acum 14 ani

Infectia micotica – Sporotrichoza la caini

Aceasta infectie este rara, dar imbolnavirile pot fi severe, atat la caini si pisici, cat si la oameni. Deoarece exista riscul de transmitere a bolii de la pisicile bolnave la om, severitatea infectiei nu trebuie niciodata subestimata. Boala nefiind comuna, medicii veterinari si proprietarii de animale pot adesea sa o treaca cu vederea si sa nu o identifice ca o potentiala cauza a simptomelor aparute.

Ce este Sporotrichosis si cum ajunge sa se transmita

Sporotrichosisza este o infectie cauzata de ciuperca Sporothrix schenckii. Aceasta ciuperca este localizata in sol si in resturile organice, fiind larg raspandita in SUA. Infectia este comuna cainilor in libertate sau care petrec mult timp in aer liber, cainilor de vanatoare si la pisici, in special la masculii care se bat frecvent. La caini, ciuperca intra in corp prin ranile punctuale cauzate de intepaturi cu spini sau alte obiecte ascutite. La pisici se transmite de la zgarieturile altor pisici ce au ghearele or dintii infectati. Oamenii s-au imbolnavit avand rani deschise in contact cu pisici infectate.

Care sunt simptomele?

La caini, simptomele comune sunt micii noduli ce apar la nivelul pielii de pe cap, urechi si corp. Nodulii pot ulcera, producand un lichid limpede sau putin tulbure. In rest, cainele pare sanatos, leziunile neproducand nici durere, nici mancarimi. Leziunile care pot aparea pe picioare sunt cazate de nodulii la nivel limfatic.

La oameni, Sporotrichosisza este o infectie localizata de obicei pe degete, maini sau fata, locuri unde persoana poate avea rani deschise ce au venit in contact cu o pisica infectata. Nodulul se poate deschide si ulcera, iar la nivel limfatic sunt posibile umflaturi.

Cum se diagnosticheaza Sporotrichosisza ?

La caini, spre deosebire de pisici, infectia este greu de localizat. Daca se suspecteaza a fi Sporotrichosisza dar nici o urma nu este gasita, se va efectua un test cu de fluorescenta ce adesea confirma diagnosticul. O mostra din fluidul nodulilor poate de asemenea sa ajute la confirmarea diagnosticului de Sporotrichosisza.

Care este tratamentul infectiei  Sporotrichosisza?

Cainii infectati sunt tratati oral cu iodura de potasiu. Tratamentul dureaza de obicei 4 pana la 8 saptamani. Ketoconazol si Itraconazol (mai scump) sunt de obicei folosite ca tratament alternativ.

Cum Sporotrix este o ciuperca si nu o bacterie, antibioticele nu sunt eficiente. Animalelor infectate cu Sporotrichosisza nu trebuie sa li se adminstreze steroizi.

Cum se poate preveni ?

Prevenirea infectiei cu Sporotrichosisza la animale consta in tratamentul imediat al tuturor ranilor prin punctii si evitarea plimbarilor in zonele puternic impadurite si infestate cu spini.

Sporotrichosisza este in mod fericit o afectiune rara la caini, pisici si oameni. Aceasta trebuie avuta totusi in vedere atunci cand animalul nostru de casa dezvolta noduli sau prezinta rani ce nu se vindeca.

BIBLIOGRAFIE

Ackerman, L. Skin and Haircoat Problems in Dogs. Alpine Publications. Loveland, CO; 1994.

Bloomberg, M; Taylor, R; Dee, J. Canine Sports Medicine and Surgery. W.B. Saunders. Philadelphia, PA; 1998.

Bonagura, J. Kirks Current Veterinary Therapy XII. W.B. Saunders. Philadelphia, PA; 1995.

Bonagura, J. Kirks Current Veterinary Therapy XIII. W.B. Saunders. Philadelphia, PA; 2000.

Ettinger, S. Textbook of Veterinary Internal Medicine. W.B. Saunders. Philadelphia, PA; 1989.

Greene, C. Infectious Disease of the Dog and Cat. W.B. Saunders. Philadelphia, PA; 1998.

Griffin, C; Kwochka, K; Macdonald, J. Current Veterinary Dermatology. Mosby Publications. Linn, MO; 1993.

Scott, D; Miller, W; Griffin, C. Muller and Kirk’s Small Animal Dermatology. W.B. Saunders. Philadelphia, PA; 1995.