14 Noi 2009

Infectiile urechii la caini

Urechea medie poate ascunde infectii diagnosticate prin examenul de laborator

Infecţiile urechilor sunt boli foarte des întâlnite la câini, dar şi la pisici, însă nu cu aceeasi frecventa. Se disting doua tipuri de infecţii: otita externă – inflamaţie a conductului auditiv extern- şi otita medie, caracterizată prin inflamaţia urechii medii.

Chiar dacă orice câine sau pisică poate să sufere de o infecţie a urechii, există anumite rase care par să fie  predispuse la acestea. Spre exemplu, cei din rasa Cocker Spaniels şi Basset Hounds (au urechile lungi şi pendulate), sau Miniature Poodles şi Schnauzers (urechilor acestora sunt acoperite cu păr pe interior), sunt mai expuşi la astfel de infecţii decât alte rase canine.Majoritatea infecţiilor de acest fel sunt uşor de tratat, dar dacă rămân netratate pot cauza şi alte afecţiuni grave.

Cauzele infectiilor urechii

Otita externă poate fi cauzată de o infecţie bacteriană, dar şi de acumularea firelor dese şi încâlcite de păr din canalul auditiv extern. Alte cauze ale otitei externe sunt curăţarea agresivă a urechii, resturile de mizerie depuse pe canalul auditiv şi existenţa altor particule exterioare. Câteodată infecţia canalului auditiv extern este rezultatul altor infecţii din organism sau ale infestării cu căpuşe.

De obice, apariţia otitei medii rezultă din răspândirea infecţiei canalului auditiv extern. De aemenea, resturile de mizerie depuse acolo sau curăţarea neadecvată pot infecta timpanul, permiţind infecţiei să pătrundă in urechea medie.

Simptome

Animalul predispus la astfel de infecţii resimte o stare de disconfort. Astfel că câinele sau pisica dumeavoastră va da din cap sau se va scărpina la ureche. Câteodată, în astfel de cazuri, urechile se întoşesc emanând un miros neplăcut şi s-ar putea prelinge un lichid negru sau gălbui. Dacă animalul dumneavoastră va da din cap în mod constant, înseamnă că acesta este predispus la o infecţie a urechii medii.

Diagnostic si tratament

Deoarece există mai multe cauze ale contaminării, este de dorit ca animalul sa fie examinat de un veterinar, acesta fiind cel mai în masură să prescrie medicaţia şi tratamentul corespunzător. De asemenea, veterinarul trebuie ă se asigure că timpanul este sănătos, altfel există riscul ca unele medicamnete să reducă auzul dacă pastilele sunt administrate la un animal cu timpanul lovit.

Ce presupune un control medical auditiv? Veterinarul va folosi otoscopul -un instrument optic -pentru a examina canalul auditiv. Acesta va afla dacă timpanul este sau nu afectat şi dacă există anumite particule exterioare înăuntru. Dacă această operaţiune este prea dureroasă pentru animal, se recomandă ca acesta să fie sedat sau anesteziat pentru a se putea realiza controlul.

Mai departe, veterinarul va lau o monstră din acele particule existente în canalul auditiv şi le va cerceta la un microscop. Acest procedeu se numeşte citologie şi îi permite doctorului să afle ce anume cauzează această infecţie. Dacă există mai mulţi factori care contribuie la apariţiei infecţiei, atunci trebuie administrată o medicaţie complexă.

Dacă veterinarul identifică particule exterioare sau cantităţi mari de resturi de mizerie, administrarea de sedative este obligatorie pentru a se îndepărta impurităţile şi a curăţa zona afectată.

O infecţie a urechii medii poate fi mai greu de combătut. Diagnosticarea şi tratarea în acest caz includ examene de laborator, folosindu-se razele X, iar in cazurile extreme  se poate apela şi la interventia chirurgicala. Pana la disparitia infectiei pot trece 4-6săptămâni, timp in care  s-ar putea să ţi se recomande reducerea activitatii animalului.

În ambele cazuri trebuie să aveţi grijă ca apa sa nu ajunga în urechile animalului. Vizitele ulterioare la veterinar sunt foarte importante pentru a vă asigura că tratamentul îşi va face efectul şi că infecţia va dispărea. Dar reţineţi următorul lucru: cu cât infecţia va persista, cu atât va fi mai greu să o îndepărtaţi. Dacă infecţia rămâne netrată, animalul dumneavoastră va suferi în continuare. Datul din cap şi scărpinatul pot provoca alte probleme ca de exemplu pleznirea vaselor de sânge, iar pentru a ameliora situaţia este nevoie de intervenţie chirurgicală. Infecţiile cronice pot fi periculoase pentru timpan şi pot bloca canalul auditiv. In astfel de cazuri este nevoie de operaţii chirurgicale pentru a reface canalul auditiv.

Medicatia

Tratamentul prescris de doctor include, de obicei, şi medicamente specifice pentru curăţarea zilnică a urechilor, timp de cel mult 2 săptămâni. Dar ţineţi minte că pe animalul dumneavoastră îl dor urechile şi, spre exemplu, Fluffy sau Fido s-ar putea să nu înţeleagă ce intenţionaţi să-i faceţi, aşa că, acţionaţi cu grijă! Rugaţi-l pe veterinar să vă facă o demonstraţie în ceea ce priveşte felul în care trebuie îngrijite urechile.

Pronosticul

În cele mai multe cazuri, infecţia animalului dumneavoastă va fi vindecată dacă diagnosticul a fost identificat corect şi tratamentul a fost aplicat corespunzător. Chiar dacă infecţiile urechilor sunt de natură cronică, bolile care ar fi generat apariţia infecţiilor sunt alergiile şi tiroida.

Datorită faptului că pisicile sunt în mod normal rezistente la aceste infecţii, alte probleme trebuie investigate. Canalul auditiv al pisicii dumneavoastră poate să aibă un aspect mai ciudat sau sitemul imunitar al acesteia să fie suprimat. Pisica trebuie examinată de veterinar pentru a se depista virusul leucemiei sau cel al deficienţei imunitare, ambele afectând sistemul imunitar. Şi pisicile cu probleme diabetice pot suferi de infecţii ale urechilor, astfel că faceţi un test diabetic.

Prevenirea infectiilor

Stăpânii animalelor pot preveni astfel de infecţii printr-un ritual preventiv de îngrijire. Această metodă terapeutică este indicată câinilor cu urechile pendulare, cu fire de păr în urechi sau care suferă de alergii sau alte probleme medicale. Spălarea săptămânală a urechilor cu o soluţie specială recomandată de veterinar poate să reducă sau prevină infecţiile. De asemenea, o astfel de spălare poate fi benefică şi în alte probleme.

Medicul veterinar LeeAnn Dumars arata că ingrijirea săptămânală a urechilor îi dă posibilatea stăpânului să perceapă acest procedeu ca pe o rutină şi, în acelaşi timp, să observe primele semne ale infecţiei. Acest obicei ii va da animalului posibilitatea de a avea urechile curate si, in acelasi timp, de un tratament mult mai uşor decât atunci când infecţia este într-un stadiu mai avansat.

În plus, curăţatul urechilor animalelor cu fire de păr pe partea interioară a urechii presupune şi tunderea acestora de către stăpân sau de catre veterinar.

Acelaşi doctor a mai explicat  că cei ce au animale care suferă de probleme cronice ale urechii, trebuie să ştie că îngrijirea preventivă pe o perioadă lungă de timp şi menţinerea acesteia sunt necesare pentru a-i asigura animalului  o viaţă sănătoasă.Publicat de: David Mariana Ramona
 
Colectarea deseurilor organice intr-un mare oras. O poveste de succes.

Colectarea deseurilor organice intr-un mare oras. O poveste de succes.
Milano este cel mai mare oras din lume cu o schema formala de reciclare a deseurilor organice. De ce este importanta colectarea selectiva a acestor deseuri, cum au atins milanezii o rata de succes de 95% si cum sta Romania…

Ministerul Mediului nu sustine instalatiile de incinerare in Planul National pentru Gestionarea Deseurilor

Ministerul Mediului nu sustine instalatiile de incinerare in Planul National pentru Gestionarea Deseurilor
Valorificarea energetica a deseurilor menajere prin combustie la temperaturi inalte este intens sustinuta de catre industrie ca fiind solutia salvatoare, care poate scapa Romania de deseuri. La o prima analiza pare sa fie o strategie foarte atragatoare, intrucat incineratoarele reduc…

Influenta principalelor elemente climatice asupra organismului uman

Influenta principalelor elemente climatice asupra organismului uman
Omul este o fiinta meteosensibila, reactionand diferit la elementele climatice, in functie de fondul genetic trebuie sa-si constientizeze meteorosensibilitatea si sa-si evalueze potentialul de aclimatizare pentru a putea preveni eventualele situatii de risc ce ii pot afecta sanatatea, siguranta, productivitatea…

Haine din bambus: moda ecologica sau viitorul industriei textile

Haine din bambus: moda ecologica sau viitorul industriei textile
Producerea tesaturii de bambus s-a inceput nu cu mult timp in urma – primele mostre au aparut acum zece ani. Si, dupa ce aparuse, au primit imediat titlul mandru de tesatura a secolului XXI. Intr-adevar, stofa din bambus are prea…

Land Art, arta care imbina ingineria si ecologia

Land Art, arta care imbina ingineria si ecologia
Arta cu natura si in natura, menita sa transmita un mesaj social profund. Aceasta ar putea fi, in cateva cuvinte, definitia Land Art-ului. Concept artistic originar din Statele Unite ale Americii din anii 50, Land Art-ul a ajuns si la…

Toaletele ecologice ar putea disparea de pe strazile Timisoarei

Toaletele ecologice ar putea disparea de pe strazile Timisoarei
Primaria are de gand sa renunte la solutia toaletelor ecologice amplasate pe strazile orasului si sa construiasca toalete civilizate, inclusiv pentru persoane cu dizabilitati. Problema toaletelor ecologice amplasate pe strazile Timisoarei a fost luata in discutie la ultima sedinta de…

40.000 de lei pentru romanii care isi construiesc sau renoveaza locuintele cu materiale ecologice

40.000 de lei pentru romanii care isi construiesc sau renoveaza locuintele cu materiale ecologice
Romanii care isi construiesc sau renoveaza locuintele cu materiale ecologice ar putea primi pana la 40.000 de lei, potrivit programelor Casa Verde Clasic si Casa Verde Plus lansate in dezbatere publica de Ministerul Mediului. Prima componenta a programului lansat in…

Marea Bariera de Corali declarata “aproape moarta�

Marea Bariera de Corali declarata “aproape moarta�
Imagini recente au aratat gradul avansat de deteriorare a recifurilor de corali din cauza schimbarilor climatice. Cresterea temperaturii oceanelor a afectat masiv starea celui mai mare sistem de corali din lume care se intinde pe mai mult de 2200 de…

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.