acum 14 ani

Indrumari pentru ingrijirea dentara a cainelui

Ai lasa ani de zile sa treaca intre vizitele la dentist? Probabil ca nu! Sanatatea dentara a animalului tau de companie este la fel de importanta pentru sanatatea sa precum e sanatatea dentara pentru conditia ta generala. Pentru a ajuta veterinarii si echipele lor sa ofere ingrijire dentara excelenta pentru pisici si caini si pentru a educa detinatorii de animale referitor la importanta unei igiene dentare corespunzatoare de-a lungul intregii vieti a animalelor, Asociatia Spitalului American pentru Animale (American Animal Hospital Association – AAHA) a dezvoltat Indrumarile AAHA pentru Ingrijirea Dentara la Caini si Pisici. Ideile esentiale ale acestor indrumari sunt cuprinse in acest articol.

Igiena orala la caini si pisici este unul din aspectele cele mai ignorate cu privire la sanatatea animalelor de companie.

Igiena orala la caini si pisici este unul din aspectele cele mai ignorate cu privire la sanatatea animalelor de companie. De fapt, un studiu recent al AAHA arata ca aproximativ doua treimi din oamenii cu animale de companie nu le ofera ingrijirea dentara care e recomandata ca esentiala de medicii veterinari. Mai mult, Societatea Dentara Veterinara Americana (American Veterinary Dental Society) anunta ca 80% din caini si 70% din pisici arata semne de boli orale pana la varsta de 3 ani.

Bolile dentare nu afecteaza doar gura. Pot duce la probleme de sanatate mai serioase, inclusiv boli de inima, plamani sau ficat, fapt care face foarte important ca animalul tau sa aiba ingrijire dentara  corespunzatoare inca de la inceput.

Indrumarile pentru Ingrijirea Dentara la Caini si Pisici au fost gandite pentru a oferi veterinarilor si echipelor lor o platforma de lucru pentru practica dentara la animale mici, incluzand examinari dentare si proceduri de curatare si chirurgicale. Totusi, sanatatea dentara a animalului tau de companie nu este doar in mainile veterinarilor. Educarea stapanilor cu privire la optiuni de tratamente petnru sanatate dentara optima si importanta ingrijirii date acasa sunt subliniate de-a lungul indrumarilor.

Bolile Periodontale

Respiratia urat mirositoare la caini sau pisici nu trebuie ignorata – ar putea indica semne ale unei probleme orale si cu cat mai repede este tratata de catre veterinar (invatand totodata chiar tu sa o tratezi), cu atat mai repede tu si animalul tau de casa puteti zambi fara griji.

Bolile periodontale reprezinta infectia tesutului care inconjoara dintii, care se dezvolta in stadii progresive. Incepe ca un strat bacterian subtire numit placa dentara. Bacteriile se ataseaza de dinti. Cand ele mor, pot fi calcifiate de calciul din saliva. Astfel se formeaza o substanta tare si dura, numita tartru sau calculi dentari, care permite acumularea a mai multor straturi de placa.

Initial, placa poate duce la gingivita, o inflamare a gingiilor insotita de inrosire, precum si sangerari frecvente ale gingiilor.
Din cauza ca placa si calculii se dezvolta sub linia gingiei, e nevoie de o curatare profesionla pentru tratare. Daca straturile de placa si tartru nu se trateaza, in timp, infectia poate ajunge in jurul radacinii dintelui.

In stadiile finale ale bolilor periodontale, tesuturile din jurul dintelui sunt distruse, si astfel dintele nu mai e mentinut in locul sau. Acesta este un process foarte dureros pentru prietenul tau cu patru picioare, dar toate aceste probleme pot fi evitate.

Ingrijire Dentara la Cabinetul Veterinar

Sunt doua componente critice in ingrijirea dentara a nimalului tau de companie: examinarile orale si curatarile dentare. Ingrijirea dentara  veterinara incepe din stadiul de pui al animalului. AAHA recomanda ca veterinarii sa consulte cateii si puii de pisica pentru probleme legate de dintii de lapte, dinti lipsa sau in plus, inflamatii si dezvoltarea danturii. Pe masura ce animalul tau de companie imbatraneste, veterinarul va examina dezvoltarea eventualelor anomalii, acumularea placii si a tartrului, boli periodontale si tumori orale.

Veterinarii pot sa faca examinari orale de baza pe pacienti neanesteziati. Insa pentru o examinare mai detaliata si curatare, o anestezie de scurta durata e necesara.

Indrumarile pentru Ingrijire Orala de la AAHA recomanda consultatii orale periodice si curatari ale danturii, sub anestezie generala, pentru caini si pisici adulti. Aceste proceduri sunt recomandate cel putin anual incepand cu varsta de un an la pisici si caini de talie mica, respective 2 ani la caini de talie mare.

Aceste indrumari mai recomanda si urmatoarele:

Examinari pre-anestezice – Oricand e necesara anestezia, sunt luate masuri de precautie pentru a asigura siguranta animalului tau de companie. Veterinarul va examina in amanunt animalul, pentru a se asigura ca e destul de sanatos pentru a suporta anestezia. In functie de varsta animalului, precum si de conditia fizica generala a acestuia, veterinarul poate face teste de urina, sange, electrocardiograme si radiografii, pentru a elimina orice boli periculoase ale inimii, rinichilor sau ale altor organe vitale. Desi exista un grad de risc asociat cu orice procedura medicala, anestezia din ziua de azi este, in general, sigura, chiar si pentru animale mai in varsta.

Monitorizarea anesteziei – In timpul anesteziei, monitorizarea si inregistrarea semnelor vitale ale animalului tau de companie(cum ar fi temperature corpului, ritmul batailor inimii si respiratia, precum si alti factori importanti) este necesara. Astfel este mentinuta siguranta animalului tau cat timp se afla sub anestezie.

Radiografii dentare – Radiografii (raze X) ale dintilor sunt necesare in mod periodic, pentru a se putea evaluta complet sanatatea orala a animalului tau de companie. Razele X ajuta veterinarul eorm in detectarea anomaliilor invizibile la o altfel de examinare. In unele cazuri, razele X pot comfirma necesitatea unei extractii pentru un dinte grav infectat.

Aranjare si Slefuire – Veterinarii sunt sfatuiti sa foloseasca instrumente similare cu cele ale dentistilor pentru a indeparta placa si calculi de pe dintii animalului tau de companie. Pentru a netezi posibilele zgarieturi de pe smaltul dintelui, este recomandata slefuirea cu o pasta speciala.

Fluor/sigilatori – Aplicarea unei substante anti-placa, precum tratamentul cu fluor si/sau o bariera sigilanta sunt de asemenea recomandate. Astfel, dintii sunt intariti si desensibilizati, iar formarea unei placi viitoare este incetinita.

Ingrijirea Dentara Acasa

Ingrijirea dentara a animalului tau de companie nu ramane daor in mainile veterinarului. Ca stapan de animal, joci un rol central in asigurarea sanatatii dentare a animalului tau de companie, prin spalarea pe dinti efectuata in mod regulat.

Aminteste-ti … animalele de companie pot trai mai mult si pot avea vieti mai sanatoase daca igiena orala este mentinuta de-a lungul vietii lor. De fapt, ingrijirea dentara corespunzatoare poate adauga pana la 5 ani la viata animalului tau! Vorbeste cu veterinarul tau despre dezvoltarea unui plan de ingrijire dentara pentru prietenul tau blanos.

Click aici pentru un video instructiv pentru spalarea pe dinti a pisicii.