acum 14 ani

Grija asupra dentitiei canine

Decizia de a adopta un catel include cateva responsabilitati, care, daca nu sunt indeplinite de stapan, ii vor provoca animalului suferinte inutile. Printe aceste responsabilitati, una foarte importanta este ingrijirea dentitiei cainelui dumneavoastra. Adesea, lipsa unei toaletari in acest sens poate provoca probleme grave de sanatate care duc in final la imposibilitatea animalului de a se hrani. Examenele anuale la veterinar sunt o conditie sine qua non pentru asigurarea celei mai bune sanatati orale. Desi unele din proceduri pot fi facute doar de catre specialist, exista si posibiltatea efectuarii unor programe de sanatate orala si acasa, astfel incat este mai usor prevenirea si asigurarea in acest scop. Periajul facut acasa, corelat cu examenele de rutina sunt doua din cele mai bune masuri preventive care se pot efectua acasa.

Cum ingijim dintii catelului nostru?

In cele ce urmeaza vom prezenta cativa pasi usor de urmat pentru periajul dentar al cainelui dumneavoastra. Acest proces se va desfasura treptat, dar nu va va lua mult timp. Incercati sa nu ii impuneti masuri restrictive, caci aceasta ar putea avea efecte negative pe teremen lung. Daca aveti o atitudine pozitiva si entuziasta, atunci aceeasi stare de spirit se va rasfrange si asupra animalului dumneavoastra. Desigur, ideal este ca prietenul vostru canin sa fie invatat de mic cu igiena orala.

1. Totul consta in a introduce elemente de noutate si de a obtine un raspuns pozitiv. Luati pe degete niste sos de vita si chemati-va cainele ca si cum ar avea de servit un mare ospat. Lasa-ti-l apoi sa linga sosul de pe deget, apoi cu blandete incepeti sa frecati, practic sa ii curatati dintii si gingiile. Pastrati acest obicei. Dupa cateva sedinte de acest gen, pentru cainele dumneavoastra aceast lucru va deveni un obicei placut, asa ca va puteti muta atentia inspre altceva.

2. Repetati primul pas, dar de data aceasta infasurati-va degetul intr-o mica fasie de tifon si lasati-va cainele sa se obisunuiasca cu noua textura. Periati dintii cu o miscare circulara. Din nou, este nevoie sa lasam cainele sa se obisnuiasca in cateva sedinte, astfel incat sa prevenim un eventual disconfort sau dezinteres. Nu evitati sa va laudati cainele, astfel incat sa stie ca a facut un lucru bun.

3.  Dupa ce cainele s-a obisnuit cu textura de tifon, puteti sa faceti trecerea catre o periuta de dinti. De retinut este faptul ca va trebui sa folosim o pasta si o periuta special concepute pentru animale, in niciun caz nu ne vom oferi sa i-o imprumutam pe a noastra. Inainte de a incepe periajul propris–zis, lasati cainele sa se obisnuiasca cu textura periutei. Puteti face acest lucru mai usor daca puneti ceva cu gust bun pe aceasta si lasati cainele sa linga suprafata periutei.

4.  Odata ce cainele s-a obisnuit si cu acest lucru puteti sa treceti la folosirea unei paste de dinti. Pasta de dinti pentru caini este de obicei imbogatita cu arome apetisante, care sa le trezeasca interesul. Lasati cainele sa va linga degetul, apoi freacati-i gingiile cu blandete ( intocmai cum s-a explicat in primul pas).

5. Acum, din moment ce cainele dumneavoastra a devenit familiar cu toate instrumentele de periaj puteti incepe periajul propriu-zis. Caninii sunt mari si deci sunt usor de curatat. Incepeti deci cu acestia, apoi luati o mica pauza. Cresteti numarul dintilor periati pe parcurs. Pastrati-va atitudinea pozitiva si laudati-va cainele in permanenta, astfel incat sanatatea orala sa devina o parte placuta a vietii animalului dumneavoastra de companie.

Cel mai greu lucru este inceputul. Din momentul in care periajul dintilor a devenit rutina pentru cainele dumneavoastra, faceti din asta o obisnuita.

De asemenea, nu evitati vizita la veterinar pentru controale regulate. Tineti minte ca fara tratament bacteriile care ataca gingiile duc la formarea abceselor si provoaca infectarea danturii. Cainii care ajung intr-o astfel de situatie sunt diagnosticati cu parodontita. Parodontita este o boala severa si ireversibila. Pentru a controla aceasta boala si pentru ca ea sa nu progreseze este nevoie de multa terapie. Datorita parodontitei cainii au o respiratie urat mirositoare, dureri de masele, iar gingiile sunt rosii, inflamate si sangereaza.

In cazul in care cainii nu primesc tratament bacteriile care ataca gingiile inflamate pot patrunde si in organism afectand inima, rinichii sau ficatul. Aceasta problema dentara poate afecta comportamentul cainelui fata de stapan. Vestea buna este ca bolile de natura orala pot fi prevenite. Societatea Americana a Medicilor Veterinari a recomandat un program complet de prevenire a bolilor de natura orala.Acest program presupunea ca stapanul va avea grija de dantura si de nutritia cainelui sau. In urma unor studii s-a demonstrat ca acest program functioneaza foarte bine.
Trebuie sa stiti ca patrupedul familiei nu este niciodata prea batran pentru a incepe un astfel de program.