acum 15 ani

Încă un adăpost pentru câinii comunitari, în Lunca Sucevei

Câinii neadoptaţi ar putea fi eutanasiaţi

Municipiul Suceava ar putea avea încă un adăpost pentru câini comunitari, deoarece numărul acestora este foarte mare, iar cel în funcţiune este supraaglomerat.
Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că adăpostul ar putea fi construit anul viitor, tot în Lunca Sucevei. Lungu a spus că, în ciuda riscului de a supăra iubitorii de animale, el salută decizia Comisiei Juridice din Senat, care a dat aviz favorabil pentru modificarea Legii nr.9/2008 privind protecţia animalelor, care interzice eutanasierea câinilor comunitari, în sensul ca această măsură să fie permisă dacă animalele nu sunt adoptate după o anumită perioadă de staţionare în adăpost.
„Nu putem merge în haos, trebuie găsită o soluţie ca să nu scape lucrurile de sub control. Este o realitate pe care trebuie s-o recunoaştem, sunt foarte mulţi câini pe străzi”, a spus primarul Lungu.
Printre cei cinci parlamentari care au semnat proiectul de modificare a legii privind protecţia animalelor se numără şi senatorul PD-L de Suceava Orest Onofrei. Propunerea legislativă pentru abrogarea Legii nr.9/2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr.205/2004 privind protecţia animalelor, precum şi pentru modificarea OUG nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, aprobată cu modificări de Legea nr.227/2002 a fost dezbătută în Comisia Juridică din Senat şi a fost avizată favorabil, la începutul acestei luni.
Argumentele aduse de iniţiatori sunt că legea votată anul trecut nu a îmbunătăţit siguranţa oamenilor care sunt ameninţaţi de prezenţa câinilor maidanezi şi nici pe cea a câinilor fără stăpân, situaţia cu care se confruntă adăposturile de câini supraaglomerate, sumele insuficiente pentru îngrijirea patrupedelor şi numărul mare de persoane care reclamă prezenţa pe străzi a tot mai mulţi câini agresivi.

Câinii neadoptaţi ar putea fi eutanasiaţi

În expunerea de motive a celor cinci parlamentari sunt prezentate cazuri de copii şi bătrâni desfiguraţi sau ucişi de maidanezi şi se precizează că adăposturile sunt pline tocmai pentru că legea nu permite eutanasierea.
„Tot timpul apar pui pe stradă, alungaţi din curţi sau instituţii unde angajaţii hrănesc şi protejează animalele. Oricâţi câini se sterilizează, vin mereu în stradă alţii, de la populaţie”, se arată în document.
Pe lângă aceste aspecte, senatorii prezintă şi costurile legate de tratamentul şi spitalizarea celor muşcaţi de câini, între trei şi cinci milioane de lei vechi/caz, în funcţie de gravitatea muşcăturilor. Ultimul semnal lansat de autorităţile sanitare în legătură cu câinii comunitari este raportul realizat în urma unui control efectuat de Institutul de Microbiologie Cantacuzino din Bucureşti, care arată că, din 103 câini testaţi serologic, 38 au fost depistaţi cu leptospi¬roză, boală transmisibilă şi la om.
Proiectul de lege nu se referă doar la abrogarea legii nr. 9 din 2008, ci şi la modificarea şi completarea legii nr. 205/2004 potrivit căreia „eutanasierea cainilor, a pisicilor şi a altor animale este interzisă, cu excepţia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar”. Parlamentarii doresc ca animalele care nu sunt adoptate după un timp rezonabil să poată fi eutanasiate.