acum 14 ani

Hrănirea prin tubul de alimentare

Seringă şi cateter pentru hrănirea puiului

În cazul în care un căţel este prea slăbit să se hrănească sau mama nu are grijă de el, trebuie să îl hrăniţi printr-un tub de alimentare. Echipamentul necesar include un cateter moale pliabil şi de dimensiuni adecvate (medicul veterinar vă va ajuta să obţineţi mărimea potrivită), seringi în care să puneţi hrană, mâncarea încălzită într-un castron şi un marker.

Cel mai bun mod de a învăţa alimentarea prin tub este să vedeţi o demonstraţie a medicului veterinar şi apoi să încercaţi chiar dumneavoastră, la clinică, sub supravegherea medicului.
După ce cântăriţi căţeluşul şi stabiliţi cantitatea de hrană necesară, măsuraţi-l de la nară la coaste. Aceasta este lungimea tubului de alimentare care va fi inserat. Marcaţi tubul. Un tub pentru fiecare căţel ar fi ideal. Aceşti paşi ar trebui să fie repetaţi în fiecare zi în care animalele vor fi hrănite prin tub.

Puneţi hrană în seringă şi cateter într-o cantitate uşor mai mare decât cea necesară. Puneţi căţeluşul pe un prosop în poala dumneavoastră, cu capul şi pieptul pe o pantă uşor ascendentă. Ţineţi-i bărbia uşor. Deschideţi-i gura cu aceeaşi mână. Introduceţi tubul prin partea din faţă a gurii (nu din lateral). Nu forţaţi tubul să intre. Căţelul va înghiţi din reflex în momentul în care tubul ajunge la esofag. În cazul în care nu înghite şi forţaţi tubul, acesta ar putea ajunge în trahee. Odată ce înghite, tubul ar trebui să alunece uşor până la punctul în care l-aţi marcat.
După ce ajunge în locaţia corectă, împingeţi pistonul încet pe seringă. Retrageţi tubul după ce aţi consumat jumătate din hrană necesară şi determinaţi căţeluşul să eructeze. Apoi, reintroduceţi tubul şi administraţi şi restul hranei. Determinaţi-l din nou să eructeze şi stimulaţi-l pentru urinare şi defecare. După hrănire, abdomenul lui ar trebui să apară rotunjit şi plin.

Înainte să hrăniţi căţelul, exersaţi mânuirea seringii. Reţineţi forţa cu care iese apa din cateter. Împingeţi uşor pistonul pentru a evita ca peretele stomacului să se deterioreze. Va fi nevoie de practică pentru a mânui seringa, cateterul, animalul şi hrana în acelaşi timp.

Nu hrăniţi căţeluşul mai mult decât este nevoie. Aceasta îi va cauza dureri, determinându-l să se zbată sau să plângă. În cazul în care tuşeşte sau se îneacă atunci când începeţi să apăsaţi pe piston, retrageţi tubul de alimentare şi luaţi-o de la capăt. Este posibil să fi intrat în trahee. Dacă veţi continua să injectaţi formula, căţeluşul poate face pneumonie de aspiraţie sau se poate sufoca. În cazul în care regurgitează sau vomită alimentele, nu îl mai hrăniţi la această masă. Dacă se întâmplă acest lucru 2 meşe consecutiv, contactaţi medicul veterinar.

Este de preferat să hrăniţi căţelul de cel puţin 2-3 ori pe zi din sticlă, pentru a-i permite exersarea suptului. Acest lucru îi poate împiedica pe cei care au tendinţa să sugă pielea lor sau pe a altor căţeluşi, provocând astfel apariţia unor leziuni ale pielii.