acum 14 ani

Hranirea catelusilor

Perioada vârstei fragede este una de creştere şi dezvoltare rapidă. Căţeluşii necesită niveluri diferite de agenţi nutritivi decât câinii maturi. Datorită acestor nevoi nutriţionale speciale, în primul an de viaţă căţeluşul dumneavoastra ar trebui să primească numai mâncare specifică. Majoritatea producătorilor de mâncare pentru câini oferă o formulă specială pentru căţei şi uneori, pentru căţeluşii din cadrul raselor de talie mare, pentru care nivelurile de calciu, proteine şi fosfor pot fi mai importante.

Hrănirea în primele zile

În primele zile de la aducerea căţeluşului acasă, este o idee bună continuarea hrănirii sale cu acelaşi tip şi marcă de mâncare pentru căţei, şi folosirea aceluiaşi program de hrănire folosit pentru acesta înainte de a-l aduce la dumneavoastra. Apoi puteţi începe, pas cu pas, să folosiţi mâncarea pe care aţi ales-o pe baza informaţiilor primite de la crescător şi de la veterinar. Schimbarea alimentaţiei unui animal de companie trebuie realizată treptat, pentru a preveni indispoziţia intestinală. Prin “treptat” se va înţelege trecerea, pe parcursul a 7-10 zile, de la hrănirea 100% cu alimentul anterior la hrănirea 100% cu noul aliment. De exemplu, realizaţi un amestec ce conţine 25% din noul aliment şi 75% din vechiul aliment şi hrăniţi-l cu acesta pentru câteva zile. Apoi, faceţi un amestec în proporţie de 50-50 pentru câteva zile, apoi 75% aliment nou şi 25% aliment anterior, tot pentru câteva zile. Apoi veţi putea începe alimentarea cu 100% din noul aliment. În cazul în care, în orice moment al trecerii, căţeluşul începe să regurgiteze, sau are scaune moi, ori pare constipat, încetiniţi procesul de schimbare al alimentului.

Tip de alimente

Există trei forme de alimente pentru câini produse pentru vânzare : hrană uscată, semi-umedă (ambalaje sigilate) şi hrană umedă (conserve). Majoritatea dresorilor şi veterinarilor recomandă mâncarea uscată. Noi recomandăm foarte rar produse conservate sau semi-umede. Alimentele conservate au de obicei un conţinut mai ridicat de grăsime şi de obicei 80-83% apă. Aceste caracteristici le fac mai scumpe dacă stoarceţi cele 4/5 superioare ale conservei. Alimentele semi-umede conţin aprox. 55% apă şi folosesc niveluri ridicate de sare sau zahăr pentru conservare. Din nou, plătiţi prea mult pentru apa din alimente, iar căţeluşii nu au nevoie de sare şi zahăr. Alimentele uscate conţin numai între 9 şi 11% apă, şi sunt realizate din aceleaşi produse de calitate ca şi celelalte tipuri. Ele sunt mai economice, mai uşor de folosit, şi după părerea mea, mai bune pentru câinele dumneavoastra.

Probabil avantajul cel mai important al folosirii alimentelor uscate şi servirea acestora ca atare este reprezentat de acţiunea abrazivă a consumului acestora, având o acţiune benefică asupra gingiilor şi dinţilor câinelui. Câinii care consumă în mod constant oricare dintre tipurile de alimente înmuiate dezvoltă mai adesea probleme dentare, de la tartru şi acumulare de placă, la abcese, pierderi dentare şi afecţiuni ale gingiilor. Oricare sau toate aceste afecţiuni cauzează o respiraţie urât-mirositoare. În plus, hrana uscată este mai uşor de depozitat, mai ieftină decât alternativele sale, mai convenabil de servit, mai gustoasă şi are un miros mai slab.

În ceea ce priveşte hrana pentru câini, în general primiţi ceea ce plătiţi. Mărcile economice sunt ieftine şi alimentul este realizat din cele mai ieftine ingrediente disponibile. Astfel, valorile sale energetice sunt mai scăzute şi, mai important, sunt folosite proteine cu un grad mai scăzut, mai greu digerabile, ceea ce însemnă că majoritatea alimentului trece direct prin sistemul digestiv al câinelui fără a fi absorbit. Mărcile „Premium”, care le includ pe cele clasificate ca fiind „Super Premium” şi „Performance”, folosesc ingrediente de calitate mai ridicată, din surse cu valori biologice mai ridicate. Deoarece ingredientele de calitate mai bună înseamnă un coeficient mai ridicat de digerare, căţeluşul dvs. nu trebuie să consume foarte mult şi astfel se vor produce mai puţine materii fecale (ceea ce înseamnă mai puţin de curăţit în curte). Mărcile obişnuite, după cum puteţi bănui şi dumneavostra, se clasează undeva în mijloc.

Reţineţi, informaţiile de pe spatele pungii de hrană pentru câini nu sunt complete, nefiind incluse informaţii importante, cum ar fi procentul de digerare – cât de mult aliment va folosi de fapt corpul căţeluşului. Discutaţi cu medicul veterinar, pentru a putea alege cea mai bună hrană pentru câinele dvs.

Nu hrăniţi câinele cu resturi de la masă

Lucrul care ne displace mai mult decât hrana conservată sau pre-umezită sunt resturile de la masă. Insistăm în a vă recomanda să nu începeţi niciodată să oferiţi câinelui resturi de la masă, deoarece odată început acest obicei, este foarte greu de dezvăţat. Majoritatea nutriţioniştilor consideră că un câine care este hrănit cu un aliment uscat preparat din ingrediente de calitate este, din punct de vedere nutriţional, mai bine hrănit decât stăpânul său. Acest lucru a fost demonstrat prin multe studii. Resturile de la masă conţin de obicei mai multe calorii şi în mod sigur nu sunt echilibrate. Nici nu sunt fortificate cu vitaminele şi mineralele de care au nevoie câinii.

Căţeluşilor nu ar trebui să li se dea resturi de la masă, deoarece tractul lor digestiv nu este complet dezvoltat şi aceste resturi le pot cauza diaree sau alte probleme gastrointestinale. Resturile de la masă îi satură, dar nu le oferă agenţii nutritivi pe care îi necesită corpurile lor aflate în dezvoltare. Hrănirea de la masă îi învaţă obiceiul prost de a cerşi, acest lucru făcând pentru dvs. mai dificil dresajul.

Laptele de vacă poate cauza probleme

Laptele de vacă conţine lactoza din zahăr. Câinii nu au enzima lactază care este necesară digerării acestuia. Acesta este motivul pentru care adesea dezvoltă diaree sau scaune moi când li se oferă lapte. Majoritatea oamenilor produc această enzimă digestivă. Se spune, despre cei care nu o produc, că suferă de intoleranţă la produsele lactate. Câinii nu au nevoie de lapte proaspăt.

Program de hrănire

Programul de hrănire al căţeluşului va fi oarecum dictat de programul dumneavostra personal. Nu vrem să lăsăm mâncarea în bolul acestuia pentru ca el să o poată consuma când doreşte. Va trebui să fiţi de faţă la hrănire, deoarece doriţi ca şi căţeluşul, cât şi întregul său corp, să fie pe un program stabil. Acest lucru se va realiza cel mai bine prin hrănirea căţeluşului cu alimentul pe care acesta îl consumă la ore specifice, în cadrul unui program specific. Căţeluşii sub vârsta de şase luni ar trebui hrăniţi de trei ori pe zi; după 6 luni, ei pot fi hrăniţi şi numai de două ori pe zi.

Fiind hrănit după un program fix, câinele va avea nevoile fiziologice după un program mai bine stabilit, şi va face dresajul domestic mai uşor şi mai rapid.

Obişnuiţi-vă să lăsaţi căţeluşul liniştit pentru o perioadă, după ce l-aţi hrănit. Nu permiteţi copiilor să se hârjonească şi să se joace cu el timp de o oră, o oră şi jumătate după ce acesta a mâncat. Nerespectarea acestui sfat poate duce la deranjări ale stomacului şi poate avea uneori consecinţe grave. Cu toate acestea, este posibil ca şi căţeluşul să aibă nevoi fiziologice.

Cantitatea ce trebuie oferită

Cantitatea oferită la fiecare masă nu ar trebui niciodată stabilită conform instrucţiunilor de pe spatele pungii cu hrană pentru căţei. Informaţiile respective reprezintă un bun punct de început, însă din experienţa noastră, mulţi căţeluşi necesită o cantitate mai mică decât cea indicată pe pungă, iar alţii pot necesita o cantitate mai mare. Ajustaţi cantitatea pe care i-o oferiţi, pentru a vă menţine căţeluşul la greutatea optimă. Veterinarul dvs. vă poate ajuta să determinaţi cantitatea potrivită care trebuie oferită. Reţineţi: oferiţi-i câinelui apă odată cu masa, sau imediat după aceasta.

Una dintre cele mai des întâlnite motive de îngrijorare pe care veterinarii le aud de la posesorii de câini, în special cei care deţin animale mai tinere de 18 luni, este faptul că acestea nu mănâncă niciodată destul. Posesorii consideră că animalul nu creşte în greutate sau în volum atât de rapid pe cât aceştia consideră că ar trebui. Ei sunt tentaţi să încurajeze într-un fel animalul de companie să mănânce mai mult. Nu faceţi acest lucru. Ratele de creştere şi apetiturile animalelor tinere aflate pe o dietă cu hrană de calitate sunt în primul rând determinate de către genele acestora. Nu încercaţi să vă faceţi câinele să crească mai repede decât ar trebui sau să ajungă ceva ce acesta nu este. Acest lucru va cauza numai probleme. Creşterea accelerată în mod artificial duce la tulburări la nivelul oaselor şi încheieturilor. Hrăniţi-i cu cantitatea pe care aceştia o doresc şi permiteţi-le corpurilor acestora să le dicteze nevoile.

Bunătăţi

Bunătăţile vor trebui să se limiteze la 10% din aportul de calorii al căţeluşului dumneavoastra (care nu este mult la rasele pitice). Hrana pentru căţei este unica sa sursă de agenţi nutritivi de care acesta are nevoie, astfel încât nu îl “îmbuibaţi” cu bunătăţi înainte de masă.

Bunătăţile crocante masticabile îl distrează pe căţeluşul dvs. şi îmbunătăţesc sănătatea dentară, prin exersarea gingiilor şi curăţirea dinţilor. De asemenea, satisfac şi nevoia de a ronţăi la căţeluşii cărora le ies dinţii.

Bunătăţile pot fi folosite pe parcursul dresajului, pentru a recompensa un comportament adecvat, însă aveţi grijă să nu exageraţi.

Apa

Este posibil să observaţi la căţeluş că acesta consumă cantităţi mari de apă. Acesta are nevoie de apă şi nu poate fi lipsit de aceasta. Un câine sau o pisică îşi poate pierde aproape toată grăsimea corporală şi jumătate din masa proteică (muşchi), şi cu toate acestea va supravieţui. Cu toate acestea, dacă acelaşi animal îşi pierde 15% din apa din organism, el va muri. Apa este cel mai important agent nutritiv dintre toţi.

Câinii de orice vârstă care consumă hrană uscată vor avea nevoie de apă pentru a rehidrata acest aliment în stomac, în vederea digestiei. De asemenea, căţeluşii au nevoie de mai multă apă/kg decât adulţii deoarece ei sunt în creştere. Creşterea se realizează printr-un metabolism foarte activ la nivel celular. Aceste procese produc multe deşeuri şi produse derivate, care se excretă în sânge. Este nevoie de multă apă pentru transportarea acestor substanţe şi pentru eliminarea lor prin rinichi. Este bine să programaţi ora la care căţeluşul dumneavoastra bea apă, însă trebuie să îi permiteţi, zilnic, să consume cât doreşte şi cât are nevoie.

Este important să-i oferiţi apă proaspătă. Agenţii patogeni şi maladiile, cum ar fi leptospiroza, giardia, E.coli şi Criptosporidium pot fi transmise prin sursele de apă contaminate. Oferirea apei curate reduce în mare parte riscul de îmbolnăvire, astfel animalul dvs. de companie va fi fericit şi sănătos.