acum 14 ani

Hemobartoneloza la câini – boală transmisă de căpuşe

Hemobartoneloza este o boală transmisă de căpuşe (uneori transmisă de pureci) care afectează deopotrivă câinii şi pisicile. Hemobartoneloza atacă celulele roşii ale sângelui, care se ocupă cu transportul oxigenului. La pisici este numită anemie infecţioasă felină sau micoplasmoză hemotropică felină.

Căpuşe

Care sunt cauzele hemobartonelozei?

Hemobartoneloza la câini este cauzată de Micoplasma haemocanis, cunoscută odinioară sub numele de Haemobartonella canis. Micoplasma haemocanis nu este o bacterie singulară, ci aparţine unui grup de micro-organisme numite micoplasme, cei mai mici microbi care trăiesc liber în natură. Micoplasma haemocanis este denumită „micoplasmoză hemotropică” sau „hemoplasmoză” pentru că  este asociată („tropic”) cu sângele („hemo”).

Cum se transmite Micoplasma haemocanis?

Purecii şi căpuşele devin infectate cu micoplasme hemotropice hrănindu-se cu sângele unui animal infectat. Atunci când purecele sau căpuşa se hrăneşte apoi dintr-un alt animal, micoplasmele se transmit. Din cauză că trăiesc în celulele de sânge, ele ar putea fi transmise şi printr-o transfuzie de sânge de la un animal infectat la unul sănătos. La pisici, micoplasmele hemotropice mai pot fi transmise de la pisica mamă la pui. Există dovezi că şi căţelele pot să transmită micoplasme puilor lor, însă acest fapt nu este sigur.

Care sunt semnele hemobartonelozei la câini?

În general, la câine, boala nu este vizibilă decât dacă acesta a suferit o splinectomie (operaţie de scoatere a splinei), dacă are un sistem imunitar slabit (de exemplu, din cauza unui tratament de chimioterapie împotriva cancerului) sau dacă este infectat cu alte organisme precum Ehrlichia. Splina este responsabilă cu filtrarea sângelui, ea îndepărtează şi distruge celulele roşii ale sângelui afectate, precum cele întâlnite în hemobartoneloză. Acesta este motivul pentru care un câine fără splină este mai predispus la această boală – nu mai există nimic care să îndepărteze celulele infectate (şi micoplasmele) din sânge.

În cazul unei boli acute, de obicei câinele va prezenta simptome de depresie, lipsă a poftei de mâncare, scădere în greutate şi febră. În cazuri extreme, poate interveni decesul.

Uneori a fost raportată o formă cronică a bolii care poate cauza slabiciune, creştere a apetitului şi pica (dorinţa de a mânca lucruri nenaturale, precum pietre sau pământ).

De vreme ce o căpuşă poate fi infectată şi poate transmite mai mult de o singură boală (de exemplu, hemobartoneloză, ehrlichioză, babesioză), nu este deloc neobişnuit ca un câine să fie infectat cu mai multe dintre aceste boli în acelaşi timp.

Cum este diagnosticată hemobartoneloza?

Uneori organismele pot fi văzute în interiorul celulelor la un test al sângelui. Pentru a le găsi,  este întinsă o picătură de sânge pe suprafaţa unei lamele şi este analizată la microscop. Numărul organismelor din sânge poate fluctua dramatic. Într-una din probe poate fi observat un număr mare, iar într-o probă luată după două ore este posibil să nu se găsească nici un organism. Este disponibil şi un test de sânge bazat pe reacţia de polimerizare în lanţ pentru detectarea micoplasmelor hemotropice.

Cum este tratată hemobartoneloza?

Se dau antibiotice precum tetraciclina, oxitetraciclina sau doxiciclina pentru 3 săptămâni. La unele animale, este nevoie de realizarea uneia sau mai multor transfuzii.

Cum este prevenită hemobartoneloza?

Ca şi în cazul altor boli transmise de căpuşe sau pureci, controlul acestora este baza prevenirii. Produsele care combat şi omoară căpuşele şi purecii şi care conţin permetrin (Bio Spot-Spot şi K9 Advantix) sunt alegeri bune pentru câini. Pentru câini mai sunt folosite şi zgărzi anti-căpuşe care conţin ingredientul activ amitraz, uneori împreună cu produse care conţin permetrin, în zone cu multe de căpuşe.

Oamenii pot lua hemobartoneloză?

Nu au fost raportate cazuri de hemobartoneloză la oameni, deşi au fost găsite organisme asemănătoare micoplasmelor hemotropice la oameni cu sistemul imunitar slăbit.

2 comentarii

Catelul meu a fost diacnosticat cu hemobartoneloză?

Cum am ajuns la acesta concluizie .
A inceput sa aibe crize epileptice desi pana la 9 ani nu a avut asa ceva si am mers la medic si i-au facut mai multe analize la sange unde sa constatat prezenta in sainge si bila marita.
INTREBAREA CATRE CEI CE POT RASPUNDE .
Dupa doua saptamani de transfuzii ia numai doxiciclina dar au revenit crizele epileptice .
Ce raspuns aveti ,pura coincidenta ,aceste crize au fost declasate de lipsa celeulelor rosii .
Va rog o expicatie.
Medicul nu ca nu il cred dar deontologia poate nu il lasa sa spuna adevarul.
madore cat se chinuie.
VREAU UN RASPUNS

RASPUNS PENTRU PREDA MARIN
Te pot indruma pentru un ajutor in acest sens la medicii veterinari Moscu.
Contact:
Adresa: Str. Sandor Petofi nr. 11, Sector 1, Bucuresti
Telefon: 0724.205.434, 0744.337.941
E-mail:
Website: http://pet.home.ro
Mult succes.