acum 13 ani

Îngrijeşte-i lăbuţele pe timp de iarnă!

Îngrijeşte-i lăbuţele pe timp de iarnă!

Temperatura scăzută de afară aduce mai multe probleme unui căţel, mai ales în momentele în care este scos la plimbare. Cele mai sensibile sunt lăbuţele, care iau contact direct cu solul îngheţat sau, eventual, acoperit de zăpadă. Prin urmare, ele trebuie îngrijite în mod deosebit.
Dacă în timpul plimbărilor observi că patrupedul ridică în mod necorespunzător lăbuţele, se opreşte în loc sau schelălăie, înseamnă că are lăbuţele foarte îngheţate.

Există soluţia de a-l învăţa să poarte ghetuţe special create pentru câini, care există de vânzare în anumite pet-shop-uri, pe diferite dimensiuni. În zilele geroase şi înzăpezite de iarnă, trebuie să ai grijă să înlături ghemotoacele de zăpadă care s-ar putea lipi între pernuţele labei, devenind foarte dureroase în timpul mersului.

Pentru a preveni acest incident, este bine să îi cureţi părul din jurul lăbuţelor şi dintre pernuţe. De asemenea, îi poţi aplica un strat subţire de cremă mai grasă pe lăbuţe, înainte de a ieşi afară.

La întoarcerea în casă, curăţă cu atenţie lăbuţele căţelului, pentru a evita ca acesta să lingă resturile de cremă sau sarea care se aruncă pe stradă pe timp de iarnă.

Şterge-l de umezeală cu un prosop, verifică-i coada, urechile, pentru a observa eventualele zone degerate sau rănite în vreun fel, îndepărtează umezeala din urechi pentru a preveni eventualele otite. Evită tunsul sau spălatul excesiv, în această perioadă.

Îmbrăcămintea nu e de neglijat, mai ales la rasele cu păr scurt (Dobermanul, Boxerul, Chihuahua etc.). Îi poţi lua de la pet-shop hăinuţe adecvate, călduroase şi impermeabile, precum şi încălţări.

Tot în această perioadă trebuie oferită o hrană bogată în proteine şi calorii care să ajute organismul să producă energia necesară. Nu lăsa animalul nesupravegheat perioade lungi de timp în maşina neîncălzită, aceasta răcindu-se repede şi favorizând acţiunea directă a temperaturii scăzute.

Dacă îţi ţii căţelul afară, fereşte-l de curenţii reci de aer, orientează cuşca în direcţia opusă vântului, acoperă-i pardoseala cu un covor sau o pătură. Nu îi da alimente reci, schimbă-i mereu apa, înainte ca aceasta să îngheţe şi foloseşte recipiente din alte materiale decât cele din metal.

Obişnuieşte-l să poarte încălţări

La magazinele de specialitate există hăinuţe, pe diferite dimensiuni şi modele,dar şi încălţări, foarte folositoare pe vreme rece

4 comentarii

Am caini din totdeauna, momentan am un ciobanesc german si un amstaff amandoi crescuti in curte, si scosi la plimbari in aer liber pe deal si prin paduri in toate anotimpurile. Nu am avut niciodata probleme cu ei, sunt hraniti bine, antrenati, cu vaccinele la zi, educati si iubiti. Tot ce le fac e sa ii sterg bine dupa plimbarile prin ploaie sau lapovita. Desi au adaposturi calduroase uneori iarna dorm direct in zapada, nu dau nici cel mai mic semn ca le-ar fi frig. Sfatul meu – uitati de fundite, ghetute, si alte tampenii cu care transformatii usor, usor, cainii in animale sensibile, cu probleme de sanatate la cea mai mica adiere de vant.

Salut. In Romania (de acum) NU se educa din gradinite, scoli despre iubirea fata de animal. (in general) Educatia din primeii ani de gradinita, scoli despre ingrijirea de animale canine lasa (uneori) semn de……… ????????????? . De ce JAVRA UMANA (nu toti) distrug-(e) mediul animalelor? DeCe JAVRA de OM OMoara bietele animale(ciini) fara MILA ? DeCe javrele de HINGHERI omoara (asa zis EUTANASIERE) ciini maidanezi?. NU sint responsabili numai sa distruga viata acelor, acestor ciini liberi (maidanezi).. Uarasc Conducerea acestor HOITURI de sefi care conduce aceasta MOARTE (eutanasiere) prin HINGHERI… Rea e JAVRA asta de OM. Mai JAVRA este OMUL de cind e nascut (fatat) (NU spun in NUMELE omului care iubeste cu ADEVARAT animalul.) Ci celui care are URA ReCe fata de bietul ANIUMAL.

de acord cu demix. toate maimutarelile astea cu ghetuse si mai stiu eu ce, nu fac altceva decat sa sensibilizeze un caine. e adevarat, o haina impermeabila i-ar putea fi de folos unui caine de talie mica, cu blana scurta, purtata o perioada scurta de timp pe afara. nu sunt de acord cu taiatul blanii pe timp de iarna de ex, din zona labutelor. blana aia nu e degeaba acolo, tocmai ea este cea care protejeaza cel mai bine! cainii tinuti in casa se tund, ca deh, lasa par unii, sau pur si simplu asa vor stapanii. dar rolul blanii care este? sa protejeze! chiar daca pe timp de vara cainele sta cu limba scoasa de 10 metri, asta nu inseamna ca nu e protejat de soare…oricat de lunga ar fi, blana poate arata excelent daca este spalata corespunzator si pieptanata cum trebuie! haideti sa nu ne batem joc totusi de saracele animale de companie!

Nu este nevoie neaparat de ghetute si alte chestii de-astea dar nu toti cainii sunt rase ca ciobanescul german sau amstaff. Sunt rase de talie mica precum Teckelul cu par scurt care – mai ales puii de 3 – 4 luni- nu rezista in ger, incep sa schelalaie, se manifesta ciudat, ridica rand pe rand cate un piciorus prin asta aratandu-ti ca-i este rece sau chiar frig. Luandu-l in brate iti dai seama cat de tare tremura bietul catel ! Stiu despre ce vorbesc. Nu puteti compara rasele de caini in ceea ce priveste rezistenta la ger. Spre deosebire de un ciobamnesc german care ” doarme direct pe zapada”, un teckel cu par scurt ar putea in aceste conditii sa moara pana a doua zi dimineata. La asta v-ati gandit cand ati postat aici un comentariu despre caini de talie mare si rezistenti la ger?? Asa au fost facuti sa fie ! Nu toti cainii sunt la fel de rezistenti asa cum nu toti oamenii au sau nu suflet cand e vorba de animale.