acum 14 ani

Identificarea animalelor cu ajutorul microcipurilor

Ne intristam intotdeauna la vederea afisurilor lipite pe indicatoare sau pe avizierele de la magazinele alimentare prezentand imaginea unui animal de companie pierdut.  Iti imaginezi un copil asteptand ca telefonul sa sune, in speranta ca o persoana i-ar fi putut gasi pisicuta si i-ar fi vazut anuntul.

cip identificare caini

Din pacate, odata ce un animal de companie este pierdut, sansele sunt impotriva regasirii drumului spre casa. Conform asociatiei americane Humane, doar 17% din cainii pierduti si 2% din pisicile pierdute isi mai gasesc drumul inapoi spre casa, de la adaposturi la proprietarii lor initiali. Aproximativ 9.6 milioane animale de companie sunt eutanasiate in fiecare an deoarece stapanii acestora nu pot fi gasiti.

Exista mai multe moduri de a impiedica acest lucru, acestea implicand folosirea placutelor cu numele animalului, a zgarzilor sau a microcipurilor. Pentru a oferi animalului tau de companie cea mai buna sansa de a fi identificat, indiferent cat de departe a ajuns, implanteaza-i un microcip si asigura-te ca poarta o zgarda cu numele actualizat.

Pe langa furnizarea informatiilor de contact, o zgarda inscriptionata cu numele animalului da informatii precum ca este un animal de companie si strainii sunt incurajati sa il ajute sa gaseasca drumul inapoi spre casa. Deoarece aceste zgarzi pot disparea, pot rugini sau pot fi zgariate devenind imposibil de citit, AAHA sugereaza inspectarea zgarzii animalelor de companie cel putin o data pe luna. Daca datele de identificare devin imposibil de citit sau sunt depasite este foarte important sa fie inlocuite imediat cu informatiile de contact actualizate.

Cu toate ca aceste zgarzi sunt importante, ele se pot rupe sau pot aluneca foarte usor. Pe de alta parte, prin implantare, medicul veterinar injecteaza in pielea animalului, intre omoplati, un microcip de marimea unui bob de orez. In cazul in care vreun caine sau vreo pisica este gasita, orice spital de animale, adapost sau societate umana poate utiliza un cititor de microcipuri pentru a citi numarul unic de identificare de pe cip.

Medicul veterinar sau orice alta persoana poate accesa baza de date prin folosirea numarului identificat pe microcip. Cipul nu poate fi pierdut sau deteriorat si poate fi folosit pe toata durata vietii animalului. Cu toate acestea, este responsabilitatea dumneavoastra in calitate de proprietar al animalului de a actualiza informatiile de contact.

Identificarea animalelor cu ajutorul microcipurilor

Microcipul este convenabil, sigur si de incredere. Desi multi medici veterinari si adaposturi de animale incearca sa isi informeze in mod activ clientii despre aceasta tehnica, exista inca o serie de mituri care impiedica proprietarii animalelor sa le implanteze microcipuri.

Mit: procedura de implementare este foarte scumpa.

Adevarul:  In timp ce pretul poate varia de la un medic veterinar la altul, de multe ori se incadreaza intre 25$ si 40$. Majoritatea medicilor veterinari taxeaza mai putin implantarea microcipurilor decat efectuarea altor proceduri, precum sterilizarea, sau lucrarile dentare. Este o taxa care se plateste o singura data; microcipul nu are nevoie de intretinere sau de inlocuire. Este posibil sa existe o taxa, in general sub 20$, pentru introducerea numarului de identificare al animalului in baza de date si mai poate fi o taxa minima pentru schimbarea adresei, numarului de telefon sau a altor informatii de contact din baza de date. Intrebati medicul veterinar pentru mai multe informatii.

Mit: Implantarea microcipului imi va rani animalul de companie.

Adevarul: Procedura este simpla, de rutina, nedureroasa si nu necesita anestezie. Animalul este pur si simplu injectat sub piele intre omoplati. Procedura seamana cu vaccinarea. Multe animale nu reactioneaza deloc.

Mit: Este imposibil ca fiecare animal sa primeasca un microcip cu numar unic de identificare. Numarul de identificare al animalului meu va fi duplicat.

Adevar:  Datorita evolutiei tehnologiei, aceste microcipuri pot contine cantitati imense de informatii. De fapt aceste microcipuri au fost proiectate pentru a produce 275 de miliarde numere de identificare diferite. Pe deasupra, producatorii fabrica produse unice si adauga codul de fabricatie pentru identificarea cipurilor. Cu toate aceste combinatii, exista suficient de multe numere pentru ca sa va asigurati ca animalul dumneavoastra de companie va avea un numar de identificare unic.

Mit: Majoritatea adaposturilor si medicilor veterinari nu au cititoare de microcipuri, astfel incat le va fi imposibil sa imi gaseasca animalul de companie.

Adevarul: Este adevarat ca un microcip nu poate fi folosit pentru identificare decat daca animalul intra in contact cu un cititor de microcipuri. Sunt putine adaposturi si putini medici veterinari in US care nu au cititoare de microcipuri. (In Canada, aproape toate serviciile medicale de control si medicii veterinari au cititoare de microcipuri). Producatorii principali de microcipuri ofera societatilor umane, adaposturilor si medicilor veterinari cititoare de microcipuri gratuit sau in schimbul unor taxe minime.

Pana de curand, fiecare marca de microcipuri putea fi citita numai de catre aceeasi marca de cititoare. Recent insa, cititoare universale, capabile sa citeasca orice marca de microcip, au fost puse la dispozitia adaposturilor. Intrebati medicul veterinar, societatile umane sau adaposturile din vecinatatea dumneavoastra daca au cititoare de microcipuri la indemana. Daca nu, incurajati-le sa le obtina. Desigur, pentru a fi sigur ca animalul pierdut se va intoarce la dumneavoastra, identificati-l cu o zgarda personalizata si un microcip.

Mit: In cele din urma, microcipul se va uza si va trebui inlocuit.

Adevarul: Microcipul nu are o baterie interna sau sursa de energie. De cele mai multe ori este inactiv. In cazul in care este supus cititorului de microcipuri, este suficient incarcat de cititor pentru a putea transmite numarul de identificare al animalului. Din moment ce nu are baterie si nici parti mobile, nu exista nici un element care s-ar putea uza sau care ar necesita inlocuirea.

Microcipul poate fi folosit pe intreaga durata de viata a animalului. Cu toate acestea, este responsabilitatea dumneavoastra in calitate de stapan al animalului de a actualiza datele continute de microcip ori de cate ori va schimbati adresa sau  numarul de telefon.

Mit: Pisica mea nu iese niciodata afara. Nu are nevoie de microcip sau numar unic de identificare.

Adevarul: Este minunat ca tineti animalul de companie in siguranta, in casa, dar un musafir sau orice persoana care intra in casa ar putea lasa usa deschisa, sau pisica ar putea sari de pe o fereastra deschisa. Un animal obisnuit in casa, nu are nici o sansa de a calatori. Exista posibilitatea ca locuinta dumneavoastra sa fie devastata de o furtuna puternica, de inundatii sau alte dezastre naturale, determinand pisica sa fuga de frica.

Animalele de companie pot fi chiar furate – in special pasarile sau animalele exotice sau de rasa. Nu conteaza cat de multa grija ai de prietenul tau de origine animala, exista intotdeauna o sansa sa iasa afara, sa se piarda si, deoarece nu are numar de identificare, sa fie imposibil de gasit.

Mit: Daca altcineva incearca vreodata sa-mi revendice animalul de companie, numarul de identificare continut pe microcip nu va avea valoare in instanta.

Adevarul: Numarul de identificare continut pe un microcip este unic, el nu poate fi schimbat si asociaza animalul de companie cu proprietarul acestuia, cu ajutorul unei baze de date folosite pentru recuperarea animalelor de companie. Exista mai multe servicii de recuperare a animalelor de companie. Acestea se aseamana foarte mult cu numerele de identificare folosite pentru asocierea vehiculelor, aparatelor stereo, televizoarelor si altor lucruri de valoare cu proprietarul acestora.

Cluburile americane si canadiene Kennel au recunoscut microcipul ca proba finala a identitatii cainelui si stapanului acestuia si accepta identificarea cainilor de rasa cu numere de identificare continute pe microcipuri. Daca aveti un animal de foarte mare valoare, sau daca va temeti ca vor exista probleme in ceea ce priveste custodia animalului dumneavoastra, identificarea prin microcip ar putea fi de mare ajutor.

Mit:  Este periculos pentru cainele meu sa aiba un obiect strain in interiorul corpului sau.

Adevarul: Orice material strain injectat induce cateva riscuri. Cu toate acestea, riscurile sunt minime in comparatie cu riscul de a pierde animalul. Medicii veterinari implanteaza microcipuri sub pielea animalelor de ani de zile si procesul s-a dovedit a fi foarte sigur. Microcipul este fabricat dintr-un material inert, o substanta biocompatibila, ceea ce inseamna ca nu va cauza o reactie alergica la prietenul tau cu blana si nu va degenera in timp. Primele versiuni de microcipuri puteau cateodata migra din locul unde fusesera injectate, dar, in prezent, producatorii proiecteaza microcipuri cu proprietati antimigrare.

Atunci cand sunt implantate in mod corespunzator, microcipurile nu vor migra. Odata ce acestea sunt implantate la locul lor, nu se vor misca si nu se vor apropia de nici un tesut delicat sau organ. Puteti sa va asigurati ca locul in care a fost implantat microcipul se va vindeca, prin pastrarea calmului animalului dumneavoastra de companie timp de 24 de ore de la injectare. Deoarece microcipul este plasat imediat sub piele si nu intern, citirea microcipului este de asemenea sigura.

Microcipul este un instrument sigur, eficient, durabil si de incredere, dar nu poate garanta pe deplin ca un animal pierdut va fi gasit. Cel mai bun mod de a va pastra animalul de companie in siguranta este folosirea a mai multe metode de identificare. Microcipurile sunt de lunga durata si sunt mijloace de identificare minunate, dar exista sansa ca un adapost sa nu aiba cititor, astfel incat un tatuaj ar fi cea mai eficienta metoda de identificare.Pe de alta parte, daca niste straini binevoitori v-ar gasi animalul de companie pe strada, pe de alta parte, acestia nu ar avea la indemana un cititor de microcipuri pentru identificarea animalului si nu ar sti cui sa se adreseze pentru asocierea tatuajului animalului cu stapanul acestuia.

O zgarda inscriptionata cu numele dumneavoastra si adresa i-ar putea ajuta sa va aduca animalul de companie pierdut inapoi la usa. O alta posibilitate ar fi o zgarda inscriptionata care ar informa cititorii ca animalului de companie i-a fost implantat un microcip si/sau a fost tatuat si ofera acestora numarul de telefon la care ar putea suna pentru a gasi baza de date continand numerele de identificare. Exista intotdeauna posibilitatea ca una dintre metodele de identificare sa esueze, dar daca animalul are doua sau trei tipuri de numere de identificare exista o mare sansa ca cel putin unul dintre acestea sa poata fi folosit pentru ca animalul sa fie adus acasa la dumneavoastra. Vorbiti cu medicul veterinar despre cum sa aplicati cele mai bune metode de identificare animalului dumneavoastra de companie.

Intr-o lume perfecta, zgarzile, gardurile si usile sunt suficiente pentru a mentine animalul acasa, in siguranta. In lumea reala se intampla accidente si animalul depinde de protectia pe care i-o oferiti impotriva lucrurilor care i-ar putea dauna. Acum, cu putin efort, puteti face un mare pas inainte asigurandu-va ca prietenul dumneavoastra cu blanita va va insoti si in viitor.

5 comentarii

da,da in 2010 si eu aveam un ciine drag si nu il lasa-m niciodata nesupravegheat niciodata si in 30 decembrie l-am lasat cateva momente in curte singur si aveam microcip la el si pur si simlu s-a evaporat.Era un brac german maro de opt luni si ce-am gastigat cu microcipu?daca il gasesc doctoru veterinar ii citeste nr.nu?

va rog sa ma ajutati !!!! am pirdut un catel in urma cu ceva timp, era microcipat si sterilizata,am pierduto in zona Oituz bacau cu cui trebuie sa ma adresez? sa ma ajute in gasirea acestui caine?si ce sanse am sal gasesc?

am pierdut pisica de o zi si are microcip dar degeaba pentru ca romania nu este asa de avansata nu se poate cauta animalele cu ajutorul microcipului in romania

Mare bullshit. da este folositor in situatia in care animalul este dus de cineva la vet si este scanat cipul. Dar daca patesti ca mine si iti fuge animalul de acasa ( pisica) si te duci la vet cu seria microcipului, nu numai ca n-au gps sa l localizeze nici macar n au o baza de date pt feline. Multumim Romania