acum 15 ani

Imbăierea şi perierea corectă a animalelor de companie

Există o varietate largă de şampon din care puteţi alege în funcţie părul blăniţei şi pielea animalului sau de rezultatul dorit.

Deşi ai crede că nu e nimic de învăţat despre îmbăierea şi perierea animalului tău de companie, urmând procedurile simple de mai jos îţi vei îmbunătăţi cu siguranţă şi astfel vei uşura treaba atât ţie şi cât animalului de companie.

Perierea

Înainte de băiţă, trebuie să îl piepteni. O pieptănare amănunţită dinainte îndepărtează părul care stă să cadă şi îmbunătăţeşte semnificativ eficacitatea şamponului de a ajunge până la piele ceea ce face băiţa mult mai placută şi mai puţin “păroasă”. Înainte de pieptănare, ar trebui să se folosească un balsam pentru a descurca părul şi a face pieptănarea mai uşoară.

Fii sistematic la periere! Ia-o de la cap şi îndreaptă-te uşor spre coadă. Fii ferm, dar mai ales atent cu mişcările pe care le faci. Poţi să îţi răneşti animalul de companie încercând fără milă să-l smotoceşti pentru a-i descâlci părul ajungând să îi distrugi încrederea. Perierea ar trebui să fie o experienţă plăcută aşa că nu te grăbi.

Pentru animalele cu blăniţă deasă, mai întâi perie în răspăr pornind de la piele şi periind în exterior. După ce a fost periat în sensul acesta, ia-o de la capăt şi perie în sensul firelor de păr. Pentru celelalte tipuri de blăniţă perierea se face în sensul firelor de păr folosind mişcări diferite în funcţie de lungimea părului animalului. După periere poţi folosi un pieptene pentru a îndepărta părul lăsat în urma perierii. Un aspirator de mână poate face o treabă bună în cazul în care animalul poate tolera zgomotul.

Îmbăierea

Dacă foloseşti şamponul corespunzător poţi spăla animalul de companie de mai multe ori pe săptămână fără să îi deteriorezi blăniţa.

Prima hotărâre este unde va avea loc băiţa. Chiuveta din bucătărie sau o cădiţă este ideală pentru animăluţe în timp ce cada de baie sau cadiţele speciale pentru animale sunt mai bune pentru animalele de talie mai mare. Furtunurile de afară, deşi sunt mai convenabile, nu reprezintă o foarte bună alternativă deoarece apa este destul de rece. Apa ar trebui să fie călduţă pentru ca şamponul să îşi facă magia bulelor şi pentru confortul câinelui.

Aplică un unguent oftalmic pentru a proteja ochii şi introdu nişte bile de vată în urechi pentru a nu lasă apa să intre. Există o varietate largă de şampon din care puteţi alege în funcţie părul blăniţei şi pielea animalului sau de rezultatul dorit. NU FOLOSI şamponul din baie fiindcă are în componenţa sa detergenţi mai puternici, pH-ul nu este în concordanţă cu cel al animalelor cărora le poate dăuna blăniţei sau pielii sensibile.

Înmoaie de-a binelea animalul cu apă apoi aplică şamponul. Fii sistematic, din nou, începe şamponarea de la cap spre coadă având grijă să ajungi până la piele. Foloseşte un burete înmuiat bine în apă cu şampon pentru a-l spăla pe faţă cu mare grijă încât să nu-i ajungă apa în ochi.

Clăteşte-l acordând o atentie specială zonei abdomenului, subsuorilor şi între degete. Dacă este cazul mai poţi aplica şampon încă o dată şi bineînţeles să nu uiţi să îl clăteşti. Pentru o blăniţă moale, uşor de periat şi strălucitoare, foloseşte balsam, pe care îl poţi pune în apa de clătire.

Uscarea

Stoarce apa în exces din blăniţă. Apoi, pentru animalele cu părul scurt, foloseşte un prosop din bumbac – sau mai bine un prosop flauşat pentru a şterge energic părul mai întâi normal, apoi în răspăr de la cap la coadă.

Animalele cu părul lung, în special, ar trebui pieptănate pentru a preveni apariţia câlţilor în timpul uscării.

Păzeşte animalul de companie de curent ţinându-l la căldură şi nu îl lăsa afară până nu are părul uscat complet. O blăniţă umedă este ca un magnet pentru praf. Pentru o apariţie pufoasă, la câinii cu părul lung foloseşte uscătorul cu aer cald, dar niciodată fierbinte în timp ce îl periezi în răspăr. Direcţionează fluxul aerului de la rădăcina părului spre vârf. Pentru a scăpa de aspectul pufos perie părul în mod normal.