acum 14 ani

Importanta deparazitarii interne a cainelui

Toţi puii de caini au viermi intestinali. Pentru sanatatea căţelului – şi a stăpânului! – recomandăm călduros deparazitarea internă periodică a câinelui tău, indiferent de varsta.

Toţi puii trebuie deparazitaţi intern încă din primele săptămâni de viaţă, de obicei odata cu primul vaccin, urmat de tratamente frecvente, cca. o dată la două 2 săptămâni până la vârsta de cca. 8 săptămâni.

De asemenea, indicat ar fi să se continue procesul de deparazitare cel puţin lunar până la vârsta de  6 luni.

Deparazitarea internă a puilor mici

Începe deparazitarea internă a căţelului tău la vârsta de 2 săptămâni; repetă intervenţia la 4, 6 şi 8 săptămâni. În cazul unui căţel expus la un risc ridicat de infectare, ca de exemplu căţeii abandonaţi sau orfani, aplică tratamentul şi la vârsta de 10 şi 12 săptămâni şi apoi lunar până când căţelul are cel puţin 6 luni.

După această perioadă, foloseşte un tratament medicamentos pentru prevenirea apariţiei viermilor la inimă, care este efectiv şi împotriva altor tipuri de viermi precum viermii cu cârlig sau viermii rotunzi, la recomandarea medicului veterinar.

Deparazitarea internă căţelelor care alăptează

Tratează mama puilor în acelaşi timp cu căţeii.

Presupunând că starea de sănătate a câinelui este bună, deparazitează câinele imediat. După trecerea a 2 săptămâni, respectă toate recomandările descrise mai sus.

Deparazitarea internă a câinilor adulţi

Deparazitarea internă trebuie să fie realizată regulat pentru prevenţie. De asemenea, trebuie să se monitorizezi şi să elimini paraziţii din mediul înconjurător al câinelui.

Mai târziu, când căţelul va creşte, este o idee bună să-i administrezi un tratament pentru prevenirea apariţiei viermilor la inimă, care este eficient şi împotriva viermilor cu cârlig, a viermilor rotunzi şi a altor tipuri de viermi.

Ca informaţie generală, căţeii infectaţi elimină continuu larve de viermi rotunzi şi viermi cârlig în excremente. Apoi se vor infecta din nou dacă se joacă sau sapă în aceeaşi zonă în care şi-au făcut nevoile mai devreme. Este bine de ştiut că viermii rotunzi şi viermii cârlig pot fi trataţi destul de uşor folosind un deparazitant calitativ.

Dacă câinele sau căţelul tău trăieşte într-o zonă în care expunerea la diverse tipuri de viermi este mare, pentru siguranţă, este înţelept să-l deparazitezi la fiecare trei până la şase luni pe tot parcursul vieţii. De asemenea, în cazul în care câinele tău mănâncă excremente de la ORICE fel de animal, este indicat să fie tratat şi împotriva viermilor cârlig, a viermilor rotunzi şi a viermilor bandă, la fiecare trei luni.

Există multe alte tipuri de viermi cu care câinele tău se poate infecta, ca de exemplu viermii bici sau alţii asemănători. Pentru a fi sigur în legătură cu ce tip de viermi intestinali este infectat, trebuie să-ţi duci câinele (sau o mostră de scaun al acestuia) la un medic veterinar pentru un examen fecal.

Dacă ai un pui sau un câine adult care nu a fost deparazitat de ceva vreme, este indicat să consulţi medicul veterinar pentru informaţii suplimentare cu privire la deparazitarea câinilor sau respectă poate orarul de deparazitare sugerat mai sus. Ca în orice altă situaţie, contactează medicul veterinar dacă ai întrebări legate de deparazitarea câinelui tău.