acum 14 ani

Herpesul la caini

Herpesul este o binecunoscuta ciuperca parazitara care poate infecta cainii, pisicile si oamenii. Multi oameni fie au avut, fie au cunoscut pe cineva care a fost infectat cu herpes. Sunt mai multe forme diferite de ciuperca parazitara care va pot infecta pe dumneavoastra sau pe animalul dumneavoastra de companie. Diagnosticul si tratamentul sunt destul de consistente pentru toate speciile, cu toate acestea, unele specii care afecteaza cainii pot fi mult mai dificile. Fiecare proprietar de animal ar trebui sa fie constient de semnele, transmiterea si tratamentul impotriva herpesului.

Mai multe ciuperci parazitare diferite din intreaga lume pot cauza herpes, cu toate acestea, marea majoritate a cazurilor de infectie la caini sunt cauzate de Microsporum canis, Microsporum gypseum sau Trichophyton mentagrophytes. Ciuperca ce cauzeaza herpesul se intalneste cel mai mult in climate fierbinti, umede, dar e destul de interesant ca cele mai multe cazuri de herpes apar toamna si iarna. Ciuperca e cel mai des intalnita fie pe sau in corpurile vii ale animalelor infectate. Sporii de la animalele infectate pot fi raspandite in mediu, traind peste 18 luni. Majoritatea cainilor sanatosi nu poarta spori pe piele sau pe par. Aparitia infectiilor de herpes la caini este de fapt destul de rara. Intr-un studiu dedicat cainilor care aveau probleme active de piele mai putin de 3% aveau herpes.

Cum se transmite herpesul?

Herpesul se poate transmite prin contact direct cu un animal infectat sau prin contact cu ceva care a fost contaminat cu spori. Sporul poate fi pe un echipament de ingrijire infectat sau pe perii, intr-un amplasament infectat sau intr-un adapost sau in mediul care a fost vizitat de un animal infectat. Dupa cum puteti vedea, datorita capacitatii sporului de a supravietui pe o perioada lunga in mediu, cainele  poate contracta herpes cam oriunde au fost alti caini si pisici. Din fericire, majoritatea cainilor adulti sanatosi au o rezistenta la herpes si nu dezvolta niciodata simptome ale ciupercii. Cainii tineri sunt cel mai des infectati. Cainii cu un sistem imunitar slabit, datorita altor boli sau datorita abuzului de steroizi, sunt si ei mai susceptibili de a contracta boala.

Care sunt semnele herpesului?

Cainii bolnavi de herpes au cel mai des un set caracteristic de simptome. Simptomul clasic e o leziune rotunda mica lipsita de par. Leziunea va avea deseori o crusta in mijloc. Leziunea poate incepe ca o pata mica care sa continue sa creasca in dimensiune. Leziunea poate fi iritata si sa produca mancarime sau nu. Leziunile se intalnesc cel mai des pe cap, dar pot aparea de asemenea si pe picioare, labe sau coada. Cazul poate semana sau poate fi confundat cu scabia. In unele infectii, ciuperca nu va fi in cerc si se poate imprastia pe fata sau pe nas aratand ca o boala autoimuna.

Cum este diagnosticat herpesul?

Herpesul poate fi diagnosticat prin mai multe mijloace diferite. O metoda populara, dar nu intru totul corecta de a diagnostica boala, este prin folosirea unei lumini negre speciale numita lampa lui Wood. Mai multe specii de ciuperca herpesului vor avea o culoare fluorescenta cand sunt expuse la lampa lui Wood. Cu toate acestea, se estimeaza ca pana la jumatate din cele mai cunoscute specii de M. canis nu au o culoare fluorescenta cand sunt expuse lampii lui Wood si T. mentagrophytes nu au deloc fluorescenta. Pe deasupra, un animal sanatos poate avea spori pe blana, dar ar putea sa nu aiba o infectie activa.

O alta metoda de a identifica herpesul este de a smulge si examina fire de par din vecinatatea leziunii la microscop folosind un preparat de KOH (solutie de hidroxid de potasiu) pentru a le face mai vizibile. Intre 40% si 70% din infectii pot fi diagnosticate in acest fel.

Cea mai buna si precisa metoda de a identifica o infectie cu herpes este prin colectarea crustei din piele si blana si producerea unei culturi. Sunt medii de cultura speciale pentru identificarea infectiilor de herpes. Veterinarul dumneavoastra poate preleva usor aceasta cultura.

Cum se trateaza herpesul?

Majoritatea leziunilor mici, izolate de la cainii sanatosi si la catei se vor vindeca de la sine in 4 luni. In cazuri mai severe se vor folosi mai multe tratamente diferite. Pentru leziunile izolate, zona din jurul leziunii trebuie retezata in intregime aproape de piele. Trebuie avut grija ca atunci cand se taie sa nu se irite pielea, caci aceasta ar putea determina raspandirea infectiei. Leziunile in cauza pot fi tratate de doua ori pe zi cu medicatie anticiuperca. Tratamentele cunoscute includ crema de miconazol, crema de Lotrimin sau 1% unguent de clorhexidina. Pentru leziuni mai severe sau mai generale, pe langa tratamentul obisnuit se mai pot dovedi a fi de folos sampoanele anticiuperca sau inmuierile. 5% sampon de clorhexidina , 2% sampon de miconazol, sampon de ketoconazol,inmuieri in solutii de sulf si oxid de calciu sau 2% solutie de clorhexidina aplicate la fiecare 2 pana la 4 zile s-au dovedit a fi eficiente,

O alta metoda de tratament este folosirea agentilor orali anticiuperca. Istoric vorbind, griseofulvina a fost medicamentul ales. Ketoconazolul si, mai recent, itraconazolulau fost folosite cu succes. Aceste produse trebuie administrate mai multe luni si datorita potentialului lor toxic trebuie folosite sub stricta observatie directa a medicului veterinar. Griseofulvina nu trebuie folosita in caz de alaptare sau la animalele insarcinate.

Cum poate fi prevenit herpesul?

Nu sunt vaccinuri sigure pentru prevenirea herpesului la caini. Echipamentele de ingrijire si de adapost, la fel ca spectacolele cu caini si clinicile veterinare, pot fi deseori surse de infectie. Asigurati-va ca echipamentele sunt curate si ca toate suprafetele si instrumentele sunt curatate cu grija si dezinfectate.

Se poate transmite herpesul la oameni?

Da. Herpesul se poate transmite de la caini la oameni. Cei cu sistemul imunitar slabit, ca si cei infectati cu virusul HIV si cei care sunt supusi chimioterapiei pot fi in special vulnerabili. Oamenii trebuie sa poarte manusi atunci cand au de-a face cu animale infectate si sa se spele pe maini bine dupa aceea.

Parul taiat, foarfecele si orice alte instrumente de ingrijire care vin in contact cu un animal infectat vor adaposti spori si trebuie sterilizate chimic sau la temperatura inalta inainte de a fi utilizate in cazul altor animale.

3 comentarii

o mica observatie…herpesul nu e o ciuperca e un virus in toata regula! prin urmare nu se trateaza cu antimicotice si ce mai scrie pe acolo,ci cu antivirale. ciclovir se foloseste in tratamentul oamenilor!

verificati-va informatiile!

anul 2010 dupa Hristos !!!!!!!!!!!!
Herpesul este cauzat de un VIRUS!!!!!!!!!!!!

Doamne Dumnezeule, e medic cel ce a scris articolul?
Daca e medic, sa isi rupa diploma caci inseamna ca a primit-o fraudulos!
in viata mea nu am citit articol mai slab decit acesta si mai eronat.