acum 14 ani

Indicii pentru detectarea durerilor si a posibilelor boli la animalele de companie

Pentru a se proteja de pradatori, animalele obisnuiesc sa-si ascunda durerea. Animalul dumneavoastra de casa ar putea suferi, desi nu manifesta semne vizibile. Stiinta veterinara a avansat  atat de mult, incat a reusit sa decodeze semne subtil ale discomfortului animalelor doar din simpla miscare a cozii.

E vital sa observati comportamentul animalului dumneavoastra de casa pentru a-i putea identifica posibilele dureri. Cat de bine va cunoasteti animalul de casa? Folositi aceste cinci indicii ale Asociatiei Americane pentru Animale AAHA pentru a-i intelege animalului dumneavoastra de casa limbajul corpului.

Indiciul 1. Obiceiuri anormale de ros

Daca animalul dumneavoastra de casa manifesta obiceiuri anormale de ros, cum ar fi sa scape mancarea sau sa foloseasca doar o parte a gurii pentru a mesteca, ar putea avea o problema dentara sau o tumora in gura. De asemenea, scaderea in greutate, respiratia urat mirositoare sau scarpinare excesiva a zonei fetei ar putea denota o anomalie. Verificarile regulate ale dentitiei sunt foarte importante pentru a preveni sau trata problemele dentare sau orice alte dureri aditionale.

Indiciul 2. Greutatea

Durerea influenteaza in mod direct greutatea animalului dumneavoastra de casa si obiceiurile sale de hranire. Animalele ce prezinta exces in greutate sunt mai predispuse la rupturi de ligamente si luxatii sau rupturi ale articulatiilor si oaselor. Animalele ce sufera de artrita sau dureri ale musculaturii inclina sa refuze hrana, deoarece aplecarea catre vasul cu hrana se poate dovedi o miscare dureroasa. Durerile cauzate de artrita pot duce, de asemenea, la cresteri in greutate, in timp ce obiceiurile alimentare raman neschimbate din cauza lipsei de miscare. Pe de alta parte, durerea poate cauza  pierderea apetitului, implicit scaderea in greutate.

Indiciul 3. Evitarea manifestarilor de afectiune sau a atingerii

Animalutul  obisnuia sa fie activ si plin de energie, iar acum sta linistit in preajma casei? Evitarea gesturilor afective sau a atingerilor poate fi semnul unei boli in progresie, cum ar fi osteoartrita sau boala discului intervertebral. Desi animalul dumneavoastra ar putea parea absolut normal la mangaiere, presiunea  aplicata corpului prin atingere poate expune zone sensibile sau dureroase, iar ascunderea acestora prezinta o disfunctie. Deoarece animalul resimte durerea, el o va ascunde pentru a evita o pozitie vulnerabila (aceasta ii permite animalului sa previna interactiuni dureroase).

Indiciul 4. Reducerea miscarii si a exercitiilor

Osteoartrita sau luxatiile ori rupturile articulatiilor sau oaselor reprezinta cauza cea mai des intalnita a durerilor. Animalele care schiopateaza pot fi reticente la a urca sau a cobori scari, a face exercitii sau a se juca. Ranile cauzate de greutate excesiva, luxatii sau rupturi produc aceleasi efecte. Pierderea kilogramelor in plus poate ajuta animalele supraponderale sa nu mai simta durere, prin reducerea presiunii exercitate asupra rupturilor si luxatiilor. Consultati medicul veterinar in legatura cu exercitiile, dietele si terapiile care ar putea imbunatatii sanatatii si viata animalului dumneavoastra.

Indiciul 5. Incidentele

Detinatorii de animale considera adesea ca incidentele sunt rezultatul unor probleme comportamentale, insa durerea poate influenta animalul chiar sa urineze sau sa defecheze in locuri nepotrivite. Animalele cu dureri ale articulatiilor sau suferinde de artrita ar putea fi impiedicate de catre obstacolele dureroase, precum scarile, sa ajunga intr-un loc potrivit.

Infectiile tractului urinar pot conduce si ele la situatii neplacute. Pe langa aceste incidente, simpomele unei infectii a tractului urinar pot include letargia, febra si dificultati in a urina.

Lipsa expresiei verbale nu inseamna ca animalul nu resimte durerea. Schimbari minore in comportament pot indica un semnal de alarma. De aceea, cunoasterea si observarea obiceiurilor animalului dumneavoastra va pot ajuta sa recunoasteti si sa tratati durerile animalului. Managementul durerii a devenit parte integranta a ingrijirii animlului dumneavoastra.

Diagnosticarea si controlul durerii reprezinta unul din cele 900 standarde in functie de care un spital veterinar este evaluat pentru a primi acreditarea AAHA. Pentru mai multe informatii despre managementul durerii, consultati Ghidurile pentru managementul durerii pentru caini si pisici ale AAHA/AAFP.