acum 14 ani

Ingrijirea atentă a cățelului: Sfaturi speciale

Când ai un cățel, trebuie să știi cum să-i îngrijești blana, pielea și unghiile. Iată câteva sfaturi.

Ingrijirea poate începe de la o vârstă fragedă. Mulți stăpâni cred că nu e voie să speli sau să piepteni un câine mai tânăr de 6 luni. Sunt îngrijorați că spălatul le va usca blana, iar periatul îi va răni. Adevărul este exact invers. Mulți câini adoptați sau nou luați vor avea blana murdară și urât mirositoare. Acești câini trebuie spălați, iar asta nu le va dăuna în niciun caz. In comert se găsesc numeroase șampoane create pentru a nu deteriora pielea și blana cățelului; mai mult, nu-i va irita nici ochii. Astfel, de fiecare dată când cățelul se murdărește, îl poți spăla.

Cum să îmbăiezi un cățel

In trecut se credea că dacă speli un cățel des, îi vei strica blana. Deși această idee nu este adevărată, abia recent a fost înțeleasă cu adevărat necesitatea îngrijirii blănii. Din punct de vedere biochimic, pielea și blana unui cățeluș sunt asemănătoare cu ale omului. Ca și  în cazul nostru, și pielea cățelului include proteine și uleiuri naturale. Noile șampoane pentru căței de toate vârstele și toate felurile de blană îi permit stăpânului să-și spele animăluțul de câte ori cred de cuviință, în unele cazuri chiar zilnic. De obicei, un cățeluș necesită spălare cel puțin o dată pe săptămână. Acest lucru este bun nu numai pentru îndepărtarea mirosului neplăcut, prin înlăturarea mătreței, a uleiurilor naturale și a bacteriilor, ci și la menținerea igienei prin prevenirea apariției unor boli de piele. Șampoanele hipoalergenice se găsesc atât pentru cățelusi, cât și pentru câini adulți cu pielea sensibilă. Ideea de bază este că, folosind un șampon adecvat, un caățel normal poate fi spălat de fiecare dată când e nevoie.

Majorității cățeilor, în special cei foarte tineri, îi place procesul îmbăierii. Incepeți prin perierea sau pieptănarea blănii pentru a îndepărta părul căzut, praful, părul încălcit și scaieții. Apoi puneți o picătură mică de soluție specială  în ambii ochi pentru a-i proteja. Udați blana foarte bine, până la piele. Folosiți apă călduță, nu fierbinte. Aplicați șamponul și săpuniți la fel cum ați proceda și cu părul dumneavoastră. Lăsați animăluțul săpunit și supravegheați-l aproximativ 5 minute, apoi clătiți bine. Clătirea e cel mai important pas întrucât urmele de șampon vor da un aspect uscat blănii. Cațelul se poate usca și la temperatura camerei, de îndată ce excesul de apa a fost înlăturat folosind un prosop. Dacă folosiți un uscător de păr, ajustați-l la temperatura normală (nu caldă sau fierbinte). Pentru cățeii cărora nu le place apa, se poate folosi și un șampon uscat. Acestea se aplică fără apă, după care se piaptănă blana. Sunt de ajutor, însă nu sunt la fel de eficiente precum o baie.

Periajul

Periajul blănii  va fi la fel de plăcut pentru ei, cât și pentru câinii maturi. Ii va curățe blana, înlătură firele căzute și va stimula glandele ce produc uleiuri naturale. Experții recomandă folosirea unei perii dese cu firul rezistent. Aceste perii au un capăt metalic și unul mai moale. Pot fi folosite așadar pentru toate rasele de câini. La o vârstă fragedă, cățelușii vor interpreta periajul cu o altă formă de mângâiere. Obișnuieste-l cu această rutină și-ți va permite să-i faci la fel și când va crește.

Tăiatul unghiilor

Tuturor cățeilor trebuie să li se taie unghiile. Puii au vârfurile unghiilor ascuțite și pot zgâria cu ușurință mobila, copiii sau pe tine. După acest pas, datorită energiei lor, cățelușii nu vor avea nevoie de o nouă tăiere decât peste 4 până la 6 luni. Urmează  să verifici și să-i tai unghiile la fel cum ai face-o și pentru un câine adult.

Un comentariu

ABIA ASTEPT SA-MI IAU SI EU UN CUTULIC. AM SA-L INGRIJESC SI AM SA-L IUBESC CA PE COPILUL MEU.