14 Noi 2009

Infectiile urechii la caini

Urechea medie poate ascunde infectii diagnosticate prin examenul de laborator

Infecţiile urechilor sunt boli foarte des întâlnite la câini, dar şi la pisici, însă nu cu aceeasi frecventa. Se disting doua tipuri de infecţii: otita externă – inflamaţie a conductului auditiv extern- şi otita medie, caracterizată prin inflamaţia urechii medii.

Chiar dacă orice câine sau pisică poate să sufere de o infecţie a urechii, există anumite rase care par să fie  predispuse la acestea. Spre exemplu, cei din rasa Cocker Spaniels şi Basset Hounds (au urechile lungi şi pendulate), sau Miniature Poodles şi Schnauzers (urechilor acestora sunt acoperite cu păr pe interior), sunt mai expuşi la astfel de infecţii decât alte rase canine.Majoritatea infecţiilor de acest fel sunt uşor de tratat, dar dacă rămân netratate pot cauza şi alte afecţiuni grave.

Cauzele infectiilor urechii

Otita externă poate fi cauzată de o infecţie bacteriană, dar şi de acumularea firelor dese şi încâlcite de păr din canalul auditiv extern. Alte cauze ale otitei externe sunt curăţarea agresivă a urechii, resturile de mizerie depuse pe canalul auditiv şi existenţa altor particule exterioare. Câteodată infecţia canalului auditiv extern este rezultatul altor infecţii din organism sau ale infestării cu căpuşe.

De obice, apariţia otitei medii rezultă din răspândirea infecţiei canalului auditiv extern. De aemenea, resturile de mizerie depuse acolo sau curăţarea neadecvată pot infecta timpanul, permiţind infecţiei să pătrundă in urechea medie.

Simptome

Animalul predispus la astfel de infecţii resimte o stare de disconfort. Astfel că câinele sau pisica dumeavoastră va da din cap sau se va scărpina la ureche. Câteodată, în astfel de cazuri, urechile se întoşesc emanând un miros neplăcut şi s-ar putea prelinge un lichid negru sau gălbui. Dacă animalul dumneavoastră va da din cap în mod constant, înseamnă că acesta este predispus la o infecţie a urechii medii.

Diagnostic si tratament

Deoarece există mai multe cauze ale contaminării, este de dorit ca animalul sa fie examinat de un veterinar, acesta fiind cel mai în masură să prescrie medicaţia şi tratamentul corespunzător. De asemenea, veterinarul trebuie ă se asigure că timpanul este sănătos, altfel există riscul ca unele medicamnete să reducă auzul dacă pastilele sunt administrate la un animal cu timpanul lovit.

Ce presupune un control medical auditiv? Veterinarul va folosi otoscopul -un instrument optic -pentru a examina canalul auditiv. Acesta va afla dacă timpanul este sau nu afectat şi dacă există anumite particule exterioare înăuntru. Dacă această operaţiune este prea dureroasă pentru animal, se recomandă ca acesta să fie sedat sau anesteziat pentru a se putea realiza controlul.

Mai departe, veterinarul va lau o monstră din acele particule existente în canalul auditiv şi le va cerceta la un microscop. Acest procedeu se numeşte citologie şi îi permite doctorului să afle ce anume cauzează această infecţie. Dacă există mai mulţi factori care contribuie la apariţiei infecţiei, atunci trebuie administrată o medicaţie complexă.

Dacă veterinarul identifică particule exterioare sau cantităţi mari de resturi de mizerie, administrarea de sedative este obligatorie pentru a se îndepărta impurităţile şi a curăţa zona afectată.

O infecţie a urechii medii poate fi mai greu de combătut. Diagnosticarea şi tratarea în acest caz includ examene de laborator, folosindu-se razele X, iar in cazurile extreme  se poate apela şi la interventia chirurgicala. Pana la disparitia infectiei pot trece 4-6săptămâni, timp in care  s-ar putea să ţi se recomande reducerea activitatii animalului.

În ambele cazuri trebuie să aveţi grijă ca apa sa nu ajunga în urechile animalului. Vizitele ulterioare la veterinar sunt foarte importante pentru a vă asigura că tratamentul îşi va face efectul şi că infecţia va dispărea. Dar reţineţi următorul lucru: cu cât infecţia va persista, cu atât va fi mai greu să o îndepărtaţi. Dacă infecţia rămâne netrată, animalul dumneavoastră va suferi în continuare. Datul din cap şi scărpinatul pot provoca alte probleme ca de exemplu pleznirea vaselor de sânge, iar pentru a ameliora situaţia este nevoie de intervenţie chirurgicală. Infecţiile cronice pot fi periculoase pentru timpan şi pot bloca canalul auditiv. In astfel de cazuri este nevoie de operaţii chirurgicale pentru a reface canalul auditiv.

Medicatia

Tratamentul prescris de doctor include, de obicei, şi medicamente specifice pentru curăţarea zilnică a urechilor, timp de cel mult 2 săptămâni. Dar ţineţi minte că pe animalul dumneavoastră îl dor urechile şi, spre exemplu, Fluffy sau Fido s-ar putea să nu înţeleagă ce intenţionaţi să-i faceţi, aşa că, acţionaţi cu grijă! Rugaţi-l pe veterinar să vă facă o demonstraţie în ceea ce priveşte felul în care trebuie îngrijite urechile.

Pronosticul

În cele mai multe cazuri, infecţia animalului dumneavoastă va fi vindecată dacă diagnosticul a fost identificat corect şi tratamentul a fost aplicat corespunzător. Chiar dacă infecţiile urechilor sunt de natură cronică, bolile care ar fi generat apariţia infecţiilor sunt alergiile şi tiroida.

Datorită faptului că pisicile sunt în mod normal rezistente la aceste infecţii, alte probleme trebuie investigate. Canalul auditiv al pisicii dumneavoastră poate să aibă un aspect mai ciudat sau sitemul imunitar al acesteia să fie suprimat. Pisica trebuie examinată de veterinar pentru a se depista virusul leucemiei sau cel al deficienţei imunitare, ambele afectând sistemul imunitar. Şi pisicile cu probleme diabetice pot suferi de infecţii ale urechilor, astfel că faceţi un test diabetic.

Prevenirea infectiilor

Stăpânii animalelor pot preveni astfel de infecţii printr-un ritual preventiv de îngrijire. Această metodă terapeutică este indicată câinilor cu urechile pendulare, cu fire de păr în urechi sau care suferă de alergii sau alte probleme medicale. Spălarea săptămânală a urechilor cu o soluţie specială recomandată de veterinar poate să reducă sau prevină infecţiile. De asemenea, o astfel de spălare poate fi benefică şi în alte probleme.

Medicul veterinar LeeAnn Dumars arata că ingrijirea săptămânală a urechilor îi dă posibilatea stăpânului să perceapă acest procedeu ca pe o rutină şi, în acelaşi timp, să observe primele semne ale infecţiei. Acest obicei ii va da animalului posibilitatea de a avea urechile curate si, in acelasi timp, de un tratament mult mai uşor decât atunci când infecţia este într-un stadiu mai avansat.

În plus, curăţatul urechilor animalelor cu fire de păr pe partea interioară a urechii presupune şi tunderea acestora de către stăpân sau de catre veterinar.

Acelaşi doctor a mai explicat  că cei ce au animale care suferă de probleme cronice ale urechii, trebuie să ştie că îngrijirea preventivă pe o perioadă lungă de timp şi menţinerea acesteia sunt necesare pentru a-i asigura animalului  o viaţă sănătoasă.Publicat de: David Mariana Ramona
 
Plantam impreuna livezi urbane: LIVEZILE GRÄ‚DINESCU

Plantam impreuna livezi urbane: LIVEZILE GRÄ‚DINESCU
Pomii fructiferi aduc abundenta in spatiul urban atunci cand ei sunt prezenti- ne imbogatesc aerul cu oxigen, ne ofera roade gustoase, infrumuseteaza peisajul si creeaza noi habitate. Gradinescu va invita sa va alaturati campaniei de plantare: Livezile Gradinescu. Cu mic, cu mare plantam impreuna in perioada 11-19 noiembrie in gradinilie urbane de la Aparatorii Patriei […]

Prima centrala verde de tip Jean Pain din Romania s-a construit si se afla in etapa de cercetare

Prima centrala verde de tip Jean Pain din Romania s-a construit si se afla in etapa de cercetare
CINE? CÂND? Constructia s-a realizat in doar 2 zile (4-5 noiembrie), insa proiectarea centralei a fost rezultatul unei documentari minutioase conduse de Antim Nechifor, referent de specialitate inginer horticultor, sprijinit de echipa Institutului de Cercetare in Permacultura, alcatuita din ingineri de constructii, ingineri de mediu, horticultori, peisagisti, pasionati si  specializati in permacultura. Peste 40 de […]

11-12 noiembrie: Un workshop despre schimbarea cu mai mult impact in sisteme socio-ecologice:

11-12 noiembrie: Un workshop despre schimbarea cu mai mult impact in sisteme socio-ecologice:
2 zile de workshop pentru AGENTII DE SCHIMBARE, cei ce promoveaza schimbarea in organizatiile ce le conduc, comunitatile sau teritoriile in care locuiesc. Cum sustinem activ schimbarea in sisteme socio-ecologice, cu mai mult impact si mai putina suferinta. Vom aborda 3 zone: 1. PREGÄ‚TIREA DE LA AGENT DE SCHIMBARE LA AGENT DE TRANSFORMARE INTENTIONALÄ‚ o […]

Cum se realizeaza colectarea separata in municipiul Cluj Napoca?

Cum se realizeaza colectarea separata in municipiul Cluj Napoca?
In contextul situatiei precare a gestionarii deseurilor la Cluj Napoca am stat de vorba cu specialistul de mediu din cadrul ROSAL GRUP, unul dintre cei doi operatori de salubritate care deservesc cetatenii orasului. Adina Miclaus – reporter Ecomagazin: Ce populatie deserveste Rosal in Cluj Napoca? Nicoleta Pop, Specialist de Mediu ROSAL GRUP: In ceea ce […]

One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat �Green Homes�, nivelul Excelent

One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat �Green Homes�, nivelul Excelent
O casa nu este doar un spatiu de locuit, ci locul unde vrei sa te simti ACASÄ‚. Intr-o lume in care uneori conteaza mai mult aspectul decat calitatea, One United Properties, principalul dezvoltator imobiliar specializat pe proprietati rezidentiale exclusiviste din Bucuresti, le imbina pe amandoua. Asa se face ca One Herastrau Park este in acest […]

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro
Rom Waste Solutions a investit peste 3 milioane de Euro in retehnologizarea si cresterea capacitatii de procesare a statiei de sortare a deseurilor de la Dragomiresti Vale   Rom Waste Solutions proceseaza zilnic circa 500 de tone de deseuri, peste o treime din deseurile municipale generate in Bucuresti. “Statia dispune acum de echipamente specializate de […]

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul
GreenTech Film Festival, primul festival de filme documentare dedicat tehnologiei verzi, se desfasoara in aceasta toamna in Bucuresti, la Cinema Elvira Popescu, in perioada 9-12 octombrie. Primul festival Zero Carbon – Organizatorii isi propun sa elimine complet amprenta de carbon rezultata din activitatile organizatorice pe care le implica in general un festival de film. Programul […]

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”
Asociatia Parcul Natural Vacaresti (APNV) a deschis prima poteca de vizitare in Parcul Natural Vacaresti. Aceasta cuprinde zone de informare, spatii tematice dedicate speciilor si habitatelor si un pavilion pentru observatii ornitologice. Accesul este liber si se poate face atat individual cat si in cadrul grupurilor organizate de membrii asociatiei. Proiectul este realizat cu sprijinul […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.