acum 14 ani

Infestarea cu viermele bici

Viermii bici traiesc in intestinul gros si in cecumul cainilor carora le provoaca scadere in greutate, diaree si deshidratare

Viermii inegali calibraţi cunoscuţi si sub denumirea de viermi bici (Trichuris vulpis, Trichuris campanula) sunt frecvent întâlniţi la câini. Aceşti viermi îşi datoreză denumirea formei asemănătoare cu cea a unui bici a viermelui adult. Partea din faţă a viermelui este foarte subţire (biciul), în timp ce partea posterioară este groasă (mânerul biciului). Viermii bici trăiesc în intestinul gros şi în cecum (o mică porţiune închisă a intestinului aflată la intersecţia intestinului subţire cu intestinul gros).

Cum se produce infestarea cu viermele bici ?

Câinele sau pisica se pot infesta prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate cu ouăle viermilor bici. Ouăle sunt înghiţite, eclozează, şi, în mai puţin de 3 luni, larva ajunge la maturitate în cecum şi în intestinul gros unde începe să se hrănească cu sânge prin peretele intestinului. Viermii adulţi depun ouă care sunt eliminate în fecale. Ouăle trebuie să rămână în sol timp de aproximativ o lună pentru a ajunge la maturitate şi a fi capabile să provoace infecţia.

Infestarea este diagnosticata atunci când este depistată prezenţa ouălelor în fecale. Ouăle trebuie diferenţiate de cele ale viermilor vezicii urinare (Capillaria plica, Cappilaria felis cati) şi de C.aerophilia, un parazit al sistemului respirator, ale cărui ouă pot fi găsite în fecale. Viermii nu produc ouă în fiecare zi, iar numărul acestora este de obicei redus, prin urmare este posibil ca analiza fecalelor să trebuiască a fi repetată pentru a putea depista ouăle.

Care sunt simptomele infestarii cu viermele bici?

Simptomele infecţiei variază în funcţie de numărul viermilor aflaţi în intestin. Un număr redus de viermi nu declanşează niciun simptom, pe când un număr mare poate determina inflamarea peretelui intestinal. Intestinul inflamat produce cantităţi mari de mucus. Uneori se poate declanşa o hemoragie intestinală şi poate apărea anemia. Animalele pot avea diaree şi pot pierde în greutate.

Viermele bici reprezintă un pericol pentru omeni?

Există cazuri de persoane infestate cu T. Vulpis. În cazul oamenilor predomină infecţia cu T. Trichiura, viermele bici uman.

Tratamentul  infestarii cu viermele bici

Substantele active uzuale sunt: piperazin, ivermetina, pirantel pamoat, mibelmicin, fenbendazol, febantel, praziquantel.

Cum prevenim infestarea cu viermi în formă de bici?

Ouăle viermilor în formă de bici sunt foarte rezistente şi pot ramane în sol timp de câţiva ani,  rezistand chiar şi îngheţului. Din această cauză, trebuie restricţionat accesul animalelor în zonele contaminate. Nu există o metodă eficientă de exterminare a ouălelor aflate în sol. Singura alternativă este înlocuirea solului cu unul nou, acoperirea cu pietriş şi pavarea. Pentru a preveni expunerea, fecalele trebuie îndepărtate în fiecare zi.

Podelele adăposturilor şi a spaţiilor de joacă pentru câini ar trebui să fie impermeabile, pentru a putea fi curătate uşor. Adăposturile, locurile de joacă şi cuştile mici trebuie curăţate cu atenţie, şi pe cât posibil, lăsate să se usuce la soare.

Examinarea periodică a fecalelor şi deparazitarea pot ajuta la combaterea acestui parazit extrem de răspândit.

Din cauza potentialei infestari cu  T. Vulpis, trebuie acordată o atenţie sporită curăţirii şi oamenii trebuie să poarte mănuşi şi să se spele pe mâini după aceste activităţi.