14 Noi 2009

Infectiile urechii la caini

Urechea medie poate ascunde infectii diagnosticate prin examenul de laborator

Infecţiile urechilor sunt boli foarte des întâlnite la câini, dar şi la pisici, însă nu cu aceeasi frecventa. Se disting doua tipuri de infecţii: otita externă – inflamaţie a conductului auditiv extern- şi otita medie, caracterizată prin inflamaţia urechii medii.

Chiar dacă orice câine sau pisică poate să sufere de o infecţie a urechii, există anumite rase care par să fie  predispuse la acestea. Spre exemplu, cei din rasa Cocker Spaniels şi Basset Hounds (au urechile lungi şi pendulate), sau Miniature Poodles şi Schnauzers (urechilor acestora sunt acoperite cu păr pe interior), sunt mai expuşi la astfel de infecţii decât alte rase canine.Majoritatea infecţiilor de acest fel sunt uşor de tratat, dar dacă rămân netratate pot cauza şi alte afecţiuni grave.

Cauzele infectiilor urechii

Otita externă poate fi cauzată de o infecţie bacteriană, dar şi de acumularea firelor dese şi încâlcite de păr din canalul auditiv extern. Alte cauze ale otitei externe sunt curăţarea agresivă a urechii, resturile de mizerie depuse pe canalul auditiv şi existenţa altor particule exterioare. Câteodată infecţia canalului auditiv extern este rezultatul altor infecţii din organism sau ale infestării cu căpuşe.

De obice, apariţia otitei medii rezultă din răspândirea infecţiei canalului auditiv extern. De aemenea, resturile de mizerie depuse acolo sau curăţarea neadecvată pot infecta timpanul, permiţind infecţiei să pătrundă in urechea medie.

Simptome

Animalul predispus la astfel de infecţii resimte o stare de disconfort. Astfel că câinele sau pisica dumeavoastră va da din cap sau se va scărpina la ureche. Câteodată, în astfel de cazuri, urechile se întoşesc emanând un miros neplăcut şi s-ar putea prelinge un lichid negru sau gălbui. Dacă animalul dumneavoastră va da din cap în mod constant, înseamnă că acesta este predispus la o infecţie a urechii medii.

Diagnostic si tratament

Deoarece există mai multe cauze ale contaminării, este de dorit ca animalul sa fie examinat de un veterinar, acesta fiind cel mai în masură să prescrie medicaţia şi tratamentul corespunzător. De asemenea, veterinarul trebuie ă se asigure că timpanul este sănătos, altfel există riscul ca unele medicamnete să reducă auzul dacă pastilele sunt administrate la un animal cu timpanul lovit.

Ce presupune un control medical auditiv? Veterinarul va folosi otoscopul -un instrument optic -pentru a examina canalul auditiv. Acesta va afla dacă timpanul este sau nu afectat şi dacă există anumite particule exterioare înăuntru. Dacă această operaţiune este prea dureroasă pentru animal, se recomandă ca acesta să fie sedat sau anesteziat pentru a se putea realiza controlul.

Mai departe, veterinarul va lau o monstră din acele particule existente în canalul auditiv şi le va cerceta la un microscop. Acest procedeu se numeşte citologie şi îi permite doctorului să afle ce anume cauzează această infecţie. Dacă există mai mulţi factori care contribuie la apariţiei infecţiei, atunci trebuie administrată o medicaţie complexă.

Dacă veterinarul identifică particule exterioare sau cantităţi mari de resturi de mizerie, administrarea de sedative este obligatorie pentru a se îndepărta impurităţile şi a curăţa zona afectată.

O infecţie a urechii medii poate fi mai greu de combătut. Diagnosticarea şi tratarea în acest caz includ examene de laborator, folosindu-se razele X, iar in cazurile extreme  se poate apela şi la interventia chirurgicala. Pana la disparitia infectiei pot trece 4-6săptămâni, timp in care  s-ar putea să ţi se recomande reducerea activitatii animalului.

În ambele cazuri trebuie să aveţi grijă ca apa sa nu ajunga în urechile animalului. Vizitele ulterioare la veterinar sunt foarte importante pentru a vă asigura că tratamentul îşi va face efectul şi că infecţia va dispărea. Dar reţineţi următorul lucru: cu cât infecţia va persista, cu atât va fi mai greu să o îndepărtaţi. Dacă infecţia rămâne netrată, animalul dumneavoastră va suferi în continuare. Datul din cap şi scărpinatul pot provoca alte probleme ca de exemplu pleznirea vaselor de sânge, iar pentru a ameliora situaţia este nevoie de intervenţie chirurgicală. Infecţiile cronice pot fi periculoase pentru timpan şi pot bloca canalul auditiv. In astfel de cazuri este nevoie de operaţii chirurgicale pentru a reface canalul auditiv.

Medicatia

Tratamentul prescris de doctor include, de obicei, şi medicamente specifice pentru curăţarea zilnică a urechilor, timp de cel mult 2 săptămâni. Dar ţineţi minte că pe animalul dumneavoastră îl dor urechile şi, spre exemplu, Fluffy sau Fido s-ar putea să nu înţeleagă ce intenţionaţi să-i faceţi, aşa că, acţionaţi cu grijă! Rugaţi-l pe veterinar să vă facă o demonstraţie în ceea ce priveşte felul în care trebuie îngrijite urechile.

Pronosticul

În cele mai multe cazuri, infecţia animalului dumneavoastă va fi vindecată dacă diagnosticul a fost identificat corect şi tratamentul a fost aplicat corespunzător. Chiar dacă infecţiile urechilor sunt de natură cronică, bolile care ar fi generat apariţia infecţiilor sunt alergiile şi tiroida.

Datorită faptului că pisicile sunt în mod normal rezistente la aceste infecţii, alte probleme trebuie investigate. Canalul auditiv al pisicii dumneavoastră poate să aibă un aspect mai ciudat sau sitemul imunitar al acesteia să fie suprimat. Pisica trebuie examinată de veterinar pentru a se depista virusul leucemiei sau cel al deficienţei imunitare, ambele afectând sistemul imunitar. Şi pisicile cu probleme diabetice pot suferi de infecţii ale urechilor, astfel că faceţi un test diabetic.

Prevenirea infectiilor

Stăpânii animalelor pot preveni astfel de infecţii printr-un ritual preventiv de îngrijire. Această metodă terapeutică este indicată câinilor cu urechile pendulare, cu fire de păr în urechi sau care suferă de alergii sau alte probleme medicale. Spălarea săptămânală a urechilor cu o soluţie specială recomandată de veterinar poate să reducă sau prevină infecţiile. De asemenea, o astfel de spălare poate fi benefică şi în alte probleme.

Medicul veterinar LeeAnn Dumars arata că ingrijirea săptămânală a urechilor îi dă posibilatea stăpânului să perceapă acest procedeu ca pe o rutină şi, în acelaşi timp, să observe primele semne ale infecţiei. Acest obicei ii va da animalului posibilitatea de a avea urechile curate si, in acelasi timp, de un tratament mult mai uşor decât atunci când infecţia este într-un stadiu mai avansat.

În plus, curăţatul urechilor animalelor cu fire de păr pe partea interioară a urechii presupune şi tunderea acestora de către stăpân sau de catre veterinar.

Acelaşi doctor a mai explicat  că cei ce au animale care suferă de probleme cronice ale urechii, trebuie să ştie că îngrijirea preventivă pe o perioadă lungă de timp şi menţinerea acesteia sunt necesare pentru a-i asigura animalului  o viaţă sănătoasă.Publicat de: David Mariana Ramona
 
Comisia Europeana NU SUSTINE INCINERAREA deseurilor

Comisia Europeana NU SUSTINE INCINERAREA deseurilor
Comisia Europeana a publicat in 26 ianuarie o comunicare cu privire la rolul energiei din deseuri in economia circulara. Textul ofera clarificari cu privire la implementarea ierarhiei deseurilor si ghidare pentru statele membre in scopul evitarii unor probleme precum supracapacitatea de incinerare si reducerea ratelor de reciclare cu care se confrunta in prezent, in special, statele […]

Un nou grup de zimbri ajunge cu bine in Muntii Tarcu

Un nou grup de zimbri ajunge cu bine in Muntii Tarcu
Cel mai mare mamifer terestru din Europa se intoarce in Carpatii Meridionali, unde un nou transport de 9 indivizi a fost efectuat in 21-23 aprilie. Acesta este al patrulea an consecutiv de transporturi de zimbri in Muntii Tarcu, iar de aceasta data animalele provin doar din rezervatia Avesta, din Suedia. Zimbrul (Bison bonasus) este o […]

Putem fi Zero Waste in vacanta? #Tenerife

Putem fi Zero Waste in vacanta? #Tenerife
Va scriu in prima zi acasa, dupa o vacanta foarte frumoasa in Tenerife. Din fericire am noroc de vreme buna si pot scrie la masa din gradina, la soare, cu o limonada langa mine si parca trecerea la viata de zi cu zi nu mai e asa de grea. Dupa cum bine stiti pana acum, […]

Tinta de „Zero Deseuri� – un obiectiv realizabil in Romania de astazi?

Tinta de „Zero Deseuri� – un obiectiv realizabil in Romania de astazi?
Povestea de la Targu Lapus a inceput in urma cu 10 ani, cand, Primaria orasului a decis inceperea demersurilor de reducere progresiva a cantitatii deseurilor colectate de la populatie. Sistemul a intrat in functiune in 2010, odata cu obtinerea unei finantari din Fonduri Europene si prevedea implementarea unei strategii eficiente de gestionare a deseurilor menajere. […]

Activistii Mining Watch au depus plangere penala impotriva Deva Gold

Activistii Mining Watch au depus plangere penala impotriva Deva Gold
Marti, 28 martie, activistii Mining Watch s-au aflat la Certej pentru a verifica legalitatea lucrarilor de santier care se desfasoara pentru construirea a doua bazine necesare exploatarii. In acest sens, activistii s-au deplasat pentru a vizualiza panourile de santier care potrivit legislatiei in vigoare trebuie sa fie afiste intr-un loc vizibil si accesibil publicului [1]. […]

Amenzi si dosar penal pentru taieri de arbori in zona Vidraru

Amenzi si dosar penal pentru taieri de arbori in zona Vidraru
Conform Greenpeace Romania, pretinsa diminuare a fenomenului taierilor ilegale se vede doar din birou. In teren taierile ilegale afecteaza suprafete mari si produc inclusiv distrugerea ultimelor paduri virgine ale Europei. Un voluntar a semnalat cu ajutorul www.salvezpadurea.ro posibile taieri ilegale in zona lacului Vidraru, in bazinul raului Cumpana, iar acestea au fost confirmate in teren […]

O planta noua pentru stiinta descoperita de biologi

O planta noua pentru stiinta descoperita de biologi
Biologii au descoperit in Dobrogea o noua specie de planta, intr-un proiect al Societatii Ornitologice Romane.  Nu este doar o specie noua pentru Romania, ci este o specie noua pentru stiinta.  Trei ani de zile au durat analizele care sa confirme descoperirea biologilor romani. Biologii care au gasit planta au si avut onoarea de a-i […]

Let`s Do It, Romania! si Teach for Romania lanseaza „Let’s Share & Care!”, primul centru de minerit urban pentru combaterea risipei si sustinerea educatiei in comunitatile defavorizate

Let`s Do It, Romania! si Teach for Romania lanseaza „Let’s Share & Care!”, primul centru de minerit urban pentru combaterea risipei si sustinerea educatiei in comunitatile defavorizate
Mineritul urban este alternativa la mineritul traditional si consta in recuperarea resurselor din deseuri, de la metale din deseuri electronice pana la materiale de constructii din demolari, prin repararea, reutilizarea sau reciclarea acestora. O initiativa care promoveaza mineritul urban este „Let’s Share & Care!” lansat de Let’s do it, Romania!, care isi propune sa sustina copiii […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.