acum 14 ani

Infectii ale urechii interne si medii la caini

Bassetul, cel mai urecheat caine

Urechea interna si medie a cainilor si pisicilor este separata de urechea externa prin timpan. Nu este posibila vederea urechii interne si medii decat in cazul in care timpanul a fost spart. Infectiile si problemele survenite la nivelul urechii interne sau medii necesita un diagnostic prompt si tratament adecvat pentru prevenirea unei daune permanente precum surzenia. Urechea interna si cea mediana coordoneaza auzul si controlul echilibrului.

Din aceasta cauza, problemele in aceasta zona se manifeste de cele mai multe ori prin pierderea auzului, o pierdere a echilibrului sau alte probleme neurologice. Din fericire, desoperite din timp, majoritatea infectiilor la ureche interna si cea medie pot fi tratate cu succes.

Care este cauza infectiilor urechii interne si medii?

Majoritatea infectiilor urechii interne si medii la caini si pisici sunt cauzate de extindera unei infectii din urechea externa. Bacterii precum Staph, Strep, Pseudoomonas, Malassezia sau Candida sunt in mod frecvent identificate ca agenti infectiosi. Bacterii infectioase mai putin comune pot urca din cavitatea bucala prin tubul auditiv si de aici, in ureche.

Care sunt simptomele?

Simptomele infectiilor urechii interne si medii sunt adesea similare simptomelor infectiilor urechii externe si includ durere la nivelul urechii, scuturari ale capului, secretii infectioase sau sangerande, scarpinat la nivelul intrarii urechii. Cu cat infectia la nivelul urechii medii progreseaza, cainele poate de asemenea sa aiba paralizie faciala, pe partea infectata datorata inflamarii nervului facial ce trece adiacent peste urechea medie. Semne ale paraliziei faciale includ dificultate in a inghiti, caderea unor muschi faciali sau a pleoapei,  prezenta unei a treia pleoape ce avanseaza in sus si acopera ochiul. Odata ce infectia progreseaza catre urechea interna, simptomele vor include lipsa ehilibrului, inclinarea capului inainte si chiar rotirea haotica in cerc.

Cum se face diagnosticarea?

Infectiile urechii interne si medii sunt diagnosticate cu ajutorul unui consult otoscopic minutios si raze X la nivelul capului. Animalele trebuie anesteziate in general, pentru a putea fi examinate in mod coresunzator astfel incat urechea sa fie curatata si tratata. Un timpan spart, un timpan decolorat sau imbibat intr-un lichid este un indicator al unei posibile infectii a urechii interne si medii. Majoritatea infectiilor urechii interne si medii au de asemenea, semne ale unei infectii ale urechii externe, dar nu intotdeauna.

Tratamentul

Tratamentul variaza in functie de severitatea bolii. In infectiile blande, antibioticele orale sau cele injectabile, in combinatie cu antibioticele locale si agentii antifungici sunt adesea utilizati. In cazuri mai severe sau cronicizate, timpanul ar putea necesita o incizie chirurgicala si astfel urechea medie va fi curatata si tratata.

In unele cazuri sunt necesare tratamente invazive incluzand scoaterea unei parti din tesutul osos ce acopera urechea, printr-o osteotomie laterala sau ventrala.

In cazuri foarte grave, scoaterea completa si eliminarea intregului canal auditiv (pierderea totala a auzului) poate fi necesara. In cazurile in care tumorile, polipii la feline, alergii sau alti factori contribuie la cauza infectiei, acestia trebuie de asemenea identificati si tratati pentru ca intregul tratament sa fie eficient.

Prevenirea

Nu toate problemele survenite la nivelul urechii medii si interne pot fi prevenite, dar pentru majoritatea lor exista o metoda de prevenire. Un diagnostic timpuriu si tratamentul adecvat, administrat prompt celor mai comune infectii ale urechii externe vor preveni majoritatea infectiilor urechii medii si interne. Controlarea capuselor de urechi si a alergiilor, precum si o rutina de curatare a urechii eficienta sunt cheia catre prevenirea tuturor infectiilor urechii.

Referinte si Lecturi recomandate pentru aprofundare

Feldman, E; Ettinger, S. Textbook of Veterinary Internal Medicine. W.B. Saunders Co. Philadelphia, PA; 2000.

Greene, C. Infectious Diseases of the Dog and Cat. W.B. Saunders Co. Philadelphia, PA; 1998.