aproximativ de 2 ori si un sfert mai multa energie decat aceeasi cantitate de proteine sau carbohidrati. Deoarece grasimile sunt disponibile in cantitati abundente atat in plante, cat si in animale, ele sunt o sursa convenabila de energie productiva si acizi grasi. Grasimile pot fi, de asemenea, sintetizate in corp din acizi grasi proveniti din alimentatie, din carbohidrati si din metabolitii proteinelor. Grasimile au multe functii. Ele furnizeaza energie, contribuie la asigurarea unui gust bun al mancarii, influenteaza textura acesteia si transporta vitamine solubile in grasimi. Tipul si calitatea grasimilor din alimentatie sunt extrem de importante, deoarece pot influenta apetitul si consumul mancarii, abilitatea de a presta munca fizica, starea blanii, precum si tipul de grasime depozitata in corp.

Surse de grasimi

Multe grasimi si uleiuri pot fi utilizate eficient de catre caini si pisici. Unele forme comune de grasimi utilizate comercial sunt untura, seul, grasimea de pasare, uleiul din semintele de bumbac si uleiurile vegetale hidrogenate. Grasimile nesaturate, cum ar fi uleiul de peste, pot produce, daca sunt introduse in alimentatie intr-o concentratie mare, o relativa deficienta alimentara de vitamina E. Uleiul hidrogenat de cocos se digera cu dificultate si poate conduce la lipidoza hepatica la pisici. Nici unele dintre aceste grasimi nu sunt in mod normal folosite in regimuri alimentare ce au ca baza produsele din comert. Grasimile ce se regasesc in mancarea pentru caini din comert sunt in jur de 90% digerabile, cele din mancarea pentru pisici intrucatva mai putin.

Acizi grasi esentiali

Acizii grasi esentiali sunt acei acizi grasi prezenti in grasimile necesare organismului. Cei trei cei mai importanti sunt acidul linoleic, cel alfa-linoleic si cel arahidonic. La caini, acidul arahidonic poate fi sintetizat din cel linoleic. Pisicile nu pot, insa, sintetiza acidul arahidonic si au nevoie de acesta,  alaturi de acidul linoleic si de cel alfa-linoleic, in alimentatia lor. Acizii grasi esentiali ar trebui sa constituie cel putin 2% din cantitatea de mancare acumulata zilnic, pentru a preveni orice fel de deficienta. Procentajul de acid linoleic variaza foarte mult, depinzand de sursa grasimilor.

Grasimi/Ulei Acid linoleic Acid arahidonic
Ulei de sofranel 72,7%
Ulei de porumb 55,4%
Grasime de pasare 22,3% 1%
Seu 4,3% 0,2%
Ulei de peste 2,7% 25%

Necesarul de grasimi

Necesarul de grasimi in alimentatie este foarte diferit de ceea ce se acumuleaza sau este prezent in majoritatea mancarii din comert. Din cauza ca grasimile sunt surse bune de calorii si imbunatatesc gustul, majoritatea mancarii contine mai multe grasimi decat este necesar. Unele regimuri alimentare ce au ca scop reducerea greutatii sau ce sunt compuse din mancare facuta in casa pot, insa, sa nu contina suficient acid linoleic. O alta problema o constituie faptul ca grasimile sunt deseori pastrate la temperaturi inalte si in umiditate, ceea ce le accelereaza rancezirea, precum si diminuarea eficacitatii acizilor grasi. Cantitatea minima zilnica necesara de acid linoleic este, pentru toate speciile, 1% din alimentatie.

Specie si stadiu

al dezvoltarii

Cantitate de grasimi minima necesara
Cantitate de grasimi recomandata
Pui de caine 8% 17%
Caine adult 5% 9-15%
Caine de performanta 8% 20%
Caine de sanie 50%
Caine ce are lactatie 8% 17%

Deficiente si excese

O deficienta de un anumit acid gras esential poate rezulta intr-o eficienta reproductiva diminuata. Pe langa aceasta, o astfel de deficienta poate incetini vindecarea ranilor, poate fi cauza unei blani uscate si lipsite de vitalitate, precum si a unei pieli solzoase, putand de asemenea mari probabilitatea de infectie la nivelul pielii, precum si de pioderma. Puii de caine si de pisica care nu primesc cantitati adecvate de grasimi pot avea probleme de dezvoltare.

Cea mai intalnita problema referitoare la grasimi este consumul excesiv si obezitatea. Se estimeaza ca pana la 50% dintre animalele de companie din Statele Unite sufera de obezitate. Impunerea unui regim special, sarac in grasimi, dar bogat in fibre este, de obicei, o masura  luata in lupta pentru scaderea greutatii. Una dintre problemele acestui tip de regim o constituie faptul ca animalele vor avea adesea o blana lipsita de viata si o piele uscata ca rezultat al diminuarii cantitatii de acizi grasi acumulati. O solutie a acestei probleme este administrarea unui supliment concentrat de acizi grasi, sarac in calorii in comparatie cu acizii grasi esentiali si benefici pe care ii furnizeaza.

O alta problema legata de consumul excesiv de grasimi o constituie pancreatita, o boala severa, ce poate pune viata in pericol. Absorbtia deficienta a grasimilor si diareea rezultanta, cauzate de enzime pancreatice in scadere este, de asemenea, o problema la unii caini. Aditivi precum Pancreazyme si Viokase sunt folositi pentru substitutia enzimelor absente. Impunerea unei alimentatii echilibrate, potrivite stadiului de dezvoltare al animalului dumneavoastra de companie este cea mai buna cale de a preveni probleme legate de grasimi.

[traducere de pe peteducation.com, articol original al dr. Foster si Smith]